Sök
David Åslin
SHL

Trollgubben om de spektakulära målen: ”Det finns lite till att plocka ut”

För andra året i rad vann han i går utmärkelsen Årets mål i SHL. David Åslin har gjort sig ett namn av att få in pucken på ett eller annat iögonfallande vis.
– Ofta är det hjärnan och handlederna som bestämmer sig tillsammans, säger David Åslin till hockeysverige.se.

Friläge. Någon sekunds betänketid. Puck och klubba mellan benen och upp med den i krysset. Leksand-forwarden David Åslins bedrift mot Luleå i höstas röstades i går fram till säsongens snyggaste mål i SHL. Men priset var inte någon ny bedrift för 25-åringen – förra året vann han nämligen också priset efter en soloprestation där han tog pucken över hela isen och in i motståndarkassen.
– Jag vet inte om det finns någon hemlighet till att jag har vågat göra och försökt mig på sådana saker. Det är svårt att säga vad som har gjort att jag vunnit två år i rad, men det är roligt i alla fall, säger David Åslin till hockeysverige.se.

De två raka utmärkelserna är inte resultatet av två slumpartade mål. Ända sedan barndomen har David Åslin åkt skridskor på fritiden, nött skott på garageuppfarten och dribblat med träkula på övervåningen. Finterna och tekniken har alltid funnits där, likaså självförtroendet. Att just nöta på och våga testa är ett tips som Åslin delar till de yngre förmågor som vill trolla på isen.
– Det är bara att våga och att träna så mycket som möjligt på att dribbla. Våga på träningar och pröva på någonting nytt, säger han.

David Åslin själv menar att han aldrig är rädd för att misslyckas.
– Tänker man så och om man har en rädsla, då är det lättare att man misslyckas. Man kan inte tänka i de banorna när man gör det utan det får komma från ryggmärgen vad som är bäst i situationen.

När du får en chans och bjuder på något spektakulärt, hur går tankarna då?
– Jag hinner inte tänka så mycket. Det går så fort men ofta är det hjärnan och handlederna som bestämmer sig tillsammans. Sen efter målet så kanske man funderar på ”jäklar, den gick in” och så där. Men i stunden tänker man inte på vad man gör utan det går så fort och det kommer bara från hjärnan.

Vilket är då det snyggaste målet han har gjort? Fjolårets soloprestation mot Färjestad, årets mål mot Luleå eller kanske den omtalade zorro-dragningen under tiden i Troja-Ljungby? David Åslin håller målet mot Färjestad högt men påpekar samtidigt att han inte har någon speciell lista.
– Jag rangordnar inte målen så. Huvudsaken är att pucken går i mål, sen är det extra kul om det blir lite snyggare. Men huvudsaken är att det blir mål, säger han.

Fler lär det bli framöver. David Åslin har fortfarande konster att hämta ur registret.
– Det finns väl lite till att plocka ut. Men vi får se vad jag får för lägen först och främst och sen vad som dyker upp i det läget. Man kan inte åka och leta situationer att göra något snyggt på utan det kommer av sig självt och dyker bara upp, det är det viktigaste, säger han till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om: