Sök
Nyheter
Sveriges bästa 99:or – Spring edition

Dags för vårens första lista på Juniorbloggen och först ut är 99-kullen. Det är en kull som på många sett ser intressant ut. Visserligen gick U16-landslaget på pumpen nyligen men det kan också varit en bra grej för att spelarna inte ska få föra stora huvuden. 

Det har det inte skett några större förändring på placeringarna. Toppen av kullen är stark och känslan är det kommer krävas en rejäl sommarträning för att slå sig in. Däremot så har det skett lite förändringar längre ner i listan och under U16-SM har jag sett ett par spelare som tagit kliv under säsongen och som står och bankar precis utanför listan.

Till hösten ska spelarna även börja på hockeygymnasium. Spelar flyttar kors och tvärs över Sverige och allt som oftast blir det bra men det finns alltid en eller två som väljer att vända hem på grund av för stor omställning.
Extra kul ska det bli att se vilka spelare som tränar på bra under sommaren och får en stark utveckling till hösten. Mindre spelare som kanske inte riktigt kommit in i puberteten än brukar kunna få ett rejält lyft om de viljan och orkar lägga ner tiden och all slitet som krävs.

Som vanligt utgår rankingen delvis ifrån hur spelarna presterat under våren och delvis på hur jag själv ser på hockey och vad jag själv värderar som goda egenskaper hos en ishockeyspelare. Samtidigt kan en kombination av egenskaper fungera i bättre för en spelare och sämre för någon annan – därför rankas spelare med tillsynes samma egenskaper på olika sätt.
I och med att det tunnas ut med turneringar under våren baseras listan till stor del på SM-slutspelet och det jag sett av spelarna i J18. Jag förstår att det är problematiskt och långt ifrån optimalt då jag är övertygad om att det finns mängder med bra spelare där ute. Tyvärr hinner jag inte med att se allt och hoppas ni har överseende med det.

Här kommer årets första  ”Sveriges bästa”-lista.

20. Jonathan Asplund, B, Djurgården (Ny)
19. William Wiå, F, Djurgården (Ny)
18. Victor Groth, F, Linköping (Ny)
17. Philip Ekberg, F, Frölunda (8)
16. Filip Westerlund, AIK Härnösand (Ny)
15. Tobias Åhström, F, Modo (Ny)
14. Calle Själin, B, Östersund (18)
13. Hugo Leufvenius, F, Djurgården (Ny)
12. Lukas Elvenes, F,  Rögle (14)
11. Algot Landin, B, Timrå (11)

10. Tom Hedberg, B, Leksand (Ny)
Kommentar: Var tillsammans med Rickard Hugg Leksands Leksands ledande spelare när de säkrade ett brons i U16. Har ett bra spelhuvud, bra förstapass och en fantastiskt skridskoåkning. Är samtidigt väldigt rörlig vilket gynnar honom både defensivt och offensivt. Har alltid blicken uppåt.

9. Filip Engarås, F, SDE (13)
Kommentar: Har tagit stora kliv under säsongen och bland annat förbättrat sitt skott markant. Skottet lägger han till en redan imponerade verktygslåda där spelförståelsen och spelsinnet är hans främsta egenskaper. Ligger alltid rätt i banan och har inget emot att ta ett defensivt ansvar vilket han gör väldigt bra.

8. Sebastian Walfridsson, B, Modo (12)
Kommentar: Det ser inte ut att gå särskilt fort när han åker skridskor men har kraftfulla skär. Otroligt lugn med pucken, har en stenhård förstapass och ett bra tryck i sina handledsskott. Påminner väldigt mycket om Robert Hägg i sitt sätt att röra sig och hur han agerar på isen.

7. Kalle Miketinac, F, Frölunda (1)
Kommentar: Har lyfts fram i Frölundas J18 under säsongen och har en stark vår i klubblaget. Spelskicklig och har en bra övergripande blick på isen. Främst en spelfördelare men har samtidigt goda färdigheter när det kommer till att avsluta.

6. Timothy Liljegren, B, Rögle (7)
Kommentar: En back med fantastiska offensiva kvalitéer som med en kraftfull skridskoåkning och god teknik kan ta sig förbi ett helt lag. En av de ledande backarna i Rögles J18 under säsongen och en poängproducerande back i landslaget. Något oslipad men har god förståelse för vad han kan förbättra.

5. Mikael Hedlund, F, Färjestad (5)
Kommentar: Hedlund har varit en ledande spelare i både U16 och J18 och stod bland annat för ett snyggt coast-to-coast-mål under U16-slutspelet. Otroligt fin skridskoåkning och bra utväxling som gör honom farlig i en mot en-lägen. Väldigt allround på så sätt han assistera såväl som att avsluta själv vilket gör det svårt att veta vad han ska göra.

4. Fabian Zetterlund, F, Färjestad (4)
Kommentar: Ett hot så fort han får pucken i anfallszon. Har kullens bästa skott och han använder det gärna. Fick nöja sig med en fjärdeplats i U16-slutspelet men var en ledande spelare där såväl som i Färjestads J18-lag under våren. Har en stark balans vilket gör honom svår att tackla och svår att ta pucken ifrån.

3. Isac Lundeström, F, Luleå (3)
Kommentar: Luleås nästa stora talang. Besitter de flesta verktygen med bra glid i skridskoåkningen, bra teknik samtidigt om han ligger i toppen vad det gäller spelsinne och spelförståelse. Bygger mycket av sitt offensiva spel på sina fina skridskoåkning och sin förmåga att täcka puck.

2. Eric Brännström, B, HV71 (7)
Kommentar: Klev in efter jul och var en ledande spelare i HV71:s J18-lag och kanske lagets bästa spelare. Väldigt starkt i sitt offensiva spel samtidigt som han spelar med en stor pondus över hela banan. Duktig spelfördelare med bra spelsinne som samtidigt har förstått innebörden av att kommunicera på isen.

1. Rickard Hugg, F, Leksand (2)
Kommentar: U16-brons och J18-silver med Leksand. Poängkung i U16-slutspelet och en av U16-landslagets mer framträdande spelare. Huggs vår är svår att slå på fingrarna. Stark skridskoåkare med ett vasst spelsinne och ett bra skott, med andra ord en stark verktygslåda att utgå ifrån. Främsta egenskapen är dock att han jobbar till synes outtröttligt över hela banen.

 

Målvakter
3. Hampus Löfgren, Djurgården (Ny)
Kommentar: En stor anledning till att Djurgården säkrade guldet i U16-SM. Var en jätte i såväl semifinalen som i finalen genom ett lugnt och tryggt spel. Mogen i sitt spel och sitt sätt att agera på isen.

2. Arvid Söderblom, Frölunda (2)
Kommentar: Slängde upp imponerande siffror i U16-slutspelet och var bästa av alla målvakter med 92.59 i räddningsprocent och hade bara 1.96 insläppta mål/match. Har huvudet för att kliva fram när det som mest behövs och bli tungan på vågen.

1. Olle Eriksson Ek, Färjestad (1)
Kommentar: Kullens bästa målvakt och en stortalang precis som sin bror. Tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och beter sig som en rutinerad målvakt i sitt rörelsemönster och agerande, även om det händer att det slår över vilket semifinalen i U16-slutspelet visade.

Höstens listor:
Sveriges bästa 99:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 98:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 97:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 96:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014

Den här artikeln handlar om: