Sök
Rasmus Edström och Johan Mattsson.
Nyheter

Tar ansvar för boxningsincidenten i Umeå: ”Får ta på mig det som ledare”

Det var en incident som väckte stor debatt i hockeysverige. Nu berättar Mats Waltin om den uppmärksammande boxningsmatchen som spårade ur på en av Björklövens träningar i vintras.
– Det blev ett jäkla ramaskri och missförstånd, men det här får jag ta på mig som ledare, säger Mats Waltin till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var i början av januari som uppgifterna läckte ut. Under ett av Björklövens träningspass ska målvakten Johan Mattsson och backen Rasmus Edström ha ombetts ställa upp i boxningsmatch mot varandra. Det fick till följd att Edström, som just hade kommit tillbaka efter en hjärnskakning, ådrog sig en ny huvudskada och missade fler matcher i Hockeyallsvenskan.

Mats Waltin.

Ett knappt halvår senare ser förre Björklöven-tränaren Mats Waltin tillbaka på incidenten med ett visst mått av ånger samtidigt som han menar att hela incidenten har tolkats fel.
– Det där fick jättestora proportioner. Vi hade pratat om att bli aggressivare och få loss det här med att visa mer känslor. Det var avsett som en rolig grej och ingenting annat, hävdar Waltin i sin intervju med hockeysverige.se.
– Nu var det två spelare (Edström och Mattsson) som började jabba lite med boxhandskar, helt med glimten i ögat och ingenting annat. Det blev ett jäkla ramaskri och missförstånd, men det här får jag ta på mig som ledare.
– Det blev inte bra och det blev fel, men avsikten var god. Nu blev det helt galet, men vi redde ut det på ett bra sätt och tog det vidare.

”JAG VILLE FLYTTA HEMÅT”

Waltin valde liksom den assisterande tränaren Patric Wener att lämna Björklöven efter säsongen. Detta trots att laget kom en hårsmån från att ta sig ända fram till SHL-kvalet. I stället är det Tommy Jonsson som kommer att leda laget till hösten.
– Det var olika faktorer som spelade in varför jag inte blev kvar i Björklöven. Det fanns en social tanke för mig personligen som gjorde att jag valde att lämna. Jag ville helt enkelt flytta hemåt, säger Waltin om beslutet.

Han är stolt över vad han och Patric Wener lyckades uträtta med laget, som efter en svag inledning på säsongen blev en riktig vinstmaskin efter nyår.
– Jag trivdes annars bra i Umeå. Det var en jätteintressant säsong. Björklöven hade kommit sist och precis klarat sig kvar. Vi hade en övertygelse om vad vi ville göra samtidigt som dom hade andra vanor vad det gällde den fysiska belastningen och så vidare. I början, augusti och i september, var det väldigt intressant som ledare. Det blir väldigt sådär när det blir nya vanor och en annan prägel på saker och ting, säger Waltin.
– Det var lite gnisslan här och där men efterhand kom killarna igång och började nog också känna att man fick någon form av återbetalning på det jobbet man lade ner. Sedan växte det där och det var kul att följa den utvecklingen på laget och spelarna. I slutändan är vi dessutom riktigt nära och gjorde också några riktigt bra matcher i slutet. Bland annat den då vi slog Malmö borta med 2-0. Jag hoppas att spelarna som är kvar där känner att dom kan ta nästa steg, men nu under en ny ledning.

LÄS ÄVEN:
* Den långa vägen tillbaka: ”Vi är ingen storklubb, men vi har fortfarande SSK-märket på tröjan”
* Sparkade guldtränaren har repat mod: ”Kan känna någon typ av upprättelse”

Den här artikeln handlar om: