Sök
Kenneth Ekman.
Tingsryds AIF

NHL-stjärnans morfar – Old School Hockey Kenneth Ekman

I dagens Old School Hockey möter vi NHL-strjärnan Oliver Ekman Larssons farfar, som bland annat valde bort spel i Tre Kronor för den civila karriären. Här är berättelsen om Kenneth Ekman.

Kenneth Ekman lämnade Troja redan som 20 åring då ”Pollenkungen”, Gösta Carlsson, som drev företaget Cernell, lockade ner honom till Ängelholm och Rögle.

Des Moroney har tidigare berättat att just Kenneth Ekman var en minst lika stor talang som exempelvis Börje Salming, men deras karriärer kom att ta olika banor då Salming blev firad stjärna i NHL, medan Ekman nästan ständigt tackade nej till spel i Tre Kronor för att satsa på sitt civila yrke som målare. Mest omskriven blev Kenneth Ekman när han inför OS 1972 i Sapporo blev uttagen till Tre Kronor istället för dåtidens stora fixstjärna Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg. I dag känner många honom som morfar till en av världens bästa backar.

När Thommy Abrahamsson och Christer Abris skulle plocka ut sitt landslag till boken ”Ishockeyn idag 72/73” hade man Kenneth Ekman med i lagets andra backpar tillsammans med Thommie Bergman. Börje Salming plockade man ut i tredjefemman.

Så här berättade Patric Larsson, pappa till Oliver Ekman-Larsson, om Kenneth Ekman nyligen i en intervju:
– Kenneth tycker det här med Olivers framgångar är fantastiskt kul. Det är jätteroligt för honom eftersom han varit med sedan Oliver tog sina första skridskoskär. Klart att han som gammal storspelare tycker det här är fantastiskt. Man får nog kalla det för att han är en jättesupporter.
– Oliver har fått lite av Kenneths ödmjukhet och båda är ganska lika som personligheter.

Kenneth Ekman växte alltså upp i småländska Ljungby, som redan då var en stor idrottsort.
– Ja, det måste man väl säga. Troja var redan då en av dom största hockeyklubbarna här i Småland, helt klart. Jag spelade även bandy parallellt med hockeyn och på sommaren blev det fotboll, friidrott och även cykel.

Foto: Arkiv

Cykel?
– Jag är kusin till ”Fåglum-bröderna”, Gösta ”Fåglum” Pettersson, Sture Fåglum, Erik Fåglum och Tomas Fåglum, så det blev väl naturligt med cykel för mig även om det mest var som bra försäsongsträning till hockeyn som jag cyklade.

När blev det så debut i Trojas A-lag?
– Då var jag väldigt ung, bara 13 eller 14 år, i en DM-final mot Oskarshamn.  I början spelade jag både forward och back, men senare höll jag mig till backplatsen mest jämt.

Om du fick beskriva dig själv som ishockeyspelare, hur låter det?
– Oj, det är svårt att beskriva säg själv, men jag hade ett hyfsat spelsinne och försökte spela ett enkelt backspel.

Det blev spel med Rögle BK från 1966 och tre säsonger framåt för Kenneth Ekman. Det var en ren värvning när Ängelholms-klubben hade bestämt sig att ta steget upp i det som då hette allsvenskan.
– Jo, det var en ren värvning. Gösta ”Pollenkungen” Carlsson, som då var Rögles starke man, hade varit uppe i Ljungby och sett någon match där jag spelade. Efter det plockade han ner mig till Ängelholm.
– Det var inte tal om några stora pengar på den tiden jämfört med i dag, men jag och min fru trivdes väldigt bra i Ängelholm och vi fick ihop ett fantastiskt bra lag med Bengt-Göran ”Mysing” Karlsson, Arne ”Lillen” Johansson, Uffe Sterner med flera.

Som du sa så hade Rögle ett fantastiskt lag med killar som Uffe Sterner, Des Moroney, ”Mysing”, Tom Haugh med flera, men ändå räckte ni inte till riktigt för spel i allsvenskan. Hur kom det sig?
– Vi fungerade inte något bra tillsammans som lag, fast vi hade ett material som vi borde ha tagit oss ganska enkelt till slutspel med. Det var egentligen Rögle och till en viss del Frölunda som var dom första lagen i Sverige som aktivt värvade ihop lag, vilket kanske inte var helt lyckat.

Foto: Arkiv

Hur upplevde du den så kallade rivaliteten mellan Uffe Sterner och Des Moroney.
– Uffe och Des var kanske inte de bästa vännerna, men jag vet inte om jag upplevde det som något märkvärdigt. ”Pollenkungen” valde senare att inte förlänga Des Moroneys kontrakt, utan valde att satsa på enbart Sterner, men det var väl av ekonomiska skäl.

Du och Des Moroney har väl alltid haft en god kontakt, hur var den temperamentsfulla kanadensaren att spela med?
– Vi hörs i alla fall en gång om året och vi har alltid haft en bra relation. Des var en fantastiskt bra spelare som var väldigt skicklig på skridskorna. Han var även min första riktiga tränare och kom att betyda väldigt mycket för min utveckling som spelare.
– Det var inte så vanligt att man lägre ner i serierna hade riktiga tränare då, men Des var en fantastiskt bra tränare.

Sedan blev det Tingsryd för dig, handlade det också om en ren värvning?
– Des hade flyttat till Tingsryd efter att han hade tränat Rögle och Lund. Han frågade mig om jag ville komma dit. Jag hade många anbud att välja på just då, men ville stanna i Småland. Då fanns det bara Nybro och Tingsryd kvar att välja på och Tingsryd såg ut att ha det bästa laget av dom två.

Vilka var Tingsryds så kallade stjärnor vid den här tiden?
– Åke Ryman, målvakten Christer Andersson, bröderna Kurt och Leif Jakobsson. Det var otroligt många bra spelare i Tingsryd då och en fantastiskt fin sammanhållning.

Des Moroney. Foto: Arkiv

Ni var under många år en fantastisk plantskola för hockeyspelare. Varför kom Tingsryd att vara den ledande klubben inom ishockeyn i Småland vid den här tiden?
– Vi gamla killar jobbade på att ha en bra sammanhållning i klubben, vilket är viktigt. Sedan var det bra ledare och på en liten plats som Tingsryd snackas det hockey när det går bra och intresset blir stort av det. Des Moroney införde också att vi skulle träna sju gånger i veckan som var unikt då.
– Under en säsong fick vi lov att spela våra hemmamatcher i Karlskrona då man byggde vår hall hemma i Tingsryd. Hade vi gjort en dålig träning eller match så var det bara att sätta sig i bussen tidigt på lördagsmorgonen och åka dom sju milen till Karlskrona, träna och sedan hem sju mil igen. Det kändes som vi levde i den bussen och for runt i hela Sverige, utom till Kiruna, medan andra lag flög till våra hemmamatcher, skrattar Kenneth Ekman.

Vilken kom att bli din största framgång med Tingsryd?
– När vi hängde kvar första säsongen, men även säsongen då vi var en match ifrån SM-slutspel. Vi förlorade den sista matchen mot Nybro, som inte hade något att spela för då, med 5-2 så det blev ändå nedflyttningsserien, som det hette då, för Tingsryd.

Kenneth Ekman spelade sju A-landskamper och det var förbundskapten Billy Harris som plockade upp honom i Tre Kronor. I debuten spelade han i samma backpar som Thommy Abrahamsson från Leksand.
– Man kan väl säga att min riktiga debut i Tre Kronor blev mot Sovjet i Göteborg inför OS 1972 och det gick inget bra varken för mig eller laget och vi förlorade med 4-7. Dagen efter spelade vi mot Sovjet på Hovet och då gick det riktigt bra och vi vann med 4-3. Målvakten Christer Andersson härifrån Tingsryd var också med minns jag, men jag tror bara att han var reserv i dom matcherna. ”Honken” Holmqvist stod i första matchen och jag tror att det var Christer Abris som stod dagen efter.

Foto: Arkiv

Du petade självaste Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg i Billy Harris trupp till OS 1972 i japanska Sapporo. Det blev väldigt uppförstorat i media, kände du en extra press på dig att prestera av den anledningen då?
– Det gjorde jag väl, även om det kanske inte fick så stora proportioner som jag först trodde att det skulle få. ”Strimma” var fantastiskt stor då och en mycket fin kille som inte var alldeles enkel att ersätta.

Vad är dina starkaste minnen från OS-turneringen?
– Vi hade USA i första eller andra matchen och dom hade alltid bra lag till OS, men vi vann med 5-1. Sen var vi så nära att vinna både guld och silver, men både Sovjet och Tjeckoslovakien lyckades vända sina matcher mot oss och jag har för mig Sovjet fick 3-3 och tjeckerna vann med 2-1.
– Avslutande förlustmatchen mot Finland, då vi förlorade med 4-3 trots att vi ledde med 3-2 i andra perioden, var väl heller inget roligt minne direkt.

När det drog ihop sig till VM i Prag samma år så hade en fjunig 20-åring från Kiruna tagit Kenneth Ekmans plats. Hans namn var Börje Salming, men det handlade inte om någon petning från Billy Harris sida som det då gjordes gällande i tidningarna.
– Det stämmer inte utan det var så att jag tackade nej till VM i Prag. Jag var inte så glad i att spela med Tre Kronor och skulle inte heller ha åkt med till OS om det inte varit för att det var en så lång och spännande resa. Jag blev uttagen, men då jag tackade nej fick ”Böna” Johansson från Södertälje ta den platsen och inte Salming. Jag är himla glad att jag fick spela ihop med Börje Salming i Vikingarna (B-landslaget) och han skulle nog ha åkt till VM oavsett om jag var med eller inte.

Foto: Arkiv

När så förbundskaptenen Billy Harris lämnade sitt jobb inför säsongen 1972/1973 så tog tidigare världsmästarmålvakten Kjell Svensson över.
– Det var lika där att jag inte ville spela Tre Kronor då jag hade mitt jobb som målare hemma i Tingsryd. Jag tackade nej när man frågade om jag ville vara med.

Vad hade förbundskaptenen Billy Harris för goda ledaregenskaper?
– Han var väldigt kanadensisk och det var bara att komma etta som räknades. Det märktes inte minst i Sapporo då han var måttligt engagerad i sista matchen mot Finland då vi ”bara” kunde vinna silver. Men jag vill verkligen säga att Billy var en mycket fin människa och ledare.

Efter Kenneth Ekmans tid som spelare slog han sig på tränarbanan under en period.
– Jag och ”Mysing” tränade Tingsryd i två säsonger, men jobbet som målare tog för mycket tid så det fungerade inget bra. Han bor förresten kvar här i Tingsryd, man ser nästan hans hus härifrån mitt (Ekman sträcker sig mot fönstret och pekar bortöver).

Vilken kontakt har du med hockeyn i dag?
– Oj, det är mycket då jag har fyra barnbarn som spelar hockey. Sedan har vi Amanda Ilestedt som spelar fotboll hemma i landslaget, så det blir runt 100 – 150 matcher som jag ser varje år. Det är underbart kul att följa med och titta, men jag har inga officiella uppdrag kring lagen utan är mer lite privat teknisk rådgivare.

Håll i er för här kommer en släktsaga inom idrotten som är unik.

Kenneths dotter Madelene är gift med Fredrick Ilestedt, som i sin tur är släkt med Sven Tumbas bror Nils. Madelene spelade allsvensk fotboll för Öster. Deras söner Zebastian Ilestedt och Fabian Ilestedt spelar hockey i Lindlöven och dottern Amanda Ilestedt spelar fotboll i FC Rosengård och landslaget.

Dottern Annika spelade också fotboll i Allsvenskan för Öster. Hennes sambo, Patric Larsson, har spelat ishockey för bland annat Karlskrona och varit sportchef i Tingsryd. Kenneth är därmed morfar till Oliver Ekman-Larsson i Phoenix och Kevin Ekman-Larsson som spelar i Tingsryd.

Sedan har vi Kenneths bror, Gösta Ekman, som lämnade Troja för två allsvenska säsonger med Västra Frölunda 1960-62. Plus Gösta och Kenneths kusiner, de framgångsrika cykelbröderna Fåglum, som bland annat vann OS-guld i México City 1968. Kenneths pappa var bror med cykelbrödernas mamma Lilly.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten