Sök
FJÄRDEFEMMAN! Pelle Lindbergh, Anders Eldebrink, Kenny Jönsson, Mats Näslund, Nicklas Bäckström och Bengt-Åke Gustafssom får plats i vårt första svenska All-Star Team.
SHL

PREMIÄR: Här är alla tiders svenska All-Star Team – fjärdefemman

Vilka är Sveriges absolut bästa hockeyspelare och tränare genom tiderna? För att en gång för alla få svar på den frågan startade hockeysverige.ses medarbetare Ronnie Rönnkvist ett ambitiöst projekt där han lät 182 nuvarande och före detta spelare, ledare och domare ge sin syn på saken. I dag inleder vi presentationen av hans resultat…

Det finns många åsikter ute i landet om vem som är Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, I de yngre generationerna är det inte sällan fokus på Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström eller kanske Henrik Lundqvist. Bland de lite äldre får nog Sven Tumba, Uffe Sterner och kanske Rolle Stoltz en och annan röst.

För att en gång för alla försöka få svar på vilka som verkligen har varit de stora profilerna för svensk ishockey valde hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist att starta en egen utredning. Han kontaktade svenska 182 hockeyprofiler – spelare, ledare och domare – och bad dem dela med sig av sitt eget svenska All-Star Team bestående av en målvakt, två backar, tre forwards och en coach.

När han nu har fått in samtliga svar har Rönnkvist sammanställt åsikterna och fått fram de fyra femmor, fyra målvakter och fyra coacher som har fått flest röster. I dag inleder vi presentationen av den sammanställningen genom att avtäcka fjärdefemman. Övriga formationer kommer att presenteras under den kommande veckan.

MÅLVAKT

Pelle Lindbergh (Avled 1985)
Moderklubb: Hammarby IF
Har även spelat för AIK, Maine Mariners, Philadelphia Flyers och Springfield Indians.
NHL:s bästa målvakt 1985
53 A-landskamper
”Avled efter en trafikolycka 1985 när han var på toppen av sin karriär. Var endast 19 år då han 1979 debuterade i VM efter att ha gjort en mycket fin JVM-turnering samma säsong.”

BACKAR

Anders Eldebrink (54 år)
”Elde”
Moderklubb: Södertälje SK
Har även spelat för Vancouver Canucks, Québec Nordiques, Fredericton Express och Kloten
169 A-landskamper
VM-guld 1987, Svensk mästare 1985, Schweizisk mästare 1993, 1994, 1995, Guldhjälmen 1988, 1989
”Utgjorde en femtedel i succéfemman med Tommy Albelin, Bengt-Åke Gustafsson, Håkan Loob och Tomas Sandström vid VM 1987. Har enbart representerat Södertälje SK i Sverige. Coachade Rapperswil säsongen 2014/15. Kommer att träna SHL-nykomlingen Rögle i höst.”

Kenny Jönsson (40 år)
Moderklubb: Rögle BK
Har även spelat för Toronto Maple Leafs, St. Johns Maple Leafs och New York Islanders
137 A-landskamper
OS-guld 1994, 2006, VM-guld 2006, OS bästa back 2006, Guldpucken 2006.
”Tillsammans med storebror Jörgen Jönsson Rögle BK:s kanske bästa egenproducerade hockeyspelare genom alla tider. Lagkapten i New York Islanders under några säsonger. Assisterande coach i Skånes TV-pucklag säsongen 2014/15. Bor i Ängelholm.”

FORWARDS

Nicklas Bäckström (27 år)
”Bäckis”
Moderklubb: Valbo AIF
Har även spelat för Brynäs, Washington Capitals och Dynamo Moskva
51 A-landskamper
VM-guld 2006, Årets Rookie i elitserien 2006
”Son till den skicklige tidigare Brynäsbacken Anders Bäckström. Lämnade Brynäs efter säsongen 2006/07 för spel i NHL med Washington Capitals där han idag utgör ett fruktat radarpar med ryske stjärnan Alex Ovetjkin.”

Mats Näslund (55 år)
”Le petit viking”
Moderklubb: Timrå IK
Har även spelat för Brynäs, Montreal Canadiens, Lugano, Malmö och Boston Bruins
173 A-landskamper
OS-guld 1994, VM-guld 1991, Stanley Cup-mästare 1986, Svensk mästare 1980, 1992, 1994, Guldpucken 1980.
”Trots sin längd (170 cm) hade han en mycket framgångsrik NHL-karriär. Kommer från en hockeyfamilj där pappa Torsten Näslund liksom kusinerna Håkan och Stefan Pettersson har tillhört stommen i Wifsta/Östrand respektive Timrå under sina karriärer. Bor i Höllviken.”

Bengt-Åke Gustafsson (57 år)
”Bengan” eller ”Gus”
Moderklubb: IFK Bofors
Har även spelat för IF Karlskoga/Bofors, Färjestad, Edmonton Oilers, Washington Capitals, och VEU Feldkirch
117 A-landskamper
VM-guld 1987, 1991, Österrikisk mästare 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, Guldhjälmen 1990
”Mycket respekterad center i NHL under flera säsonger då han tillhörde Washington Capitals. Efter karriären en mycket framstående coach och ensam om att i den rollen vinna OS och VM Guld samma säsong. Coachade säsongen 2014/14 Langnau i NLB.”

COACH

Bengt-Åke Gustafsson (57 år)
”Bengan” eller ”Gus”
Moderklubb: IFK Bofors
Har även spelat för IF Karlskoga/Bofors, Färjestad, Edmonton Oilers, Washington Capitals, och VEU Feldkirch
117 A-landskamper
OS och VM-guld 2006, Svensk mästare 2002, Årets coach 2006 (som tränare)
”Kommer alltså med både som spelare och coach i spelarna All Star team vilket talar om hans storhet. Vann OS- och VM-guld samma år, 2006. Klev av förbundskaptensjobbet 2010.” 

Följande 182 spelare, ledare och domare som röstat är följande:
Christer Abris, Mikael Ahlén, Oscar Alsenfelt, Niclas Andersén, Kenneth Andersson, Andreas Andersson, Mikael Andresson, Christer ”Krusse” Andersson, Mattias Andersson, Sivert Andersson, Tomas ”Kuben” Andersson, Jan Asplund, Tomas Berglund, Challe Berglund, Thommie Bergman, Jonas Bergqvist, Sven Bergqvist, Almen Bibic, Alen Bibic, Jacob Blomqvist, Tommy Boustedt, Anders Broström, Niklas Brännström, Anders Bäckström, Stefan Canderyd, Anders ”Masken” Carlsson, Patrik Carnbäck, Daniel Casselståhl, Ulf Dahlén, Jan-Erik Dantoft, Pär Djoos, Christian Eklund, Kenneth Ekman, Peter Elander, Bo Englund, Christer Englund, Jhonas Enroth, Markus Eriksson, Niklas Eriksson, Magnus Eriksson, Jan Erixon, Paul Everberg, Nichlas Falk, Robin Figren, Filip Forsberg, Anders Forsberg, Edvin Frylén, Johan Garpenlöv, Robin Gartner, Erik Granqvist, Jörgen Grundström, Daniel Gunnarsson, Bengt-Åke Gustafsson, Mattias Guter, Richard Gynge, Peter Hammarström, Ivan Hansen, Hans Hansson, Anders Hansson, Johan Hedberg, Anders Hedberg, Jonathan Hedström, Jonas Heed, Christopher Heino-Lindberg, Pär Hellenberg, Patrik Hersley, Tobias Holm, Leif ”Honken” Holmqvist, Kenneth Holmstedt, Johan Hult, Lars hurtig, Mats Hysing, Mikael Håkanson, Göran Högosta, Peter Imhäuser, Peter Jakobsson, Lars-Gunnar Jansson, Hans Jax, Mathias Johansson, ”Lill-Kenta” Johansson, Einar Jonsson, Tomas Jonsson, Fredrik Josefson, Jacob Josefson, Mikael Karlberg, ”Kiruna-Lasse” Karlsson, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Per Kenttä, Gabriel Landeskog, Jan Larsson, Gunnar Leidborg, Nicklas Lidström, Andreas Lilja, Kalle Lilja, Elias Lindholm, Sanny Lindström, Curt Lundmark, Tord Lundström, Lars-Eric Lundwall, Mats Lusth, Eddie Läck, Torgny Löwgren, Jacob Markström, Kjell-Rune Milton, Tony Mårtensson, Pär Mårts, Tommy Mörth, Patrik Nemeth, Dan Niklasson, Lars-Göran Nilsson, Kenta Nilsson, Stefan ”Skuggan” Nilsson, Nisse Nilsson, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Bert-Ola Nordlander, Robin Norell, Kai Nurmi, Markus Näslund, Mats Näslund, Bruno Ohlzon, Linus Omark, ”Ankan” Parmström, Niklas Persson, Kent Persson, Gunnar Persson, David Petrasek, Jörgen Pettersson, Pelle Prestberg, Victor Rask, Ronny Reichenberg, Thomas Rhodin, Calle Ridderwall, Stefan Ridderwall, Rolf Ridderwall, Leif Rohlin, Patrik Ross, Magnus Roupé, Thomas Rundqvist, Stig Salming, Börje Salming, Andreas Salomonsson, Mikael Sandberg, Jan-Erik Silfverberg, Tommy Sjödin, Thomas Sjögren, Anders Steen, Thomas Steen, Ulf Sterner, Tomas Strandberg, Conny Strömberg, Johan Strömwall, Mats Sundin, Gunnar Svensson, Svenåke Svensson, Magnus Svensson, Anders Söderberg, Håkan Södergren, Tommy Söderström, Mats Thelin, Michael Thelvén, Staffan Tholson, Henrik Tallinder, Johan Tornberg, Hans Tvilling, Mats Ulander, Peter Wallén, Ulf Weinstock, Marcus Weinstock, Daniel Widing, Daniel Winge, Sebastian Wännström, Tony Zabel, Stig-Olov Zetterberg, Mikael Zettergren, Patric Åberg, Håkan Åhlund, David Åslin, Lars Öberg, Roger Öberg, Roger Öhman, Uno Öhrlund, Tore Ökvist, Anders Bergman

Den här artikeln handlar om: