Sök
FÖRSTAFEMMAN. Henrik Lundqvist, Nicklas Lidström, Börje Salming, Peter Forsberg, Mats Sundin och Håkan Loob räknas som de sex största svenska hockeyspelarna – av spelarna, ledarna och domarna själva.
SHL

Alla tiders svenska All-Star Team – förstafemman

Det är dags för grande finale. I dag kan hockeysverige.se stolt presentera förstafemman i ”Alla tiders svenska All-Star Team” – framröstat av 182 nuvarande eller före detta spelare, ledare och domare.

Det finns många åsikter ute i landet om vem som är Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, I de yngre generationerna är det inte sällan fokus på Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström eller kanske Henrik Lundqvist. Bland de lite äldre får nog Sven Tumba, Uffe Sterner och kanske Rolle Stoltz en och annan röst.

För att en gång för alla försöka få svar på vilka som verkligen har varit de stora profilerna för svensk ishockey valde hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist att starta en egen utredning. Han kontaktade svenska 182 hockeyprofiler – spelare, ledare och domare – och bad dem dela med sig av sitt eget svenska All-Star Team bestående av en målvakt, två backar, tre forwards och en coach.

När han nu har fått in samtliga svar har Rönnkvist sammanställt åsikterna och fått fram de fyrafemmor, fyra målvakter och fyra coacher som har fått flest röster. Förra helgen avtäckte vi fjärde- och femman och i dag är det dags för andrakedjan att se dagens ljus.

Tidigare presentationer:
9/5:
Alla tiders svenska All-Star Team – fjärdekedjan
10/5: Alla tiders svenska All-Star Team – tredjefemman
17/5: Alla tiders svenska All-Star Team – andrafemman

MÅLVAKT
Henrik Lundqvist (33 år)
”Henke”
Moderklubb: Järpens IF
Har även spelat för Rögle, Frölunda, Mölndal och New York Rangers
80 A-landskamper
OS-guld 2006, Svensk mästare 2003 och 2005, Guldpucken 2005, Guldhjälmen 2005, Sveriges bästa målvakt 2003, 2004, 2005, NHL:s bästa målvakt 2012.
”Fick sitt nationella genombrott 2003 då han var en mycket viktig pusselbit i det Frölundalag som vann SM-guld. Rankas idag som en världens bästa målvakter.”

BACKAR
Nicklas Lidström (44 år)
”Lidas”
Moderklubb: Skogsbo SK.
Har även spelat för Västerås och Detroit red Wings
OS-guld 2006, VM-guld 1991, Stanley Cup-mästare 1997, 1998, 2002, 2008, NHL:s bästa back 2001, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2011
88 A-landskamper
”Tillsammans med Börje Salming den mest uppskattade svenske backen i NHL. VM-debuterade 1991 med att bli världsmästare. Som backpartner i den turneringen hade han Tomas Jonsson. Sitter i dag i Västerås styrelse. Bor även i Västerås.”

Börje Salming (63 år)
”BJ”
Moderklubb: Kiruna AIF.
Har även spelat för Brynäs, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och AIK
87 A-landskamper
Svensk mästare 1971, 1972, Hockey Hall of Fame 1996
”Pionjär för svenska spelare i NHL då han 1973 tillsammans med Inge Hammarström skrev på för Toronto Maple Leafs. Innan dess hade bara Gustaf Forslund, Juha Widing och Ulf Sterner som svenskfödda spelat i NHL. Bor i Vaxholm.

FORWARDS

Peter Forsberg (41 år)
”Foppa”
Moderklubb: Modo HK
Har även spelat för Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Nashville Predators
105 A-landskamper
OS-guld 1994, 2006, VM-guld 1992, 1998, Stanley Cup-mästare 1996, 2001, NHL:s bästa spelare 2003, Årets Rookie i NHL 1995, Guldpucken 1993, 1994, Guldhjälmen 1993, 1994, VM:s bästa forward 1998, JVM:s bästa forward 1993.
”En av världens bästa hockeyspelare genom alla tider. Otroligt svårstoppad som center mycket tack vare sin fysik och spelskicklighet. Gjorde sista målet vid OS-finalen 1994. Tvingades sluta med hockey i förtid efter en fotskada. Bor i Stockholm men jobbar som assisterande General Manager i Modo.”

Mats Sundin (44 år)
”Sudden”
Moderklubb: Sollentuna HC.
Har även spelat för Djurgården, Nacka, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks
118 A-landskamper
OS-guld 2006, VM-guld 1991, 1992, 1998, Svensk mästare 1990, VM:s bästa forward 1990, 2003
”Flyttade över till NHL som 19-årig jättetalang 1990 under stora protester från Djurgården och Svenska Ishockeyförbundet. Var sedan lagkapten i NHL:s kanske mest klassiska klubb, Toronto Maple Leafs, mellan åren 1997 och 2008. Bor utanför Stockholm.”

Håkan Loob (54 år)
”Looben”
Moderklubb: IK Graip.
Har även spelat för Roma, Karlskrona, Färjestad och Calgary Flames
133 A-landskamper
OS-guld 1994, VM-guld 1987, 1991, Stanley Cup-mästare 1989, Svensk mästare 1981, Guldpucken 1983, Guldhjälmen 1991, 1992
”Spelgeniet från Gotland. En av fyra bröder Loob som gjorde sig ett namn i hockeysverige. Peter, Jan och Anders heter de övriga tre. Svarade för 42 mål och 76 poäng med Färjestad i elitserien säsongen 1982/83, två rekord som fortfarande står sig i svensk hockey. Jobbar som klubbdirektör i Färjestad.”

COACH

Conny Evensson (70 år)
Moderklubb: IK Viking.
Har coachat Färjestad, Juniorlandslaget, Frölunda, Tre Kronor och Kloten
VM-guld 1991, 1992, Svensk mästare 1981, 1986, 2003, Schweizisk mästare 1993, 1994, Årets Coach 2003.
”Vann VM-guld med Tre Kronor två år i rad 1991 och 1992 där han bildade ett framgångsrikt ledarpar tillsammans med Curt Lundmark. Känd för sina svarta ögon när inte spelet fungerade som han önskade. Bor i Karlstad.”

Följande 182 spelare, ledare och domare har deltagit i omröstningen:
Christer Abris, Mikael Ahlén, Oscar Alsenfelt, Niclas Andersén, Kenneth Andersson, Andreas Andersson, Mikael Andresson, Christer ”Krusse” Andersson, Mattias Andersson, Sivert Andersson, Tomas ”Kuben” Andersson, Jan Asplund, Tomas Berglund, Challe Berglund, Thommie Bergman, Jonas Bergqvist, Sven Bergqvist, Almen Bibic, Alen Bibic, Jacob Blomqvist, Tommy Boustedt, Anders Broström, Niklas Brännström, Anders Bäckström, Stefan Canderyd, Anders ”Masken” Carlsson, Patrik Carnbäck, Daniel Casselståhl, Ulf Dahlén, Jan-Erik Dantoft, Pär Djoos, Christian Eklund, Kenneth Ekman, Peter Elander, Bo Englund, Christer Englund, Jhonas Enroth, Markus Eriksson, Niklas Eriksson, Magnus Eriksson, Jan Erixon, Paul Everberg, Nichlas Falk, Robin Figren, Filip Forsberg, Anders Forsberg, Edvin Frylén, Johan Garpenlöv, Robin Gartner, Erik Granqvist, Jörgen Grundström, Daniel Gunnarsson, Bengt-Åke Gustafsson, Mattias Guter, Richard Gynge, Peter Hammarström, Ivan Hansen, Hans Hansson, Anders Hansson, Johan Hedberg, Anders Hedberg, Jonathan Hedström, Jonas Heed, Christopher Heino-Lindberg, Pär Hellenberg, Patrik Hersley, Tobias Holm, Leif ”Honken” Holmqvist, Kenneth Holmstedt, Johan Hult, Lars hurtig, Mats Hysing, Mikael Håkanson, Göran Högosta, Peter Imhäuser, Peter Jakobsson, Lars-Gunnar Jansson, Hans Jax, Mathias Johansson, ”Lill-Kenta” Johansson, Einar Jonsson, Tomas Jonsson, Fredrik Josefson, Jacob Josefson, Mikael Karlberg, ”Kiruna-Lasse” Karlsson, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Per Kenttä, Gabriel Landeskog, Jan Larsson, Gunnar Leidborg, Nicklas Lidström, Andreas Lilja, Kalle Lilja, Elias Lindholm, Sanny Lindström, Curt Lundmark, Tord Lundström, Lars-Eric Lundwall, Mats Lusth, Eddie Läck, Torgny Löwgren, Jacob Markström, Kjell-Rune Milton, Tony Mårtensson, Pär Mårts, Tommy Mörth, Patrik Nemeth, Dan Niklasson, Lars-Göran Nilsson, Kenta Nilsson, Stefan ”Skuggan” Nilsson, Nisse Nilsson, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Bert-Ola Nordlander, Robin Norell, Kai Nurmi, Markus Näslund, Mats Näslund, Bruno Ohlzon, Linus Omark, ”Ankan” Parmström, Niklas Persson, Kent Persson, Gunnar Persson, David Petrasek, Jörgen Pettersson, Pelle Prestberg, Victor Rask, Ronny Reichenberg, Thomas Rhodin, Calle Ridderwall, Stefan Ridderwall, Rolf Ridderwall, Leif Rohlin, Patrik Ross, Magnus Roupé, Thomas Rundqvist, Stig Salming, Börje Salming, Andreas Salomonsson, Mikael Sandberg, Jan-Erik Silfverberg, Tommy Sjödin, Thomas Sjögren, Anders Steen, Thomas Steen, Ulf Sterner, Tomas Strandberg, Conny Strömberg, Johan Strömwall, Mats Sundin, Gunnar Svensson, Svenåke Svensson, Magnus Svensson, Anders Söderberg, Håkan Södergren, Tommy Söderström, Mats Thelin, Michael Thelvén, Staffan Tholson, Henrik Tallinder, Johan Tornberg, Hans Tvilling, Mats Ulander, Peter Wallén, Ulf Weinstock, Marcus Weinstock, Daniel Widing, Daniel Winge, Sebastian Wännström, Tony Zabel, Stig-Olov Zetterberg, Mikael Zettergren, Patric Åberg, Håkan Åhlund, David Åslin, Lars Öberg, Roger Öberg, Roger Öhman, Uno Öhrlund, Tore Ökvist, Anders Bergman

Den här artikeln handlar om: