TILLBAKA I SERIEN. Chicago imponerade inte, men Brandon Saad sköt ändå laget till seger i natt.
Tampa Bay

Chicago – en vinnare utan bett: ”Det var en seg start”

ANNONS

Trögstartade och sega, men i slutändan ändå vinnare. Chicago Blackhawks imponerade inte. Likväl är finalserien mot Tampa Bay Lightning kvitterad efter nattens 2-1-seger hemma i United Center.
– Det hade inte varit slutet på serien om vi inte hade vunnit, men det hade givetvis inte varit till vår fördel om vi inte vann hemma, säger lagkaptenen Jonathan Toews.

Tampa Bay Lightning kom till spel utan sin skadade förstamålvakt Ben Bishop i natt. I stället kastades 20-årige Andrej Vasiljevskij in i hetluften för sin första slutspelsstart. Förväntningarna var därför att Chicago Blackhawks skulle komma ut med samma hunger och attackvilja som i finalmatch tre, där man sköt 19 skott på mål bara i den första perioden.

Men förväntningarna kom på skam. Blackhawks svarade för en riktigt dålig inledning på matchen och hade bara två (!) avslut på mål under de första 20 minuterna. Tack vare ett stabilt målvaktsspel av Corey Crawford i andra änden av isen höll man matchen mållös.

Undan för undan blev det bättre och i andra perioden visade kaptenen Jonathan Toews vägen när han drev på kassen och klämde in 1-0 på en studsande puck efter att ha vunnit kampen mot Ondrej Palat. Tampa studsade tillbaka och fick till en kvittering genom slutspelshete Alex Killorn sedan Valtteri Filppula svarat för en läcker framspelning. 1-1 inför tredje perioden gjorde att anspänningen ökade inne i United Center.

Väl där klev en av Chicagos speciella slutspelsmålskyttar fram och avgjorde. 22-årige Brandon Saad, på god väg att bli Blackhawks nästa lysande stjärna, tryckte sig in framför kassen och slog in en backhand mellan benen på Vasiljevskij.

”DET HADE INTE VARIT SLUTET PÅ SERIEN”

– Jag skickade bara in pucken på mål. Jag drev mot kassen, pucken studsade och jag försökte bara få lite trä på den, säger Saad till Sportsnet om vinnarmålet.

Chicago lyckades hålla undan med ett nödrop efter att Corey Crawford gjort några viktiga räddningar sent i matchen. Nu återvänder man till Tampa med 2-2 i matcher och ett betydligt skönare utgångsläge än om det hade blivit förlust.
– Det hade inte varit slutet på serien om vi inte hade vunnit, men det hade givetvis inte varit till vår fördel om vi inte vann hemma. Vi visste att det var en viktig match, säger Jonathan Toews.
– Det var en seg start, men vi spelade smartare och med mer tålamod i kväll. Vi visste att de skulle sätta press på oss på slutet. Det handlade bara om att hänga i.

Toews tycker inte att det gjorde någon större skillnad att möta Tampa med Vasiljevskij mellan stolparna i stället för Bishop.
– Oavsett vem som står är det två stora målvakter som täcker mycket nät. Vi pratade om att få många skott på honom, få många avslut i trafik. Vi fick ingen bra start på det sättet, men lyckades få två skitmål och det räckte i kväll.

Han är medveten om att Blackhawks måste höja sig för att gå segrande ur finalmatch fem natten mot söndag.
– Vi gjorde en bra match i kväll, men vi ska bygga vidare på det och den här desperationen när vi gör allt för att vinna och spelar på rätt sätt. Nästa bortamatch blir tuff, men vi har bra självförtroende just nu.

Chicago – Tampa Bay 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)
Chicago:
Jonathan Toews (10), Brandon Saad (8).
Tampa Bay: Alex Killorn (9).
Finalserien är oavgjord, 2-2 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch