Sök
TREDJEFEMMAN. Leif ”Honken” Holmqvist, Rolle Stoltz, Tomas Jonsson, Mats Åhlberg, Uffe Sterner och Kenta Nilsson finns med i stjärngängets tredjekedja.
SHL

Alla tiders svenska All-Star Team – tredjefemman

I går började hockeysverige.se att avtäcka ”Alla tiders svenska All-Star Team” genom att presentera fjärdefemman – framröstad av 182 nuvarande eller före detta spelare, ledare eller domare. I dag fortsätter nedräkningen med tredjefemman.

Det finns många åsikter ute i landet om vem som är Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, I de yngre generationerna är det inte sällan fokus på Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström eller kanske Henrik Lundqvist. Bland de lite äldre får nog Sven Tumba, Uffe Sterner och kanske Rolle Stoltz en och annan röst.

För att en gång för alla försöka få svar på vilka som verkligen har varit de stora profilerna för svensk ishockey valde hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist att starta en egen utredning. Han kontaktade svenska 182 hockeyprofiler – spelare, ledare och domare – och bad dem dela med sig av sitt eget svenska All-Star Team bestående av en målvakt, två backar, tre forwards och en coach.

När han nu har fått in samtliga svar har Rönnkvist sammanställt åsikterna och fått fram de fyra femmor, fyra målvakter och fyra coacher som har fått flest röster. I går avtäckte vi fjärdefemman och i dag är det dags för tredjekedjan att se dagens ljus. De två sista presentationerna kommer under nästa vecka.

Tidigare presentationer:
9/5:
Alla tiders svenska All-Star Team – fjärdekedjan

MÅLVAKT

Leif Holmqvist (72 år)
”Honken”
Moderklubb: Strömsbro IF
Har även spelat för AIK, London Lions, Indianapolis Racers, HV 71 och Hanhals
202 A-landskamper
Guldpucken 1968 och 1970, VM:s bästa målvakt 1969.
”Var säsongen 1961/62 den första spelaren att få priset Sveriges bästa junior. Fick hela Johanneshovs Isstadion att skandera ”Honken”, ”Honken”, ”Honken”. Vår kanske mest legendariska målvakt genom alla tider. Bor i Jönköping.”

BACKAR

Roland Stoltz (Avled 2001)
”Rolle”
Moderklubb: Gröndals IF
Har även spelat för Atlas/Diesel, Djurgården och Mälarhöjden/Västertorp
218 A-landskamper
VM-guld 1957, 1962, Svensk mästare 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, VM:s bästa back 1963, Guldpucken 1959
”Nobbades av Hammarby och blev världens bästa back i Djurgården. Utgjorde ett klassiskt backpar tillsammans med Lasse Björn både i Djurgården och Tre Kronor. Mycket uppskattad som expertkommentator vid sidan av Lars-Gunnar Björklund efter karriären. Avled 2001 efter en kort tids sjukdom.”

Tomas Jonsson (55 år)
”Lill-Affa”
Moderklubb: Falu IF
Har även spelat för Modo, New York Islanders, Edmonton Oilers och Leksands IF
200 A-landskamper
OS-guld 1994, VM-guld 1991, Stanley Cup-mästare 1982, 1983, Svensk mästare 1979, Guldpucken 1995.
”‘Lill-Affa’ efter sin pappa som hade en trafikskola i Falun. Valde att flytta till Modo för att få chansen att utbildas under Tommy Sandlins ledning. Jobbar idag som assisterande förbundskapten i Danmark. Bor i Sundborn utanför Falun.”

FORWARDS

Mats Åhlberg (67 år)
”Matta”
Moderklubb: Avesta BK
Har även spelat för Leksand
164 A-landskamper
Svensk mästare 1969, 1973, 1974, 1975
”Värvades till Leksand av Rune Mases och Stig Påvels. Stannade i klubben som spelare där under resten av sin karriär. En given ledargestalt i både Tre Kronor och Leksands IF under närmare tio år. ”Matta” hade den naturliga talangen med en bländande teknik och sinne för att göra mål.”

Kent Nilsson (58 år)
”Mr Magic” eller ”Stubbis”
Moderklubb: Ösmo GIF
Har även spelat för Djurgården, AIK, Winnipeg Jets, Atlanta Flames, Calgary Flames, Minnesota North Stars, Edmonton Oilers, HC Lugano, HC Bolzano, EHC Kloten, EC Graz, Vålerängen, Nynäshamn, Stuttgart och Majadahonda
94 A-landskamper
WHA-mästare 1978, 1979, Svensk mästare 1989, Guldpucken 1989
”En av Sveriges största pucktrollare genom alla tider. Svarade för 49 mål och totalt 131 poäng med Calgary Flames i NHL säsongen 1980/81. Mästare i fem olika länder, Sverige, Tyskland, Spanien, Italien och NHL. Bor i Stockholm och jobbar som scout för Florida Panthers.”

Ulf Sterner (74 år)
Moderklubb:
Deje IK
Har även spelat för Forshaga, Frölunda, St Paul Rangers, Baltimore Clippers, New York Rangers, Rögle, Färjestad, London Lions, Bäcken, Vänersborg, Skattkärr, Skåre och Hammarö.
189 A-landskamper
VM-guld 1963, Guldpucken 1963, VM:s bästa forward 1969
”Första svenskfostrade spelare i NHL då han säsongen 1964/65 fick chansen till spel i fyra matcher med New York Rangers. Gjorde även en kort proffssejour i London Lions tillsammans med ”Honken” Holmqvist och Tord Lundström. Bor utanför Karlstad.”

COACH:

Tommy Sandlin (Avled 2006)
”Professorn”
Moderklubb: Gävle GIK
Har coachat Brynäs, Modo, Björklöven, Tre Kronor, Mora, Leksand, AIK, Tierp och Trondheim.
VM-guld 1987, Svensk mästare 1970, 1971, 1972, 1976, 1977, 1979 och 1993, Årets Coach 1992 och 1993
”Fick ta över Brynäs 1970 och utbildade i mångt och mycket sig själv som coach genom att se och lära av spelarna i laget. Lotsade tillsammans med Curt Lindström Tre Kronor till VM-guld 1987.”

Följande 182 spelare, ledare och domare som röstat är följande:
Christer Abris, Mikael Ahlén, Oscar Alsenfelt, Niclas Andersén, Kenneth Andersson, Andreas Andersson, Mikael Andresson, Christer ”Krusse” Andersson, Mattias Andersson, Sivert Andersson, Tomas ”Kuben” Andersson, Jan Asplund, Tomas Berglund, Challe Berglund, Thommie Bergman, Jonas Bergqvist, Sven Bergqvist, Almen Bibic, Alen Bibic, Jacob Blomqvist, Tommy Boustedt, Anders Broström, Niklas Brännström, Anders Bäckström, Stefan Canderyd, Anders ”Masken” Carlsson, Patrik Carnbäck, Daniel Casselståhl, Ulf Dahlén, Jan-Erik Dantoft, Pär Djoos, Christian Eklund, Kenneth Ekman, Peter Elander, Bo Englund, Christer Englund, Jhonas Enroth, Markus Eriksson, Niklas Eriksson, Magnus Eriksson, Jan Erixon, Paul Everberg, Nichlas Falk, Robin Figren, Filip Forsberg, Anders Forsberg, Edvin Frylén, Johan Garpenlöv, Robin Gartner, Erik Granqvist, Jörgen Grundström, Daniel Gunnarsson, Bengt-Åke Gustafsson, Mattias Guter, Richard Gynge, Peter Hammarström, Ivan Hansen, Hans Hansson, Anders Hansson, Johan Hedberg, Anders Hedberg, Jonathan Hedström, Jonas Heed, Christopher Heino-Lindberg, Pär Hellenberg, Patrik Hersley, Tobias Holm, Leif ”Honken” Holmqvist, Kenneth Holmstedt, Johan Hult, Lars hurtig, Mats Hysing, Mikael Håkanson, Göran Högosta, Peter Imhäuser, Peter Jakobsson, Lars-Gunnar Jansson, Hans Jax, Mathias Johansson, ”Lill-Kenta” Johansson, Einar Jonsson, Tomas Jonsson, Fredrik Josefson, Jacob Josefson, Mikael Karlberg, ”Kiruna-Lasse” Karlsson, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Per Kenttä, Gabriel Landeskog, Jan Larsson, Gunnar Leidborg, Nicklas Lidström, Andreas Lilja, Kalle Lilja, Elias Lindholm, Sanny Lindström, Curt Lundmark, Tord Lundström, Lars-Eric Lundwall, Mats Lusth, Eddie Läck, Torgny Löwgren, Jacob Markström, Kjell-Rune Milton, Tony Mårtensson, Pär Mårts, Tommy Mörth, Patrik Nemeth, Dan Niklasson, Lars-Göran Nilsson, Kenta Nilsson, Stefan ”Skuggan” Nilsson, Nisse Nilsson, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Bert-Ola Nordlander, Robin Norell, Kai Nurmi, Markus Näslund, Mats Näslund, Bruno Ohlzon, Linus Omark, ”Ankan” Parmström, Niklas Persson, Kent Persson, Gunnar Persson, David Petrasek, Jörgen Pettersson, Pelle Prestberg, Victor Rask, Ronny Reichenberg, Thomas Rhodin, Calle Ridderwall, Stefan Ridderwall, Rolf Ridderwall, Leif Rohlin, Patrik Ross, Magnus Roupé, Thomas Rundqvist, Stig Salming, Börje Salming, Andreas Salomonsson, Mikael Sandberg, Jan-Erik Silfverberg, Tommy Sjödin, Thomas Sjögren, Anders Steen, Thomas Steen, Ulf Sterner, Tomas Strandberg, Conny Strömberg, Johan Strömwall, Mats Sundin, Gunnar Svensson, Svenåke Svensson, Magnus Svensson, Anders Söderberg, Håkan Södergren, Tommy Söderström, Mats Thelin, Michael Thelvén, Staffan Tholson, Henrik Tallinder, Johan Tornberg, Hans Tvilling, Mats Ulander, Peter Wallén, Ulf Weinstock, Marcus Weinstock, Daniel Widing, Daniel Winge, Sebastian Wännström, Tony Zabel, Stig-Olov Zetterberg, Mikael Zettergren, Patric Åberg, Håkan Åhlund, David Åslin, Lars Öberg, Roger Öberg, Roger Öhman, Uno Öhrlund, Tore Ökvist, Anders Bergman

Den här artikeln handlar om: