Vancouver
Här är spelarna som kan trejdas under draften
ANNONS

Det är en spännande vecka vi har framför oss på hockeysverige.se. På onsdag reser jag och Elite Prospects grundare Johan Nilsson till Miami för att ta oss an årets NHL-draft i Florida. Mitt första besök i solskensstaten.

NHL-draften kommer säkerligen inte bara att handla om vilka unga spelare som väljs av vilka klubbar. Vi kommer även att som traditionen bjuder få se en hel del spännande bytesaffärer klubbarna emellan. Stanley Cup-finalen hann inte ta slut… nej, inte ens börja, innan den sedvanliga ryktesspridning bredde ut sig snabbare än algblomningen i Östersjön.

De senaste åren har det skett massor med stora trejder i samband med draften. När jag var i Minnesota 2011 lyckades Philadelphia Flyers kränga både Jeff Carter och Mike Richards inom loppet av timmar, I New Jersey 2013 fick hemmafansen anledning att kippa efter andan när Devils värvade målvakten Cory Schneider från Vancouver och i fjol i Philadelphia såg vi både Patric Hörnqvist och Calle Gunnarsson byta klubbar. Vilka spelare får flytta på sig i år? Nedan har jag listat ett gäng spelare som figurerat flitigt i rykten de senaste veckorna. Alla lär knappast flytta på sig, men räkna med att minst någon av dem har en ny klubbadress när draftdammet har lagt sig nästa helg.

* Patrick Sharp, Chicago
Chicago behöver skapa utrymme under lönetaket och en 33-årig Sharp på tillbakagång förefaller vara det givna ”offret”. Hans lönetaksträff på 5,9 miljoner dollar under de två närmaste säsongerna är en lönepost som Blackhawks behöver bli av med. Blackhawks uppges begära en spelare på entry level-kontrakt, en talang och ett högt draftval för Sharp. Sett till hans tapp i produktion det senaste året får Chicago svårt att få den typen av värde för 33-åringen.

* Bryan Bickell, Chicago
Succéslutspelet 2013, där Bickell sköt nio mål, utmynnade i ett drömkontrakt värt fyra miljoner dollar per säsong till och med 2017. Efter att ha gjort 15 respektive 28 poäng och stundtals varit petad i årets slutspel är det ett kontrakt som general managern Stan Bowman gärna skulle vilja ha oskrivet. Med tanke på Bickells låga produktionstakt och höga lönenivå blir det otroligt svårt för Blackhawks att trejda det utan att tvingas ge upp något mer värdefullt på köpet.

* Eddie Läck eller Jacob Markström, Vancouver
Vancouvers general manager Jim Benning har bestämt sig för att satsa på veteranmålvakten Ryan Miller. Då Jacob Markström anses vara NHL-redo efter en succéssäsong i AHL kommer det antingen att bli han eller landsmannen Eddie Läck som kommer att tvingas flytta på sig. Målvaktsmarknaden är dock ganska mättad, vilket kan komma att påverka värdet negativt. Canucks uppges vilja ha ett andraval i draften för en av sina keeprar. Noterbart är att Läck kan bli unrestricted free agent om ett år.

* Craig Anderson eller Robin Lehner, Ottawa
Ottawa befinner sig i lite av samma situation som Vancouver. Med vårens succémålvakt Andrew Hammond säkrad under nytt kontrakt och collegestjärnan Matt O’Connor sajnad kan klubben kosta på sig att trejda antingen Anderson eller Lehner. Mycket tyder på att det blir den sistnämnda, som på grund av sin lägre ålder och lägre lön är enklare att kila in under lönetaket. Ottawas förhoppning om att kunna få en topp sex-forward för en av sina målvakter ter sig naiv, om klubben inte är redo att krydda dealen med något mer. Forwardsduon David Legwand och Colin Greening är också till salu.

* Cam Talbot, N Y Rangers
Rangers skicklige backup har byggt upp en god renommé tack vare sitt sex veckor långa inhopp som förstakeeper i Henrik Lundqvists skadefrånvaro. Eftersom Talbot bara har ett år kvar på kontraktet innan han kan bli unrestricted free agent försöker Rangers trejda honom för att få ut så mycket som möjligt av hans värde. Talbot är för bra för att begränsas till 10-15 starter när Lundqvist behöver vila. Att döma av rapporterna är intresset för 28-åringen stort.

* Phil Kessel, Toronto
Stjärnan sitter på ett monsterkontakt värt åtta miljoner dollar årligen till och med säsongen 2021/22. Det gör honom svår att kränga för Toronto Maple Leafs, som är på väg att inleda en renovering av sitt misslyckade lagbygge. Kessel har lämnat en lista med åtta tänkbara destinationer till klubbledningen. Nu återstår det att se om någon hugger. Även lagkaptenen Dion Phaneuf kan vara på väg bort från Toronto, men hans kontrakt – med en lönetaksträff på sju miljoner dollar till och med 2021 – blir ännu svårare att göra sig av med.

* T.J. Oshie, St. Louis
Det tisslas och tasslas en hel del om St. Louis Blues och deras situation. Genombrottsmannen Vladimir Tarasenko är restricted free agent och kommer att vara på jakt efter storkovan. Det innebär sannolikt att general managern Doug Armstrong måste bereda utrymme åt ryssen. Oshie är tillsammans med kaptenen David Backes och svenske Patrik Berglund de namn som har nämnts med störst frekvens. Oshie har trots sitt (överdrivet?) goda rykte bara gjort en 20-målssäsong under NHL-karriären.

* Rick Nash, N Y Rangers
Att trejda bort en spelare som just har skjutit 42 mål kan verka otroligt långsökt, men ihärdiga rykten gör gällande att Rangers general manager Glen Sather känner sig pressad att göra det på grund av Rangers allt tuffare lönetakssituation. I sommar behöver han bland annat få Derek Stepan, Carl Hagelin och Jesper Fast under nya kontrakt. Offrar han Nash för att kunna behålla bredden på truppen? Nash har placerats i Buffalo, där fansen redan drömmer om en toppkedja med Nash, Jack Eichel och Evander Kane.

* Kevin Bieksa, Vancouver
Backtuffingens effektivitet har dalat med åren. Har ett år kvar på ett kontrakt som har en lönetaksträff på 4,6 miljoner dollar innan han blir unrestricted free agent. Eftersom Canucks har 66 miljoner dollar investerat i 17 spelare är det exakt ett sådant kontrakt klubben skulle vilja frigöra sig ifrån. Ett annat alternativ kan vara den kanadensiska OS- och VM-backen Dan Hamhuis och hans lönetaksträff på 4,5 miljoner dollar. I likhet med Bieksa löper hans kontrakt ut efter kommande säsong och han kan bli unrestricted free agent.

* Kyle Okposo, N Y Islanders
Det kan tyckas märkligt att Islanders skulle vara villiga att trejda bort den spelare som kanske har visat bäst kemi tillsammans med John Tavares de senaste åren. Okposo kan dock bli unrestricted free agent om ett år och Islanders påstådda villighet att släppa amerikanen kan vara ett tecken på att det inte finns någon ambition från spelarens sida att förlänga kontraktet. Klubben har dessutom en hel del intressanta forwards som står på kö för att kliva in i NHL. Det gäller inte minst fjolårets draftfemma Michael Dal Colle, som blev både OHL- och Memorial Cup-mästare med Oshawa Generals den gångna säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL