Erik Andersson ser fram emot det nya äventyret i Malmö.
SHL

Från tre SM-finaler till SHL-nykomling – han ska bidra med erfarenhet i Malmö

ANNONS

SM-finalförlusten mot Växjö i april blev Erik Anderssons sista framträdande i Skellefteå. Nu väntar en helt annan resa – i SHL-nykomlingen Malmö.
– Det känns väldigt inspirerande att få testa på det, säger Erik Andersson till hockeysverige.se.

Det blev inget tredje raka SM-guld för Erik Andersson och Skellefteå. Den 23 april korades istället Växjö som svenska mästare efter 4–2 i matcher och 3–2 i den sista, avgörande förlängningsrysaren. En knapp månad senare stod det klart att den 33-årige backen fortsätter i SHL, fast på annat håll. Med ett tvåårskontrakt signerat presenterades han då som SHL-nykomlingen Malmös fjärde nyförvärv inför kommande säsong.
– Jag vägde de alternativ jag hade och då tyckte jag redan på en gång när Malmö hörde av sig att det var intressant. Det största var väl det sättet Malmö vill spela hockey på som jag dels vet sedan tidigare men som jag även fick ännu mer av när jag pratade med tränarna. Det är ett spelsätt och en hockey som tilltalar mig, säger Erik Andersson till hockeysverige.se.

Att det skulle bli just Malmö var långt ifrån givet, i alla fall enligt de uppgifter som cirkulerade i medierna. Mitt under brinnande SM-slutspel uppgavs Erik Andersson vara klar för Modo.
– Jag vill inte kommentera andra klubbar men både du och jag kan ju helt klart dra slutsatsen att man inte ska tro på allt som står i tidningen. Hade jag varit helt klar för Modo så hade jag ju inte kunnat skriva på för Malmö. Det är, som jag har sagt tidigare i någon intervju, bara ytterligare ett bevis på varför det kallas för silly season, säger han.

MÅLET: ETABLERA SIG I SHL

Till slut blev det alltså Malmö som säkrade Erik Anderssons tjänster. En klubb som efter en åtta år lång sejour i HockeyAllsvenskan nu är tillbaka i svensk hockeys finrum för att stanna.
– Det är en spännande förening som har gjort en resa här på några år. De har tagit små kliv varje säsong och året som gick lyckades de ta det här steget på trappan upp till SHL och komma till en ny plattform. Nu är väl även målet att försöka ta ett litet steg till och etablera sig i SHL, säger Erik Andersson.

Det första besöket hos sin nya arbetsgivare och sina framtida kollegor gjorde Erik Andersson i förra veckan. Det tillkommer vissa skillnader i steget från den femfaldige SM-finalisten Skellefteå till den färska SHL-nykomlingen Malmö – men 33-åringen tror alltjämt att Malmö är redo för det nya äventyret.
– Det är klart att de är SHL-nykomlingar och det är ju lite nya grejer med SHL, det får man ju räkna med när de kommer från allsvenskan. Det kommer vara skillnader under året som går, Skellefteå har varit ett topplag i flera års tid och är ju en välsmord organisation och förening men jag tycker ändå att Malmö är SHL-mässiga i mycket. Det känns som att de har en organisation som de har byggt över tid och som ska vara SHL-anpassad och på så vis hoppas jag och tror att de är redo att ta steget upp.

För att klara omställningen behövs som alltid erfarenhet, och där är Erik Andersson en viktig pusselbit. I ett lag som har en samlad SHL-erfarenhet på knappt 2 000 matcher står den rutinerade backen för en dryg femtedel med 396 noterade SHL-matcher under sina åtta säsonger i Linköping och Skellefteå. Dessutom har han som bekant två SM-guld på meritlistan.
– Jag hoppas väl kunna bidra lite med mina erfarenheter och allt sådant som jag har varit med om vad gäller träning och förberedelser och alla sådana bitar för att kunna hjälpa alla där och föregå lite mer. Det ska bli kul. Inte minst att få spela med lillebror.

”SKA BLI EN FÖRMÅN”

Lillebror är alltså 23-årige Nils Andersson, som anslöt till Malmö inför förra säsongen och var med och spelade upp dem i SHL. De båda bröderna och backkollegorna kommer nu för första gången under sina respektive seniorkarriärer att få spela tillsammans.
– Det ska bli en förmån. Hans formkurva liksom Malmös pekar också uppåt så det ska bli kul att få se vilka kliv han kan ta under de här två åren. Det ska bli kul att se hans framfart, säger Erik Andersson.

Han är tidigt i sin karriär, du har varit med ett tag. Brukar du ge mycket tips?
– Vi pratar ju lite grann men det är sällan man kan ge sådana här konkreta grejer. Det blir lite annorlunda nu när vi spelar i samma lag och kan vara med varandra i den dagliga verksamheten och hjälpa och sporra varandra, träna tillsammans, pusha och lite sådana bitar. Sen är det klart att när man spelar i samma lag, ser samma matcher, spelar samma matcher och ser samma situationer så blir man mycket mer involverade i varandras spel och det kommer vara åt båda håll. Jag känner ju att jag utvecklas fortfarande och jag tycker att min förra säsong kändes riktigt bra, slutspelet framförallt. Så jag hoppas att jag, med de förutsättningar som ges i Malmö, också ska kunna ta mig en nivå till.

En spännande säsong väntar minst sagt, både med det nya äventyret i Malmö och med brorsan Nils vid sidan för första gången i karriären. Erik Andersson är redo – och har mycket kvar att ge.
– Det är ju en färskvara men jag känner mig trygg i mitt spel och vad jag kan prestera så att på så vis är det väl både min och Malmös förhoppning att jag ska kunna bidra med det och bidra med ett tryggt och stabilt backspel i Malmö. Det har jag ju så klart byggt upp över tid, säger Erik Andersson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch