Sök
Linus Ullmark är redo för Nordamerika. ”Det är sjukt inspirerande att känna att man kan få möta de bästa i världen”, säger han.
SHL

Tunga säsongen stärkte Ullmark – nu är han redo för Nordamerika

Efter att ha slagit igenom med dunder och brak i SHL och Modo under säsongen 2013/14 hade Linus Ullmark ett tyngre fjolår. Något som gjorde målvakten än mer redo inför nästa stora äventyr – i Nordamerika och Buffalo Sabres organisation.
– Om det kommer upp en säsong som den här igen i framtiden så vet jag hur jag ska hantera det, säger Linus Ullmark till hockeysverige.se.

Efter att tidigare bara ha gjort nio SHL-framträdanden slog Linus Ullmark igenom rejält säsongen 2013/14 då han noterades för 35 matcher, hade en räddningsprocent på 93,1 och vann utmärkelsen som årets målvakt i SHL. Men efter ett makalöst år blev den gångna säsongen betydligt tyngre – både individuellt och lagmässigt. Samtidigt som Modo slogs i botten av tabellen hade Linus Ullmark svårt att hitta det rätta flytet i sitt målvaktsspel.
– För mig var det tufft i sig att jag inte kunde komma upp i mina egna förväntningar. Speciellt när jag vet själv hur bra jag kan spela och inte får igenom det, det är tuffare än vad annat folk tyckte. Det brukar inte röra mig över huvud taget vad folk tycker, det finns många läktarcoacher här i världen så det har man lärt sig att sortera bort. Men att jag känt själv att det här fattas och det här fattas och sådana grejer, då börjar tankarna snurra och då blir det svårare att hitta rätt. Men efter jul började jag jobba mer med mental träning, vi la upp en jävligt bra plan och la upp träningen på ett annat sätt och då blev det mycket bättre, säger Linus Ullmark till hockeysverige.se.

Trots sviktande självförtroende och en, inledningsvis, tuff mental period tror målvaktstalangen att han gick stärkt ur säsongen som var.
– Nu är jag ju inte så jävla rutinerad i det här hockeylivet och jag har bara varit professionell i något år. Så för mig så var det, när man ser tillbaka på hur det föll ut som det gjorde och att vi ändå klarade oss kvar, en bra erfarenhet att ta med sig. Det kommer alltid komma någon gång i livet och i karriären att man kommer spela i ett sämre lag eller har en dålig säsong, så då är det bra att veta hur man ska jobba för att ta sig tillbaka och få tillbaka självförtroendet, säger han.

FÖRST REHAB, SEDAN NORDAMERIKA

Nu är den där skitsäsongen gjord, som Linus Ullmark själv uttrycker det. Nästa säsong kommer att spenderas i Nordamerika och i Buffalo Sabres organisation, klubben som draftade honom i sjätte rundan 2012. Där finns sedan tidigare ett par andra svenska kollegor, då både Anders Lindbäck och Johan Larsson tillhör Buffalos organisation.
– Man ska inte underskatta känslan eller den här grejen att få prata på sitt eget modersmål, det ska man absolut inte. Det är en viss trygghet, om det är någonting så kan man ta det och verkligen göra sig rätt förstådd. Även om man kan prata engelska så kan det komma ut fel och det kan bli svårare, men har man någon som varit med där så kan man få tips och tricks över saker i det sociala livet eller hockeyrinken, säger Linus Ullmark.

Men innan hockey med de nya lagkamraterna står på schemat krävs rehabilitering. 21-åringen opererade båda höfterna för snart fem veckor sedan, en operation som var oundviklig att genomföra förr eller senare.
– Jag kände att det var rätt läge i tiden att göra det, nu när man är ung och fräsch om man ska säga så. Om jag inte hade gjort operationen nu så skulle jag behöva göra den senare, säger han.

Ishockey, SHL, Modo - VäxjöEfter två år i Modo åker Linus Ullmark över till Nordamerika i juli. Foto: Bildbyrån/Jonas Forsberg.

För att återigen bygga upp musklerna runt omkring höfterna tränar Ullmark nu sex dagar i veckan. Målet är att komma tillbaka på ett sätt så att skadan inte ska kunna dras upp igen.
– Det blir fyra till sex månaders rehab först och främst, sen får vi se hur pass bra det går. Det kan gå skitbra och då kan det bli fyra månader men sen kan det gå dåligt och ta sex månader. Men det är ingen brådska i sig, vi har satt sex månader ungefär och jag hoppas på att jag kan komma tillbaka och spela matcher vid den tiden.

I juli kommer Linus Ullmark sedan att korsa Atlanten för att vara med på Buffalos development camp. Då väntar också en diskussion med klubbens medicinska team om hur rehabiliteringen har gått och om han ligger i fas med tidsplanen. Med en lyckad rehabträning ökar möjligheterna att ta en plats i Buffalo.
– Sköter jag den har jag större chans att få vara med från början på camperna och träna fullt ut. Men jag vet även om att det inte är någon brådska i sig, det får ta den tid det tar. Jag vet åtminstone vad jag kan, det gäller bara att man visar framfötterna när man är där borta.

VILL BLI EN AV DE BÄSTA

Oavsett om det blir en snabb NHL-debut eller inte så kommer Linus Ullmark att ge äventyret en riktig chans innan det blir tal om att återvända till SHL igen.
– Om man tittar på (Jhonas) Enroth så har han gjort sina år i AHL, så det finns väldigt många vägar. Eller bara titta på ”Hamburglar” (Andrew Hammond) i Ottawa som kom liksom från ingenstans. Man behöver inte känna någon stress, det får ta den tid det tar. Inträffar det inte så får vi se, men först och främst satsar jag på att vara där, säger Linus Ullmark.

Känner du att organisationen vill satsa på dig?
– Ja, av allt jobb de har lagt ner och av dem jag har pratat med så har jag bara fått en positiv bild från deras sida. Det gäller bara för mig att visa att de har satsat på rätt istället för att satsa på någon annan.

21-åringen är klar med vad han så småningom vill uppnå.
– Det viktigaste för mig är att få mäta mig mot de bästa och att försöka bli en av de bästa också. Det finns liksom ingen annan målsättning egentligen, du kan fråga vilken målvakt som helst och alla vill möta de som är bäst i världen. Min målsättning är att någon gång kunna ta mig upp bland de bästa och tampas med dem.

Ryggsäcken är packad med nya, värdefulla erfarenheter. Efter två SHL-säsonger som utvecklats på helt olika sätt känner Linus Ullmark nu att han är redo att sticka över till Nordamerika.
– Efter första hela året i Modo var jag inte redo just då att göra min lilla utflykt. Men nu har det gått ett år och jag har blivit ett år mognare. Jag har många nya erfarenheter inför nästa säsong som jag kan ta med mig och som kan göra mig ännu mer redo för det som komma skall, säger Linus Ullmark till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om: