Sök
Uffe Bodin
Scoutbyråns bedömning – synar utlandssvenskarna inför NHL-draften

Det är bara ett par veckor kvar till NHL-draften i Florida. Jag kommer att vara på plats i BB&T Center tillsammans med Johan Nilsson på Elite Prospects – och förhoppningsvis även min evige kumpan Peter Sibner.

Det här blir min sjätte draft under de sju senaste åren. 2010 var jag inte på plats i Los Angeles – då var vi ändå relativt säkra på att ingen svensk skulle väljas i första rundan – men annars har jag varit med vid varje draft sedan debuten i Bell Centre, Montréal, 2009.

Genom åren har det varit ganska enkelt att följa de svenska talangerna inför draften eftersom de till största delen har spelat här hemma i Sverige. I år har det dock varit lite annorlunda då inte mindre än fyra av de mest intressanta svenskarna har lirat i Nordamerika – Dmytro Timashov (Québec, QMJHL), Rasmus Andersson (Barrie, OHL), Gustav Bouramman (Sault Ste. Marie, OHL) och Jacob Forsbacka Karlsson (Omaha, USHL).

Jag följer juniorligorna därborta så gott det går, men under säsongen blir det givetvis mest fokus på SHL, Hockeyallvenskan och NHL och det tar upp så mycket tid att det är svårt att hinna se några matcher från exempelvis CHL (QMJHL, OHL och WHL) eller collegehockeyn. För att få lite djupare insyn i hur det har gått för våra mest spännande killar därborta har jag tagit till lite experthjälp av någon som kan hjälpa oss att se bortom statistiken. Denna någon är Dennis MacInnis, som jobbar för International Scouting Services som sammanställer scoutingrapporter inför varje draft. Ni kan hitta deras senaste och allra sista topp 30-ranking inför draften här: http://www.isshockey.com/iss-top-30-june-2015/

Dennis har varit schysst nog att ställa upp med scoutingrapporter på de fyra nordamerika-svenskarna för att ge oss lite mer kött på benen inför draften:

Dmytro Timashov.

Dmytro Timashov, fw, Québec (QMJHL)
Den ukrainafödde forwarden lämnade Modo inför säsongen för spel i storlaget Québec Remparts i den östra juniorligan QMJHL. Där gjorde han stor poängmässig succé i grundserien och svarade för 90 poäng (19+71) på 66 matcher. Därmed är han den poängbäste svensken i CHL-historien eftersom han överträffade André Burakovskys rekord (87 poäng) i Erie Otters (OHL) från i fjol. Tippas bli draftad i fjärde eller femte rundan om man tittar på var han är rankad.
ISS omdöme: ”En flipp- eller floppspelare. Han har bra blick för spelet och är en skicklig playmaker som vet var medspelarna befinner sig och alltid levererar passningar på bladet. Hans brist på storlek (177 cm) är ett bekymmer eftersom han inte är en tillräckligt explosiv skridskoåkare. Hans spel är fortfarande under utveckling och han har massor med offensiv uppsida tack vare sin skicklighet med pucken. Han kommer sannolikt inte att kunna leverera lika mycket poäng i seniorsammanhang som han har gjort som junior, men det finns ändå skäl att tro att han ska kunna producera en del poäng.”

Rasmus Andersson.

Rasmus Andersson, b, Barrie (OHL)
Efter två allsvenska säsonger med Malmö valde Rasmus Andersson att söka sig till Nordamerika inför den här säsongen. I Barrie Colts fick han det tuffa uppdraget att ersätta förra sommarens draftetta och superlöfte Aaron Ekblad. Andersson levererade rikligt med poäng och var med sina 64 poäng på 67 matcher trea i backarnas poängliga efter Anthony DeAngelo och Chris Bigras. Förväntas gå någonstans i andra rundan, kanske bland de 40 första spelarna.
ISS omdöme: ”En offensiv back som är medelstor. En bra skridskoåkare med ett fint skott och bra puckskicklighet. Inte speciellt fysisk, men tävlar hela tiden. Har problem mot större forwards i egen zon. Har bra blick för spelet och förmågan att transportera puck. Är som bäst i offensiva situationer, inte minst i powerplay där han visar bra förståelse för hur han ska använda skottfinter för att öppna upp utrymme. Är bra på att smyga sig in i ytor, göra sig spelbar och få pucken på mål.”

Gustav Bouramman.

Gustav Bouramman, b, Sault Ste. Marie (OHL)
Stockholmskille med finskt påbrå som spelade juniorhockey i Luleå i fjol. Hamnade via exportdraften i topplaget Sault Ste. Marie Greyhounds, där han har varit omgärdad av skickliga mentorer i form av topptalangerna Darnell Nurse (Edmontons förstaval 2013) och Anthony DeAngelo (Tampa Bays förstaval 2014). Gjorde fem mål och 44 poäng på 67 matcher under sin första OHL-säsong. Kan gå så tidigt som i andra rundan, men de flesta rankingar har honom placerad i tredje eller fjärde rundan av draften.
ISS omdöme:  ”En majestätisk skridskoåkare med bra förmåga att transportera pucken. Bouramman förlitar sig på sin snabbhet och sin explosiva rörlighet- Han är inte alltför fysisk, men är bra på att använda klubban i försvarsspelet. Har bra blick för spelet och slår en fin förstapass. Han är bra på att distribuera pucken i powerplay, men måste förbättra sitt skott från blålinjen. Har en chans att bli NHL-spelare, men måste lära sig att tävla hårdare. Inte minst i egen zon.”

Jakob Forsbacka Karlsson.

Jakob Forsbacka Karlsson, c, Omaha (USHL)
Stockholmskille som gjorde en juniorsäsong i Linköping innan han valde att flytta till USA för spel i den collegeförberedande juniorligan USHL 2013. Gjorde 53 poäng på 50 matcher den gångna säsongen och kommer från och med hösten att representera Boston University, där Jack Eichel spelade under den gångna säsongen. Forsbacka Karlsson är en klassisk svensk tvåvägsforward som är stark i tekningscirkeln och bra på att döda utvisningar. Svårplacerad inför draften. Några har honom sent i första rundan/tidigt i andra, vissa andra rankar honom först i mitten av tredje rundan.
ISS omdöme: ”Tävlingsinriktad forward som har spelat i Omahas toppkedja och fått stort förtroende i både powerplay och boxplay. Har bra fart, men inte tillräckligt bra för att skaka av sig motståndarna. Är en bra playmaker som har ett bra skott. Han har utvecklats enormt mycket under de två senaste säsongerna med Omaha i USHL.”

Om ni vill läsa mer om spelarna inför draften kan ni beställa ISS draftguide på deras webbsida. Just nu har de ett specialerbjudande via Elite Prospects som ger 30 procents rabatt om man anger eliteprospects.com som rabattkod:
http://www.isshockey.com/shop/nhldraftguide/

Den här artikeln handlar om: