Sök
Lovisa Berndtsson.
SDHL

Hon ska ersätta Lizana Wallner: ”Känner att jag har lite att leva upp till”

Förra veckan meddelade OS-målvakten Valentina Lizana Wallner att hennes karriär är över. Hennes tomrum i Djurgården ska nu fyllas av 26-åriga Lovisa Berndtsson som efter stopp i bland annat SSK, AIK och SDE Hockey hungrar efter en ny utmaning.
– Självklart känner jag att jag har lite att leva upp till, säger ”Lollo” till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Valentina Lizana Wallner aviserade att hon skickar upp plockhandsken på hyllan startade Djurgårdens sportchef, den tidigare NHL-spelaren Nisse Ekman, jakten på en ny målvakt. Valet föll på den tidigare SDE Hockey- och AIK-målvakten Lovisa Berndtsson 26, ”Lollo” kallad.

Tanken var att Berndtsson förra säsongen skulle kriga med Minatsu Murase om målvaktsplatsen i AIK, men i stället blev hon utlånad till SDE Hockey där hon stod 17 av lagets 28 matcher i Riksserien.
– Först var det ett ganska tungt besked att få eftersom jag ville vara kvar i AIK och jag trivdes jättebra där, säger Lovisa Berndtsson till hockeysverige.se när vi träffar henne i AXA Sport Center i Södertälje.
– Jag hade ändå en jättebra säsong i SDE där jag spelade mycket och fick mycket förtroende från både tränaren och lagkamraterna. I efterhand tycker jag att det blev en jättebra lösning för min egen del. Det var mest trist att behöva lämna tjejerna i AIK då man kommit in i den gruppen.

Varför fick du inte vara kvar i AIK?
– Vi var tre målvakter och det beslutet man tog var att det var ”Musse” (Minatsu Murase) och Sara Besseling man ville ha kvar. Sedan ville man att jag skulle få mer speltid än den man kunde erbjuda mig i AIK och, som sagt var, i efterhand var nog det här det bästa som kunde hända för min del.

Lovisa Berndtsson har testat på hockey i flera klubbar under sin karriär, men allt började i Vendelsö söder om Stockholm.
– Jag spelade ganska länge med killar i Vendelsö, tills jag var 15 år. Då lades det laget ner. I stället för att hitta ett nytt killag började jag köra med damlaget i Västerhaninge. Efter det, 2008, ville jag testa på riksseriespel så då var jag en säsong i Segeltorp.
– Det blev inte så mycket speltid för mig där. Jag tror att det var för tidigt att prova på riksseriespel för mig då. Jag var nog inte riktigt där ännu. Efter det tog min tränare i Västerhaninge över Södertälje och skulle under en fyraårssatsning starta upp och försöka ta upp SSK i Riksserien. Då frågade han om jag ville komma dit vilket jag tyckte kunde vara en kul grej. Det tråkiga var att vi började i division 2 så det blev en seg förstasäsong. Vi spelade trots allt kval till Riksserien och snubblade verkligen på mållinjen ena gången.
– Efter fyra år i Södertälje kände jag att det inte var i division 1 jag ville spela utan jag ville spela i Riksserien. Det var då jag gick vidare till AIK. Dom här fyra åren i Södertälje gjorde jättemycket för mig. Dels fick jag spela mycket och dels hade jag alltid bra målvaktstränare. Först hade jag Stefan Ladhe och sedan Janne Öhman.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”KÄNNS SOM DE HAR FÖRTROENDE FÖR MIG”

Inför kommande säsong har alltså Lovisa Berndtsson valt att skriva på för Djurgården som är nykomling i Riksserien.
– Djurgården visade intresse att man ville ha dit mig. Det känns som Djurgården har något riktigt bra på gång. Dessutom har man ett bra stöd från föreningen.
– Det ska bli kul att vara i en grupp där alla verkligen krigar mot samma mål. Sedan jobbar Nisse (Ekman) och Danni (Rundqvist) stenhårt för att vi ska få så bra förutsättningar som möjligt.

Var det aldrig aktuellt att du skulle tillbaka till AIK?
– Det var väl det från början, men sedan hörde dom inte av sig. Jag vet att AIK redan har målvakter så det stod mellan SDE och Djurgården. En del i valet mellan dom lagen var också restiden. Där är Djurgården ett väldigt bra alternativ eftersom jag bor i Södertälje. Det är ett riktigt stort plus i kanten att jag nu får en kortare bit att åka till träningarna och matcher.

Nu kommer du till ett lag som har haft en av världens bästa målvakter i Valentina Lizana Wallner, hur tänker du kring den press som läggs på dig då det är du tillsammans med Julia Åberg som ska axla hennes mantel?
– Självklart känner jag att jag har lite att leva upp till. ”Valle” är en riktigt duktig målvakt och dessutom en härlig person. Av den uppfattning jag har fått känns det ändå som både Jared (Cipparone, tränare) och Nisse har förtroende för mig också.
– Jag tänker inte så mycket på att man ska ta efter henne för det är ganska svårt. Jag kommer gå in förbereda mig så bra som möjligt och göra så bra jag kan.

Kommer du återförenas med målvaktstränaren Janne Öhman i Djurgården?
– Det är något som vi tittar på om det går att lösa så jag i alla fall får köra lite med honom.

I Djurgården kommer Lovisa Berndtsson få kriga med Julia Åberg om målvaktsplatsen. Åberg var, under sin tid i Leksand och innan hennes skadeproblematik började, aktuell för spel i Damkronorna.
– Vi känner inte varandra så jätteväl. Vi har spelat mot varandra givetvis, men jag träffade henne ordentligt första gången häromdagen.
– Nu kör hon sin rehab, men när hon kommer tillbaka så tror jag att vi kommer bilda ett jättebra målvaktspar. Vi båda är sådana personer som tränar hårt och tycker om att tävla mycket. Vi kommer nog kunna sporra varandra bra.

Vilka förväntningar har du på kommande säsongen i Djurgården?
– Att det ska gå bra, skrattar Lovisa Berntsson och fortsätter:
– Jag tror att vi kommer ha ett så pass bra lag att vi kommer vara med och slåss i toppen, absolut.

Och med toppen, är det SM-final vi talar om då?
– Självklart är det alltid roligt att få gå till final, men det är många matcher dit och många bra lag i serien. Nu börjar det dessutom kastas om lite med spelare mellan olika lag.
– Det ska bli jättespännande att se hur det kommer gå för vår del, men även att se hur alla andra lag blir.

Vilka förväntningar har du på din egen utveckling i Djurgården nästa säsong?
– Det jag vill utveckla är att känna mig ännu med säker i matchsituationer. Annars kommer jag fortsätta jobba på som jag gjort tidigare och även jobba med smådetaljer hela tiden.

Du var med på en landslagssamling inför OS i Sotji 2014, finns hoppet där att komma med i Damkronorna redan den här säsongen med tanke på att både Valentina Lizana Wallner och Kim Martin Hasson slutat?
– Klart att man alltid vill spela i landslaget. Det en bekräftelse på att man gör någonting bra. Jag kommer att köra på under säsongen och tycker han (Leif Boork) att jag är tillräckligt bra för att bli uttagen så blir jag också uttagen.
– Det skulle vara riktigt kul och jag kommer köra på mitt race sedan får vi hoppas att han gillar det, avslutar Lovisa Berndtsson.

Den här artikeln handlar om: