Sök
Robert Pettersson
Nicklas Bäckström – på god väg mot ett annorlunda rekord

I natt spelar Nicklas Bäckström en Game 7 – igen. Han brukar ju göra så. Detta är hans tionde matchserie som går till sju matcher över de åtta senaste åren. Ett mäktigt facit som gör att vi har fått anledning att syna fenomenet närmare och börja spåna i om han närmar sig ‘någon sorts rekord’ snart.

@gurkmansson gjorde mig uppmärksam på något närmast fantastiskt igår och nu när Nicklas Bäckström går upp mot sin Game 7 i natt för Washington mot New York Rangers, så kan det ju vara värt att skriva om det.

Bäckström gör nämligen sin tionde G7 på de åtta senaste säsongerna. En anmärkningsvärd siffra med tanke på att han aldrig någonsin passerat kvartsfinal med sina klubblag.

Det började 2007 under hans sista säsong med Brynäs. Då förlorade han i sju matcher mot HV71 i kvartsfinalen.
Därefter har han gjort nio G7 med Washington. På elva matchserier.
2008 utslagna i åttondelen mot Philadelphia.
2009 vidare mot Rangers, utslagna mot Pittsburgh
2010 utslagna i åttondelen mot Montréal
2012 vidare mot Boston, utslagna mot Rangers
2013 utslagna i åttondelen mot Rangers
2015 vidare mot Islanders, match i natt mot Rangers

Enda säsongen han spelat slutspelsserier med Washington som inte gått till sju matcher är från 2011 då man slog Rangers med 4-1 och förlorade mot Tampa med 0-4.

De tio G7 Bäckström är uppe i blir inte mindre notabla för er med gott minne, som kommer ihåg att SM-slutspelet bara haft 20 G7 totalt (men bara tretton sedan Bäckström spelade sin med Brynäs 2007) under de 15 säsonger man haft matchserier som avgjorts i bäst av sju.

Hur många G7 som Stanley Cup haft sedan Bäckström spelade sin första?
39, vilket innebär att Bäckström varit med i 23 procent av de G7 som spelats sedan han debuterade i ligan.

Om jag inte räknat galet ska Bäckström bara ha svarat för ett mål och en assist i sina tidigare åtta G7. Målet kom i den första, assisten i den andra. I de sex senaste G7-matcherna har han varit poänglös.
Aleksandr Ovetjkin, som har lika många G7 han så klart, har gjort 2+2, men inte nätat sedan matchen mot Pittsburgh i kvarten 2009 och således varit mållös i fem raka G7.

Rekordet för G7’s i Stanley Cup har Patrick Roy och Scott Stevens, som båda spelat tretton till antalet.
Med tanke på att Bäckström bara är 27 år – och hans nuvarande G7-pace – så ska gör vi nog bäst i att lägga den där rekordnoteringen på minnet.

Den här artikeln handlar om: