Sök
Cristopher Nihlstorp.
Växjö Lakers HC

Nu har Växjö guldvittring: ”Vi visar attityd och karaktär”

Växjö gjorde det igen. För tredje gången i SM-finalspelet vann man i Skellefteå. Den här gången tack vare en rivstart i den femte finalmatchen. Nu har man chansen att säkra klubbens första SM-guld på hemmais på torsdag.
– Vi visar attityd och karaktär. Alla är villiga att offra vad som helst och täcker skott, säger Tomi Kallio till TV4 efter 4-1-vinsten.

Hemma okej – borta bäst. Årets finalserie mellan Skellefteå och Växjö fortsätter att bjuda på bortafördel. För femte matchen i följd var det på tisdagen bortalaget som gick segrande ur bataljen då Växjö vann med 4-1 i Skellefteå Kraft Arena.

Segern grundlades i första perioden där två snabba mål fick hemmapubliken att tystna. Jani Lajunen öppnade målskyttet med ett rykande dragskott i Markus Svenssons ena kryss. Erik Josefsson följde upp det med att styra in 2-0 på Ville Varakas förarbete efter att ha vunnit duellen med Skellefteås back Fredrik Lindgren framför kassen.

Det var en matchinledning som placerade hemmalaget i parterrläge. Skellefteå fick slita i motvind under resten av matchen och hade svårt att komma till skott mot ett defensivt mycket tajt och disciplinerat Växjö. Hoppet tändes i alla fall när Tomi Kallio tog en onödig crosschecking-utvisning i andra perioden. I det numerära överläget som följde svarade Axel Holmström och Patrik Zackrisson för ett fint förarbete till Janne Pesonen som spräckte Cristopher Nihlstorps nolla med ett distinkt direktskott.

NIHLSTORP TILLBAKA MED BESKED

Skellefteå jagade kvittering i tredje perioden men hade fortsatt svårt att skapa de där riktigt heta chanserna. Trots ett sent powerplay och spel sex mot fem på slutet kom inte kvitteringen. I stället satte Liam Reddox och Jani Lajunen varsitt mål i tom kasse och ger därmed smålänningarna chansen att bryta Skellefteås dominans och säkra sitt första SM-guld i Vida Arena på torsdag.
– Det är rejält och gediget i dag. Vi spelar efter den plan vi har satt upp och är bra över hela banan, säger Cristopher Nihlstorp till TV4 efter att ha gjort comeback efter sin sjukdomsfrånvaro.
– Ju längre matchen går ju mer får jag komma in i det. Det var lite rostigt i början, men nu när vi kliver av isen känns det bra.

Lagkaptenen Tomi Kallio försöker att inte dra för stora växlar av segern. Rutinerad som han är vet han att den sista matchen alltid är svårt att vinna.
– Den mentala biten blir viktig nu. Det gäller att stänga av världen därute, gå in i sin egen bubbla, tänka på saker man ska göra därute och inte tänka på vad som händer om man vinner eller förlorar. Det är nyckeln, konstaterar Kallio som tycker att Växjös envishet fällde avgörandet i kväll.
– Vi visar attityd och karaktär. Alla är villiga att offra vad som helst och täcker skott. Det är det som ger oss chansen att vinna här.

Skellefteås tränare Hans Wallson konstaterar att matchinledningen blev början till fallet.
– Vi gör vår bästa hemmamatch av de tre, med i första får de två för lätta mål. Vi får jobba i uppförsbacke och det är tungt mot ett så bra lag som Växjö är.
– Vi får hoppas att vi kan fortsätta bortasyndromet och tvinga fram en sjunde match här hemma. Det är upp till oss nu.

Den här artikeln handlar om: