Sök
Julius Hudacek.
VM 2015

Efter succésäsongen – nu får Hudacek uppfylla nästa dröm i Örebro

Han utsågs både till SHL:s bästa målvakt och mest värdefulla spelare och fick göra VM-debut. Julius Hudacek upplevde en riktig drömsäsong. Till hösten får han uppfylla nästa en dröm – spel med lillebror Libor i SHL.
– Min bror ville komma till Sverige och nu är han här. Jag hoppas att han kommer bli framgångsrik här med, säger Hudacek i en lång intervju med hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Julíus Hudacek bjöd verkligen på show under den senaste säsongen i Örebro. Efter vinstmatcherna hemma i Behrn Arena kunde man få se honom komma tillbaka in på isen utklädd till tomte eller åkandes på en crossmotorcykel. Slovakens uppvisningar fick smeknamnet ”Hudashow” och YouTube-klippen blev virala succéer som tog sig långt utanför Sveriges gränser.

Nu var det inte bara efter matcherna som Hudacek visade klass. 26-åringen utsågs både till SHL:s bästa målvakt och ligans mest värdefulla spelare för sina insatser mellan stolparna. Dessutom fick han äntligen chansen att spela VM för Slovakien.
– Jag tycker att det var en framgångsrik säsong för mig. Vi spelade en bra hockey med Örebro och jag fick möjligheten att spela mina första matcher i ett VM, säger Julíus Hudacek till hockeysverige.se när vi träffar honom på fiket i Ritorps Ishall mellan två träningspass under Goalie Mania i Solna.
– Vi gick till kvartsfinal med Örebro, vilket jag tror var en stor överraskning för många. Samtidigt var det inte en så stor överraskning för oss i laget eftersom vi visste att vi hade ett väldigt bra lag. Sedan vann jag dessutom jag själv några individuella priser vilket jag blev väldigt glad för.

Vad utvecklade du själv under säsongen?
– Många saker. När jag kom till Sverige och Södertälje hade jag en plan för hur jag ville utvecklas. Första tiden i Södertälje var också väldigt tuff för mig. Speciellt första tre, fyra månaderna eftersom jag försökte ändra på min spelstil.
– Säsongerna efter den, då jag spelade i Frölunda och även den här säsongen i Örebro, har jag hittat rätt sätt för mig att spela. Jag kan improvisera mer i spelet, vet hur jag ska spela men även vad jag måste fortsätta utveckla. Det är också därför som jag är här på Goalie Mania, säger Julíus Hudacek med ett leende.

Är det stor skillnad på dig i målvakt i dag jämfört med då du kom till Södertälje 2011?
– Ja, absolut. Innan jag kom till Södertälje hade jag aldrig haft någon målvaktstränare. Jag spelade mer som jag ville. Nu jobbar jag mer med detaljer i spelet och djupare in i målet samtidigt som jag försöker jobba mer med returerna.
– Tidigare spelade jag på talang, men om du vill bli en toppmålvakt måste du mixa alla ingredienser i målvaktsspelet. Du måste vara mentalt stark, fysiskt stark, ha talang, kunna läsa spelet och så vidare. Jag hade talangen, men nu har jag mixat det med en bra balans och allt det här andra.
– Det här har gjort att jag tycker att jag är en mycket bättre målvakt idag och allt har blivit mycket enklare för mig i spelet.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

STÄLLDES MOT DE RYSKA STJÄRNORNA I VM

Julius Hudacek landslagsdebuterade för Slovakien redan under säsongen 2010/11, men trots att han har varit uttagen till tre VM-turneringar var det först i år som han fick spela sin första VM-match. Under turneringen i Tjeckien fick han göra en hel match medan Ján Laco från Barys Astana i KHL stod övriga matcher.
– Att få spela VM för Slovakien var en av mina drömmar. Under tre tidigare VM-turneringar var jag tredjemålvakt och fick sitta på läktaren och äta popcorn, skrattar Hudacek och fortsätter:
– Då fick jag sitta där och se laget spela och givetvis supportade jag dom så gott jag kunde. Första matchen jag spelade i VM var mot Ryssland som hade många stjärnor i sitt lag. Vi gjorde en bra match även om vi förlorade i förlängningen. Själv fick jag göra många räddningar och är också ganska nöjd med min match.

Är det som målvakt en stor skillnad att spela en VM-turnering jämfört med exempelvis en match i SHL?
– Både ja och nej. Trots allt är det bara hockey oavsett var du spelar. När du spelar 50 matcher i klubblag med samma spelare så vet du efter 15 matcher spelarnas starka och svaga sidor samtidigt som utespelarna vet att dom kan lita på dig och jag kan lita på dom. Man vet också hela tiden exakt hur vi ska spela som lag.
– När du kommer till landslaget och spelarna kommer från många olika lag tar det ett tag att få en bra kemi i laget. På så vis blir det en viss skillnad i alla fall.

Libor Hudacek.

Till kommande säsong har Örebro valt att värva Juíus Hudaceks bror Libor Hudacek, 24, från Slovan Bratislava. Även han representerade Slovakien i VM där han stod för fem passningspoäng på sju matcher.
– Man kan väl säga att nästa dröm jag hade var att få spela tillsammans med min bror i Örebro. Jag blev glad när Pontus (Gustafsson, sportchef i Örebro) frågade mig vad min bror skulle göra nästa säsong. Jag svarade att allt jag visste var att han ville komma till Sverige och spela.
– Pontus var den som frågade mig först om Libor. Det var inte jag som frågade honom om han fick komma hit och spela eller något liknade. Örebro frågade mig eftersom man vet att Slovan inte har några pengar och spelarna där inte vet var dom ska spela nästa säsong. Min bror ville komma till Sverige och nu är han här. Jag hoppas att han kommer bli framgångsrik här med.


Foton: Bildbyrån/Johan Bernström

Du har en speciell relation med fansen i Örebro då du efter vinstmatcher återkommer in på isen iklädd diverse utstyrslar eller på motorcyklar och så vidare, hur började det här?
– Jag har alltid gillat att dela med mig av glädjen till fansen då vi vunnit en match. Det var samma sak i Frölunda och Södertälje. Sedan kom vår mediakille och frågade om vi kunde göra det här lite större, använda lite olika kostymer och sedan se vad som händer.
– Det här blev stort i sociala medier och på internet. Man använder det här som bra reklam och jag antar att man tjänar en del pengar på det. Vi gör alltid det här om vi har vunnit en match och jag tycker det är kul att få vara med och dela med mig av min glädje eftersom alla som är där vill att vi vinner våra matcher.

Du har inga problem med att klä ut dig i en tomtedräkt efter en match?
– (Skratt) Nej, nej nej… Jag har inga problem med det. Från början var det 500 personer kvar efter matcherna mot slutet stannade 5 000 kvar så man kan säga att det var en succé.

Får vi se flera firande efter matcherna nästa säsong?
– Ja, självklart!

Den här artikeln handlar om: