Nyheter

Erika Holst: ”Rekryteringen har ökat under året”

ANNONS

Hemma-VM blev inte den sportsliga framgång som Damkronorna hade hoppats, men utvecklingsansvariga Erika Holst ser ändå positivt på mästerskapet.
– Det snackas lite mer damhockey nu kan jag tycka, säger hon till hockeysverige.se.

NORRTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det har gått någon månad sedan Hockey-VM i Malmö avslutades. Sverige fick lämna turneringen efter att blivit utslagna av Ryssland i kvartsfinalen. Många hoppades på att det skulle bli en svensk medalj vilket om inte annat skulle varit bra för rekryteringen av spelare på damsidan.

Erika Holst är Utvecklingsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet. Hockeysverige.se träffade henne på Russincampen i Norrtälje förra veckan och passade på att fråga henne om hon redan nu har sett någon effekt kring rekryteringen av att vi hade en VM-turnering på hemmaplan.
– Redan nu är väl svårt att se någon effekt. Det snackas lite mer damhockey kan jag väl tycka. Samtidigt har det nästan gjort så senaste tiden med OS och VM-turneringar. Det har gjort att det blivit mer uppmärksamhet i media.
– Förhoppningsvis ser vi någon form av effekt i höst när hockeyskolorna drar igång, att det lockade några unga tjejer att börja spela.

Har rekryteringen ökat under året som gått?
– Siffrorna vi har koll på är just hockeyskolan. Där vi har vi ökat ganska mycket. Vi har fortfarande på låga siffror, men det har varit en ganska stor ökning för varje år som gått.
– Jag tycker att vi har hittat ett bra verktyg i just rekryteringen. Sedan är nästa utmaning att behålla tjejerna, att föreningarna ska starta flicklag och få dom att spela matcher. Börjar man med någon idrott vill man också spela match och inte bara träna.

Hur ser du på Sveriges insats i VM?
– Man vann första gruppen vilket är helt klart godkänt. Jag tycker också att VM var ett fantastiskt arrangemang. Hela Malmö var dressat med information om VM och det var aktiviteter runt arenan. Det var synd att Sverige inte lyckades spela finalhelgen för då tror jag att det hade blivit ganska bra där nere.
– Sedan är det tajta matcher mot Ryssland, Finland och Schweiz. Alla dom här lagen och även Japan och nationerna som har varit precis bakom oss tidigare är väldigt tajta idag. Vi behöver snäppa upp oss.

Hur har Leif Boork satt sin prägel på Damkronorna?
– Nu har inte jag själv varit med kring Damkronorna, men av det jag förstått från spelarna så uppskattar dom det här raka och noggranna både utanför och på isen. Man har grunden, alla vet vad som gäller och det är samma budskap till alla spelare. Det tror jag är ett måste för att kunna bygga vidare.

Hur kommer nu Leif Boork och U18-landslagets Ylva Lindberg jobba för att det ska bli en igenkännande röd tråd i landslagsverksamheten?
– Ylva och Leif har ett ganska nära samarbete. Framförallt finns det en del spelare som rör sig mellan båda lagen. Det handlar också om att försöka minska det här trappsteget mellan U18-landslaget och in i Damkronorna. Även om Ylva har sin prägel på U18 och Leffe på Damkronorna så finns det ändå någon form av röd tråd som gör att det finns en massa igenkännande faktorer när man går mellan landslagen, avslutar Erika Holst.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan