Sök
TRIVS I VÄXJÖ. Oskar Sundqvist och hans Skellefteå har funnit trivsel i Småland.
Växjö Lakers HC

Hemma bra – borta bäst: ”Upp till oss att visa att vi kan vinna på hemmaplan”

Fyra SM-finaler – fyra raka bortasegrar. Drabbningen mellan Skellefteå och Växjö fortsätter att gäcka logiken om att hemmaplan ska vara en fördel.
– Det är upp till oss att visa att vi lärt oss av de två matcherna och se till att vi kan vinna en match på hemmaplan, säger Skellefteås tränare Hans Wallson.

VÄXJÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under en hel grundserie slogs Skellefteå och Växjö med näbbar och klor för att vinna så många matcher som möjligt och få hemmafördel i slutspelet. När lagen nu har tagit sig ända till final har hemmaplan – mot alla former av logik – visat sig vara en nackdel. Åtminstone sett till resultaten.

Gårdagens Skellefteå-seger med 2-1 i Vida Arena utjämnade serien till 2-2 i matcher och var tillika den fjärde raka finalen där bortalaget gick segrande ur striden.
– Det är märkligt. Jag vet inte hur länge det ska gå för att tillfälligheter blir ett mönster. Det viktigaste för oss är att fokusera på vad som ska hända på tisdag, inte vad som har varit och luta oss mot att det brukar gå, säger Växjös tränare Sam Hallam.
– Vi har gjort ett jäkla jobb i Skellefteå, men vi kommer att behöva vara bättre än vi har varit innan för att vinna där igen.

Skellefteås tränare Hans Wallson tror och hoppas på ett trendbrott i tisdagens återkomst till Skellefteå Kraft Arena.
– Det kommer att bli så nu att bägge lagen växlar upp på hemmaplan. Vi har förhoppningsvis lärt oss vad vi inte ska göra av de här två hemmamatcherna, menar han.
– Växjö har gjort två kanonmatcher hos oss, men jag känner också att vi har varit väldigt forcerande och spelat dem rakt i händerna. Det är upp till oss att visa att vi lärt oss av de två matcherna och se till att vi kan vinna en match på hemmaplan.

”TÄNKER INTE KRITISERA DOMARNA”

En annan detalj som har varit ett hett diskussionsämne i finalserien är antalet utvisningar. Skellefteå hade inte ett enda powerplay i söndagens match, men enligt Hans Wallson är det ingenting som ger upphov till irritation.
– Jag har inte ens tänkt tanken. Domarna dömer och de gör ett bra jobb. Jag tänker inte sitta här och kritisera dem för att vi inte får spela powerplay. Ibland är det så. Jag tror vi hade någon match inledningsvis i den här serien där vi hade mer powerplay och Växjö knappt någonting. Det brukar jämna ut sig över en serie, säger Wallson.

Och har helt rätt. Det dröjde en och en halv final innan Växjö fick sitt första powerplay – och sett över hela serien har lagen tagit ungefär lika många tvåminutare, 14 vardera.

I Växjö gjorde Stefan Steen sin andra finalstart i sjuke Cristopher Nihlstorps frånvaro. Nihlstorp fanns på plats i Vida Arena och uppgav att han mådde bättre efter att ha varit sängliggande. Sam Hallam lämnade också en positiv rapport.
– Han var på isen i morse och är dag för dag, säger Växjös tränare som varken vill säga bu eller bä apropå målvaktens deltagande i Skellefteå i morgon.
– Män och deras förkylningar ska man inte underskatta. Vi får se om han kan fullfölja träningen i morgon, men jag tycker ändå att Stefan Steen gör en väldigt, väldigt bra match i dag. Vi har väldigt stort förtroende för båda målvakterna så vi får se.

Steen stoppade 14 av 16 skott

Den här artikeln handlar om: