Sök
Andreas Johnson.
Toronto

Toronto satsar ungt – men Johnson stannar i Frölunda

Toronto har för avsikt att rensa ut det gamla och börja på ny kula till nästa säsong. Trots att Maple Leafs har för avsikt att satsa på yngre förmågor och börja bygga ett nytt lag från grunden kan Frölundas fans andas ut. Andreas Johnson är nämligen inte intresserad av att ta chansen i Nordamerika än.
– Jag har ett år kvar i Frölunda och tänker stanna här, säger målsprutan till hockeysverige.se.

Toronto har gjort en rejäl utrensning i sin organisation efter ännu en säsong som slutade i ett totalt misslyckande. NHL:s rikaste klubb har spänt musklerna och hämtat in Mike Babcock som ny tränare, samtidigt som man gjort sig av med bland andra general managern Dave Nonis.

Maple Leafs gör nu en uttalad satsning på att bygga genom draften och satsa på sina unga spelare, varav ett av klubbens största löften just nu är Frölundas Andreas Johnson. Den målfarlige forwarden har dock inga tankar på att lämna Sverige redan till hösten.
– Jag har ett år kvar i Frölunda och tänker stanna här, säger Johnson till hockeysverige.se.
– Jag kommer åka över på en veckas utvecklingscamp i juli, men mer än så blir det inte för mig i år. Jag känner att jag behöver utvecklas både på och vid sidan av isen innan jag flyttar över. Jag fick stort förtroende i Frölunda den gångna säsongen och vill försöka ta en ännu större roll här. Som jag ser det är det bara positivt att stanna här ett år till.

Hur mycket har du hängt med i den cirkus som varit kring Toronto?
– Jag är inte särskilt insatt egentligen. Jag har väl sett det som alla andra från utsidan också sett och vet att klubben inte är nöjda med det som varit. Nu vill man göra en förändring, men mer än så vet jag egentligen inte.

Hur har din dialog med klubben sett ut?
– Jag har snackat med dom om min utveckling som spelare då och då, men sedan har jag hela tiden varit tydlig med att jag tänker stanna ett år till i Frölunda.

”HADE HELLRE TAGIT SKADAN I BÖRJAN AV SÄSONGEN”

Foto: Bildbyrån

Som spelare har Johnson inom loppet av två år gått från att vara en junior som var okänd för den stora massan till att bli en toppspelare i SHL. Detta till stor del beroende på att han under sommaren för två år sedan fick reda på att han hade astma.
– Jag har väl alltid känt att jag har målskyttet och spelet i mig, men att jag fick medicin för min astma har gjort att jag orkar träna mycket hårdare. Jag orkar pressa mig mer i gymmet och har både blivit starkare samt fått bättre kondition, säger forwarden.

Den gångna säsongen ökade Johnson sin produktion från 24 till 35 poäng och från 15 till 22 mål. Han inledde också slutspelet starkt, innan en knäskada efter en ful tackling från Chris Abbott avslutade 20-åringens säsong.
– Hade man fått välja hade man självklart tagit en knäskada i början av en säsong i stället för i slutspelet, så det var riktigt tråkigt. Speciellt när jag kände själv att jag hade spelat bra och var i bra form.
– Annars är jag nöjd med säsongen som helhet för egen del. Jag siktade på att bli bättre som spelare och känner att jag uppnått det målet, sedan var det förstås en besvikelse att vi inte lyckades ta oss hela vägen fram med laget.

Trots att ledande spelare som Mikael Wikstrand och Mathis Olimb valt att packa väskan och flytta vidare är Johnson hoppfull inför året som väntar för Frölundas del.
– Jag tycker att det ser bra ut. Vi har kvar stommen från årets lag och har stor chans att gå långt.
– Jag vill egentligen inte skylla på något, men hade det inte varit för skadorna tror jag vi hade kunnat gå hela vägen redan i år. När vi nu har nästan samma lag som åkte ur semifinalen känns det därför väldigt positivt.

Lika positivt måste det kännas för Frölundas supportrar att de får njuta av Johnsons målskytte i Scandinavium under ytterligare en säsong.

 

Den här artikeln handlar om: