Sök
Niklas Lihagen, János Hári och Dan Bakala.
Nyheter

LISTA: Här är de tio bästa nyförvärven i Hockeyallsvenskan

De allsvenska lagpusslen börjar falla på plats allt mer och allt färre platser finns tillgängliga för nyförvärv. Hockeysverige.se passar därför på att lista de tio starkaste nyförvärven i Hockeyallsvenskan hittills, på samma sätt som vi gjort en liknande lista för SHL tidigare.

Fortfarande finns det flera tunga namn som framöver kan komma att kliva in i de allsvenska klubbarnas lagbyggen och som säkert hade kunnat röra om i en sådan här lista. Men det är inte bara dussinlirare som har presenterats nu heller. Vi har sett en hel del stekheta nyförvärv.

Hockeysverige.se har sållat bland alla de spelare som kritat på för någon allsvensk klubb och plockat ut de tio spelare som på förhand känns som de allra häftigaste värvningarna. Sedan ska man ju ha i åtanke att spelare som inte har varit i Hockeyallsvenskan tidigare, och därför inte har bevisat sig, naturligt får svårare att ta plats på listan även om de säkert kan visa sig vara riktiga kap.

Här är de i alla fall, Hockeyallsvenskans tio bästa nyförvärv så här långt.

10. Jesse Jyrkkiö, b, Asplöven
Efter att Haparanda-laget, sin vana trogen, tappat flera nyckelspelare från den gångna säsongen var det av stor betydelse att man fick in en ny toppback att bygga sin defensiv kring. Jyrkkiö må vara oprövad i Sverige, men har meriter som talar sitt tydliga språk. 25-åringen har spelat JVM för Finland och var för några år sedan en ledande back i SM-Liiga. De senaste åren har han mestadels spenderat i den finska andraligan, men där har också framgångarna fortsatt. Jyrkkiö är en spelare som kan leda Asplövens powerplay och logga tunga minuter på lagets blålinje. Hade det inte varit för att han aldrig spelat i Sverige förut hade han sannolikt placerat sig betydligt högre upp på den här listan.

9. Daniel Josefsson, b, Vita Hästen
Vita Hästen ska nu bevisa att deras succé från den gångna vintern inte var en engångsföreteelse. Efter att man tappat Viktor Amnér till Leksand var det av avgörande betydelse att man fick in en etablerad back som kunde ersätta honom och det får man i Josefsson. Veteranen är en otroligt skicklig skridskoåkare som är bra i båda ändar av isen och som med sin erfarenhet kommer bli ledargestalten i Norrköping-lagets försvar.

8. Alexander Ytterell, b, Leksand
Kom till Karlskoga som ett något oskrivet kort, men visade direkt att han kunde använda sitt vägvinnande spel från danska ligan på ett effektivt sätt i Sverige också. Placerade sig som sexa i backarnas poängliga den gångna säsongen och ledde värmlänningarnas powerplay på ett föredömligt sätt. Kommer att vara en nyckelspelare i den spelformen i Leksand också.

7. Malte Strömwall, fw, AIK
Med tanke på att Strömwall hann med att representera hela fyra klubbar den gångna säsongen var det kanske inte så konstigt att han aldrig riktigt fick spelet att lossna. Under sin tid i SHL har dock Strömwall hunnit visa upp en härlig skridskoåkning och en vilja att alltid ta den närmsta vägen mot mål som kan komma att göra honom väldigt framgångsrik under Roger Melins ledning i AIK. Kommer sannolikt att få ett stort förtroende offensivt och med tanke på de egenskaper 20-åringen besitter skulle det vara överraskande om det inte resulterar i en rejäl islossning.

6. Tobias Ericsson, b, Leksand
Efter att han blev omskolad till back i Malmö fick Ericsson en nytändning. Han har ett riktigt vasst skott från blålinjen och kommer med sin erfarenhet och sina ledaregenskaper betyda mycket för masarna. 27-åringen är en spelare som aldrig lämnar isen utan att ha krämat ur alla sina krafter och han vet också vad som krävs för att hjälpa Leksand till SHL efter att han gjort den resan med såväl Malmö som AIK tidigare.

Pär Edblom i SSK-tröjan. Foto: Bildbyrån

5. Pär Edblom, fw, Björklöven
30-åringen har svarat för över 30 poäng under tre av sina fyra senaste allsvenska säsonger och var en av få spelare i Södertälje som faktiskt kunde lämna fjolårets katastrofala säsong med godkänt i betyg. Han är en ansvarsfull spelare som är bra över hela banan och stärker upp Björklövens tunna offensiv betänkligt.

4. Dan Bakala, mv, Oskarshamn
Kanadensaren kom som ett oskrivet kort från den brittiska ligan och var en av de största positiva överraskningarna i Hockeyallsvenskan den gångna säsongen. Han tillhörde seriens bästa målvakter och kan göra stor skillnad för ett Oskarshamn som släppte in näst flest mål av samtliga allsvenska lag under fjolårssäsongen.

3. Niklas Lihagen, fw, Västerås
De tre senaste åren har Lihagen varit med och hjälpt lag att avancera i seriesystemet, men trots det får han inte chansen i SHL. Han är en erkänd vinnare som med sin fysik och sin känsla för målet skulle vara ett stort tillskott till vilket allsvenskt lag som helst. Med sin erfarenhet och förmåga att prestera när det gäller som mest kommer han vara en nyckelpjäs i Västerås jakt på en SHL-plats och förhoppningsvis får han fullfölja resan om han skulle lyckas hjälpa ett lag upp i landets högsta serie en tredje gång.

2. Oliver Kylington, b, AIK
Sett till potential är det här den överlägset bästa värvningen i Hockeyallsvenskan i år, men den omgärdas likväl av en del osäkerhet. Kylington kommer från en säsong där han glimtvis briljerade, men också stundtals visade prov på en nonchalans och en rejält bristande defensiv som fick honom att falla på draftrankingarna. Om supertalangen blir kvar i Sverige efter draften och kan hitta sin roll i AIK är möjligheterna stora att han kommer att vara en av seriens bästa backar.

1. János Hári, fw, Leksand
Har en gudabenådad teknik och ett riktigt vasst skott som kommer generera mycket poäng i Hockeyallsvenskan. Har redan bevisat att han kan producera på en god nivå i SHL och finska SM-Liiga och när han nu tar steget ner en division har han alla förutsättningar att vara en dominant spelare. Kommer få stort förtroende i Leksands offensiv och får räknas som en av förhandsfavoriterna att kamma hem poängligatiteln.

Oskrivna kort som kunde tagit plats på listan om de inte varit oprövade i Sverige: Éric Castonguay (fw, Tingsryd), Danny Kearney (fw, Tingsryd), Adam Estoclet (fw, BIK Karlskoga), Matt Leitner (fw, Västerås), Alex Hutchings (fw, Björklöven), Ronan Quemener (mv, Asplöven), Frans Tuohimaa (mv, Leksand).

LÄS ÄVEN:
* LISTA: Här är de tio bästa nyförvärven i SHL

Den här artikeln handlar om: