Patric Hörnqvist.
Pittsburgh

Med världens bäste som radarpartner: ”Crosby är en fantastisk person”

ANNONS

Klubbytet blev ett personligt lyft för Patric Hörnqvist. Efter flytten från Nashville till Pittsburgh fick han möjligheten att bygga kemi med Sidney Crosby – allmänt ansedd som världens bästa ishockeyspelare. I en intervju med hockeysverige.se hyllar Hörnqvist sin lagkapten som en stor ledare och härförare.
– Jag tror att han vet om det själv att han är bäst i världen, men han säger det aldrig, säger ”Bengan” om Crosby.

SOLLENTUNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Patric Hörnqvist fick reda på att han hade blivit bortbytt av Nashville Predators, där han spelat under sex säsonger, förra sommaren blev han positivt överraskad. Ny klubbadress blev nämligen Pittsburgh Penguins, där han gavs möjlighet att spela med superstjärnorna Sidney Crosby och Jevgenij Malkin under säsongen.

Patric Hörnqvist.

Inte nog med att han fick spela med två av världens i dag bästa hockeyspelare, han kom till en betydligt större och mer etablerad organisation som dessutom tidigare vunnit Stanley Cup inte mindre än tre gånger, 1991, 1992 och 2009.
– Det var en ganska stor skillnad mellan Nashville och Pittsburgh. Framför allt i organisationerna och då i första hand hur mycket större Pittsburghs organisation är. Man har dubbelt så många anställda som Nashville skulle jag gissa, säger Patric Hörnqvist när hockeysverige.se träffar honom i Häggvik utanför Stockholm.
– Man känner att det är lite proffsigare. Pittsburgh har varit med och vunnit tidigare och vet vad som krävs för att nå dit. Jag vill inte klanka ner på Nashville, men dom har bara funnits i 15 år medan Pittsburg funnits i snart 50 år.
– Sedan har Pittsburgh Mario Lemieux som ägare för laget. Han vet verkligen var skillnaden ligger om man ska trivas eller inte för att kunna prestera. Det gör att man kommer ytterligare ett snäpp upp jämfört med om du har en ägare som bara tycker det är kul med hockey och har pengar. Lemieux har också pengar och älskar hockey, men han har också varit med och vunnit något, haft cancer som han tagit sig igenom. Han har verkligen gått igenom allt. Det här gör att organisationen är tajt och väldigt bra.

Hur mycket är Mario Lemieux med kring själva laget?
– Han kommer in efter varje match, men det är inte så att man pratar speciellt mycket med honom. Han säger inte så mycket, men det blir en speciell känsla i rummet när han kommer in.

Vilka är naturliga ledarna i Pittsburgh vid sidan av isen?
– Sidney Crosby är så pass stor att han inte får tid till att ta hand om allihop. Han är en naturlig ledare, inget snack om den saken, framförallt på rinken. Sedan har han så väldigt mycket annat utanför.
– Man får klara sig lite mer själv i Pittsburgh jämfört med Nashville som är en ganska liten och en kompakt stad. Gruppen där var väldigt tajt också eftersom det inte är några avstånd. I Pittsburgh var det mer att man fick klara sig mer själv från början.
– Samtidigt vill jag göra det och jag är så pass gammal. Det blir nog annorlunda om någon rookie kommer. Då måste man verkligen hjälpa dom från första början.

När kom Mike Johnston på att du skulle passa ganska bra i samma kedja som Sidney Crosby?
– Första matchen egentligen, men det var upp och ner. Jag började spela i den kedjan första 15 matcherna. Sedan åkte vi på en torsk mot Rangers borta. Jag tror att vi förlorade med 6-1 och blev helt utspelade. Då bytte man så att jag fick spela med Malkin ett tag. Sedan kom jag till Crosby igen, men strax därefter bröt jag foten. När jag kom tillbaka spelade jag med Malkin under sju, åtta matcher, men sedan blev det Crosby sista 15-20 matcherna.

”HADE BÄTTRE FRAMGÅNG MED CROSBY”

– Visserligen var det mycket fram och tillbaka, men vi hade så mycket skador som Johnston ville antagligen ha en spelare som kunde spela med Crosby och en med Malkin så det inte blev att det var två med Crosby och ingen med Malkin.
– Jag tror att han hade lite svårt i början, men han var ju ny på det här jobbet och visste inte vad alla går för. Det tar ett tag att veta vem som ska spela med vem.

Vem fungerade du bäst att spela med, Crosby eller Malkin?
– Det spelade inte så stor roll. Båda är så pass skickliga. Jag hade nog lite bättre framgång med Crosby och det beror nog på att vi båda är ganska raka på mål i spelet. Malkin är lite mer för att hålla i pucken och leta andra och tredje våg.
– På så sett spelar jag hellre med Crosby då man kommer in i anfallszonen. När man väl är i anfallszonen spelar det ingen roll vem man spelar med.

Hur skulle du beskriva personen Sidney Crosby nu när du lärt känna honom?
– Precis som alla tror att han är. Han är grymt trevlig, ödmjuk och lugn, men så fort han sätter på sig grejerna vill han vinna till vilket pris som helst. En fantastisk person, inget snack om det.
– Så mycket han har fått gå igenom och ändå kunna vara den här jordnära killen som aldrig sticker ut. Trots allt är han bäst i världen och jag tror att han vet om det själv också, men han säger det aldrig. Sedan finns det spelare som är bättre än honom vissa dagar, men hans lägstanivå är helt klart den bästa.

Sidney Crosby är 27 år nu, lagkapten för Pittsburgh och har ett enormt tryck på sig att prestera, hur klarar han av att hantera den här pressen? 
– Han har en ruggigt tuff roll. Framför allt en säsong när han och Malkin inte levererar och inte laget heller. Vi gick lite kräftgång, men han var fortfarande alltid den som är positiv och säger rätta sakerna. Han stöttar alla och ser verkligen till att det blir som han vill.


Foto: All Over Press

Pittsburgh hade, som sagt var, en ganska ojämn säsong, men tog sig efter mycket om och men till slutspel där man blev utslagna av New York Rangers.
– Vi hade mycket skador samtidigt som alla inte presterade som man ska, så är det ju. När vi väl kom till slutspel tycker jag verkligen att vi ryckte upp oss. Nu vann Rangers med 4-1 i matcher, men vi hade sudden i match fyra hemma. Hade det blivit 2-2 där så hade det blivit en helt annan matchserie.
– Sedan ska man komma ihåg att i slutspelet hade vi vår första- (Kris Letang), andra (Christian Ehrhoff) och fjärdeback (Olli Määttä) borta. Ta bort det från något annat lag, det funkar inte på den nivån. Någon måste då överprestera något otroligt för att man ska gå vidare.

Patric Hörnqvist svarade för 25 mål och totalt 51 poäng på 64 matcher under säsongen. framför allt fick han en helt annan roll än den han hade i Nashville.
– Det vart en ganska stor förändring. Jag har aldrig haft möjligheten att spela med sådana här spelare en hel säsong. I landslaget har jag spelat med (Nicklas) Bäckström, ”Zäta” (Henrik Zetterberg) och så vidare, men det är under en så pass kort period.

”DET TYCKER ATT JAG SKJUTER FÖR MYCKET – OCH DET FÅR DE TYCKA”

– Nu när man fick se och träna dom här bra spelarna varje dag blir det en annan sak. Jag var tvungen att ändra mitt spel och spela mycket snabbare. Dom vill ju och ska också pucken hela tiden. Samtidigt har dom en sådan jäkla fart på skridskorna hela tiden. Allt vart lite rakare i framförallt mittzonen. I anfallszonen gällde det verkligen att hålla i pucken och inte ge bort den.
– Sedan tycker dom att jag skjuter för mycket, men det får dom tycka. Det blir så att man väl har pucken där nere så vill dom ha den för att hitta lösningar.

Den spelstilen borde väl passa dig?
– Jo, det passar mig jättebra. Vi är ganska lika även om jag vill ta pucken lite oftare än dom vill. Klart att man ändå fick några utskällningar ibland när man sköt från sarghörnen, skrattar Hörnqvist.

Blev det stor skillnad medialt att komma till Pittsburgh jämfört med Nashville?
– Det var kanske den största omställningen. Man var bevakad dygnet runt kändes det som och folket hade koll på allting, statistik och så vidare. I NHL har man statistik på precis allt.
– Nu hade jag turen att ha en ganska bra säsong och levererade ganska kontinuerligt så man var inte riktigt på mig på så sätt. Det gäller att leverera annars får du stå där och svara på frågor, säger Patric Hörnqvist med ett leende.

Nu talas det om att Malkin eventuellt vill lämna Pittsburgh, hur tänker du kring det?
– Jag tror att det är skitsnack och taget från luften. Det är jag inte orolig för.

Hur långt kan Pittsburgh nå nästa säsong?
– Man vill bli bättre för varje år som man spelar. Det är många saker man vill förbättra, framför allt hur det gick för laget. Vi ska vara där uppe och får vi ihop det så tror jag att vi verkligen kan vara det.
– Det blir en intressant säsong med många nya spelare, men inte med något nytt spelsystem. Alla är lite mer trygga med spelet och väldigt revanschsugna. Så känner jag i alla fall, avslutar Patric Hörnqvist.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL