KNOLL OCH TOTT. Cory Murphy och Noah Welch har gett Växjö det perfekta kalibrerade backparet.
Växjö Lakers HC

Helan och halvan – Växjös perfekta backpar: ”Måste våga ställa krav”

ANNONS

193 elaka centimeter backbjässe och 174 intelligenta centimeter spelgeni.
Noah Welch och Cory Murphy är Växjös svar på Helan och halvan, ett perfekt backpar vars olikheter gör dem till ett vapen i jakten på klubbens första SM-guld.
– Han smäller på, det ger mig mer utrymme att göra min grej därute, säger Murphy om Welch.
– Framgångarna jag har haft år hade jag inte haft om det inte vore för honom,  säger Welch om Murphy.

VÄXJÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Min uppgift? Att ge ”Murph” pucken och hålla mig ur vägen.
Noah Welch rör inte en min och för en sekund tror man att han menar allvar. Men då kommer det där hjärtliga, bullrande skrattet som den amerikanske backen har gjort till sitt adelsmärke under många intervjuer de senaste åren.

Noah Welch.

I det här fallet överdriver han givetvis, men när samarbetet mellan honom och ”Murph”, alltså backpartnern Cory Murphy, kommer på tal är Welch ödmjuk. Att han har gjort succé i SHL den här säsongen – och enligt uppgift belönats med ett lukrativt kontrakt med Modo inför hösten – har en hel del med just det nämnda samarbetet att göra.
– Det man söker hos en backpartner är någon som kan hjälpa dig att bli en bättre spelare och det har ”Murph” verkligen gjort. Framgångarna jag har haft år hade jag inte haft om det inte vore för honom. Det är jag medveten om och det tror jag att alla andra också är det, säger Welch.

Cory Murphy skrattar när han får höra Welchs hyllning. Han påpekar att det är just olikheterna backkollegorna emellan som gör dem till ett framgångsrikt backpar.
– Noah gillar att säga så där, men sanningen är ju att vi utgör en bra mix av kvalitéer tillsammans, säger Murphy.
– Han är stor, jag är lite mindre. Jag har ett offensivt mindset och han har defensiva egenskaper som hjälper mig att kunna kliva framåt. Han smäller på och är aggressiv. Det ger mig mer utrymme att göra min grej därute. För mig är han den perfekta partnern eftersom han är pålitlig.

”MÅSTE VÅGA VARA ÄRLIG”

Ett fungerande backpar har samma egenskaper som ett fungerande förhållande. Dels behövs den där pålitligheten som Murphy pratar om, dels krävs det en god och öppen kommunikation parterna emellan. Utöver att vara skickliga hockeyspelare med vitt skilda verktyg uppfyller Welch och Murphy båda kraven. Den här säsongen har de utgjort ett av SHL:s bästa backpar, vilket inte minst har märkts i slutspelet där duon sällan släpper en enda jäkel över bron.
– Vi spelade ihop i Florida i NHL och kände varandra redan innan vi blev lagkamrater här. Jag tror att det var viktigt eftersom framför allt kommunikationen har varit nyckeln för oss. Vi pratar innan matcherna, under matcherna och efter matcherna när vi går igenom spelet på video. Vi har högt till tak och jag tror att det är viktigt för att man ska kunna utvecklas tillsammans. Man måste våga vara ärlig och ställa krav på varandra, säger Cory Murphy.

Noah Welch beskrivs ofta som en defensiv back, men som hans personbästa 28 poäng i årets grundserie antyder har han utvecklats en hel del sedan han kom till Sverige för spel i HV71 2011.
– Det är framför allt offensivt man märker skillnaden. Han har fått in många puckar på mål, spelar med mycket självförtroende och har blivit mer villig att hänga med upp i anfallen. Kombinera det med hans fysiska spel så kan man säga att han har blivit en mer komplett spelare, säger Cory Murphy om Welch.

”ATT SPELA MED NOAH HAR HJÄLPT MIG ENORMT”

Cory Murphy.

Tränaren Sam Hallam är inne på samma spår och prisar backens utvecklingskurva efter att ha passerat 30-årsstrecket.
– Med ett bra tålamod och målmedvetenhet har Noah jobbat på sitt spel med pucken och även blivit smartare i närkampsspelet, säger Hallam.
– Han spelar mer kontrollerat i många närkamper nu. Förut gick han ut och spelade allt eller inget, men nu spelar han mer på sannolikhet nu och jobbar mycket mer med sin räckvidd. Han har jobbat hårt på både sitt fotarbete och sin puckbehandling och det syns.

Cory Murphy var bra redan i sin första säsong med Växjö i fjol, men det är under den här säsongen som kanadensaren verkligen har steppat upp för Växjö. Efter 39 poäng (9+30) på 55 matcher i grundserien har han tillsammans med Jonas Junland, Linköping, och finalmotståndarna Skellefteås Tim Heed nominerats till priset som ligans bästa back inför SHL Awards den 27 april.
– Första säsongen man spelar i en ny liga tar det alltid lite tid att vänja sig och lära känna spelet och spelarna. Mitt mål är detsamma varje match, att spela utifrån mina styrkor, få puckar på mål och transportera puck. Det tycker jag att jag har gjort i år, säger Murphy.

Enligt Noah Welchs något färgade åsikt bör Murphy ”självklart” ta hem priset som SHL:s bästa back. Själv ryker han på axlarna åt nomineringen.
– Det är givetvis kul att bli uppmärksammad, missförstå mig inte. Men många av de där utmärkelserna är utmärkelser som borde gå till laget, säger han.
– Vi har varit framgångsrika som lag och jag hade nog inte blivit nominerad om vi inte hade varit det. Att spela med Noah har hjälpt mig enormt och det här är nog snarare en reflektion av det och att laget har varit bra defensivt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch