Sök
Nyheter

Svenske doldisen mästare och slutspelets MVP i natt

Det har varit en strålande säsong för Greger Hanson. Inte nog med att han fått vara med och lånas ut uppåt till AHL en del under säsongen. Han avslutade med att vinna ECHL-slutspelet Kelly Cup och utsågs även till slutspelets mest värdefulla spelare – som blott andra europeiska spelare någonsin.

Svenske doldisen Greger Hanson blev mästare i ECHL-slutspelet Kelly Cup i natt efter att hans Allen Americans vunnit den sjunde och avgörande finalmatchen hemma i Texas med 6-1 mot South Carolina Stingrays.

Hanson var poänglös i den sista finalmatchen och stannade på tolv mål och 17 assist på 25 matcher i slutspelet och blev trea i den totala poängligan, bara distanserad av två South Carolina-spelare.
Efter slutsignalen tilldelades han priset som slutspelets mest värdefulla spelare – ett pris som delats ut sedan 1989 och som fram till i morse aldrig hade delats ut till en europeisk utespelare.
Den enda europé som tidigare fått priset är schweiziske målvakten Robert Mayer, som delade det med Jeremy Smith när han förlorade finalen med Cincinnati 2009 mot Idaho 2009.

Har vunnit olika mästerskap två år i rad – med samma klubb

Den 27-årige svensken har sedan han lämnade Södertälje 2012 spelat i CHL och ECHL, men har under den aktuella säsongen varit utlånad uppåt till AHL till två olika klubbar och gjort mål för både Worcester och Oklahoma City.
Nu fick han avsluta med att bli den andra svensken att vinna Kelly Cup. Mark Owuya blev mästare med Reading Royals som reservmålvakt  2013.

Allen Americans är nya i ECHL för säsongen och flyttades över från numera nedlagda CHL – där man var mästare förra säsongen. Även då med Greger Hanson i laget.

I och med Greger Hansons Kelly Cup-titel står det också klart att det för första gången någonsin under en och samma säsong finns svenska mästare i Stanley Cup, Calder Cup, Kelly Cup och juniorernas Memorial Cup.

Den här artikeln handlar om: