Pontus Gustafsson var tidigt ute med Örebros lagbygge.
SHL

Tidigt lagbygge ska ge Örebro ny succé: ”Tycker vi har starkare trupp än förra året”

ANNONS

Inför kommande säsong har Karlskrona värvat elva spelare, Färjestad tio och Luleå sju, för att nämna några. I Örebro känner man sig däremot säkra – sedan slutet av mars har bara ett nyförvärv presenterats.
– Ju längre framförhållning man kan ha desto bättre är det, säger Örebros general manager Pontus Gustafsson till hockeysverige.se.

Den 25 mars, två dagar efter kvartsfinaluttåget mot Växjö, presenterade Örebro fyra nyförvärv: Greg Squires, Joel Mustonen, Alexander Hellström och Peter Andersson. Det tidiga agerandet på transfermarknaden har inneburit att klubben kunnat sitta lugnt i båten – när den slovakiske VM-forwarden Libor Hudáček, bror till Örebromålvakten Július Hudáček, i måndags presenterades var det som klubbens första värvning sedan kvartetten i mars. Örebros general manager Pontus Gustafsson menar att lagbygget inför säsongen 2015/16 har pågått en längre tid.
– Det är ju ett jobb som startar i stort sett när serien startar, då vi börjar bygga kommande års trupp. Nu gick det bra för oss och vi kunde jobba långsiktigt och proaktivt i och med att vi inte behövde göra några större förändringar i den truppen vi hade, säger han till hockeysverige.se.

Fem nya ansikten är alltså klara till kommande säsongs upplaga av Örebro: två backar och tre forwards. Gustafsson är nöjd med de spelare som har hämtats in.
– Det känns bra just nu, sen vet man aldrig, det är alltid pirrigt. Men vi är jätteglada över de nyförvärv vi har rekryterat.

Vilka fördelar ger det att ha truppen, i alla fall nästan, spikad så tidigt?
– Jag tror att det är skönt för alla att man vet vilka det är som ska göra det. Gruppen kan samlas i säsongsupptakten som vi började den fjörde maj och alla kan vara på plats och få tid att sätta ihop gruppen och såna saker, säger Pontus Gustafsson.

FYRA SPELARE LÅNAS UT

Med Hudáčeks intåg sattes en viktig pusselbit på plats. Nu är klubben klara på marknaden, i alla fall för stunden. Däremot menar Pontus Gustafsson att de är redo att agera om något dyker upp.
– Vi har inga planer på att värva nu men vi följer marknaden så får vi se vad som händer. Vi känner oss nöjda med den trupp vi har nu och vi har ingen aktiv plan med spelare vi letar efter. Vi känner oss klara, säger Gustafsson.

Däremot kommer det att hända en del åt andra hållet. I dagsläget förfogar Örebro över 19 forwards, nio backar och två målvakter under a-lagskontrakt. Ett par spelare kommer därför att lånas ut till HockeyAllsvenskan.
– Ja, vi har ju ett fortsatt samarbete med Vita Hästen och det innebär att fyra spelare kommer att gå till Vita Hästen.

Vilka det blir är inte klart än. Det får spelarna själva bevisa.
– Det hänger helt enkelt på den kvaliteten killarna visar. Vi tränar hela truppen nu på barmark och sen har vi en första gallring i mitten av augusti, säger Pontus Gustafsson och fortsätter:

– Sen är det inte säkert att det blir hela säsongen, det kan växla under säsong. Det kommer att vara precis på samma sätt med Vita Hästen som i år. Spelare kan gå fram och tillbaka så får vi se till både det som är bäst för Vita Hästen, bäst för oss och bäst för killarna.

RÄKNAR MED POÄNGKUNGEN

Samtidigt har det sedan säsongsslutet spekulerats i att SHL:s poängkung, Derek Ryan, skulle vara ett namn för utländska klubbar. Men Pontus Gustafsson räknar med att den skicklige amerikanen spelar för Örebro också nästa säsong.
– Det har inte hänt någonting. Det är mycket spekulationer fram och tillbaka. Jag räknar med att Derek spelar med oss kommande säsong, vi har kontrakt med honom och jag hoppas att han spelar för oss.

Är det många klubbar som har hört av sig angående Ryan?
– Jag har inte haft förhandlingar med någon klubb.

Men klubben står inte handfallna om Derek Ryan nu skulle få erbjudanden från annat håll. Pontus Gustafsson menar att klubben i så fall kommer att förstärka med en likvärdig spelare, och ögonen är hela tiden öppna.
– Vi följer marknaden hela tiden så klart, både med tanke på kommande säsong men också om det blir förändringar som vi inte känner till i dagsläget. Man måste hela tiden hålla sig ajour.

I nuläget är Derek Ryan i alla fall en av spelarna i den 30 man stora trupp som inledde resan mot kommande säsong i början av maj. Pontus Gustafsson har höga förväntningar på laget han har snickrat ihop.
– Jag tycker att vi har en starkare trupp än vad vi hade förra året. Jag hoppas att vi kan ha en högre målsättning än vad vi hade det här året, säger han till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch