Sök
Nyheter
NHL-draften 2015 – så skulle Juniorbloggen drafta svenskarna

Då var det dags igen – draften står för dörren och därmed och också Juniorbloggens egen draft.
Tar vi en titt tillbaka till förra årets draft tycker jag personligen att jag lyckades rätt bra. Min draft av Axel Holmström som nummer sju av alla svenskar hade idag varit ett ”stroke of genius” – nu gick han istället till Detroit i sjunde rundan.

Tittar vi på årets draft har allting handlar om Connor McDavid – och med allt rätta. Sällan har en juniorspelare varit så hajpad och samtidigt levt upp till varenda liten detalj.
Jack Eichel som kommer gå tvåa är också en talang utöver det vanliga och Buffalo, som med 99,999 procent säkerhet kommer att tinga amerikanen, behöver inte känna sig alltför besvikna.
Hade McDavid och Eichel gått i varsin draft hade de varit förstaval båda två – så bra är dem.

Tar vi ett titt på de svenska spelarna är det lite annorlunda jämfört med förra året. William Nylander gick som åttonde spelare, vilket jag lyckades pricka rätt bra, men någon liknande draftsuccé kommer vi inte vara med om i år.
Oliver Kylington som inför säsongen var topp fem har dalat rejält och är i mina ögon utanför en förstarunda. Däremot är de andra som jag tror kan klämma in sig på topp 30 – även om det inte blir något jättehög placering.
Intressant är att det finns en rad svenskar borta i USA och Kanada som alla gjort väldigt bra ifrån sig och har potentialen att gå ganska högt upp.

Huvuddelen av de som draftas i år är 97:or födda innan den 15 september och sent födda 96:or(efter den 15 september). Dock får spelare födda så tidigt som 94 fortfarande draftas men det är sista chansen för dem.

Rankingen som följer är inte så mycket en ranking som en egen draft. Jag sätter mig själv i positionen som General Manager och draftar de svenska spelarna utifrån hur jag betraktar dem som spelare och min uppfattning kring deras chans att på sikt slå sig in i NHL.
Ska sägas att jag inte sett spelarna som har hållit till borta i USA och Kanada under säsongen. Tyvärr gör det att draften blir något haltande på grund av bristande information om spelarna. Dock anser jag att jag inte kan ha en draftlista utan att ta med de svenskar jag tror går i draften. Därför kommer jag att utgå ifrån det jag visste om spelarna innan de åker över + ta hänsyn till vad jag sett och hört ifrån scouter och scoutingrapporter.

Jag kommer drafta 25 svenska spelare då det är runt den siffran som draftas varje år. Det betyder att en del spelare inte kommer att draftas överhuvudtaget.
Som ni kommer märka kommer det vara en större genomgång av spelarna i topp 10. Jag kommer även lägga in en tippad draft-placering där jag försöker mig på att gissa vilken draft-placering spelaren faktiskt kommer att få.

1. Joel Eriksson Ek, F, Färjestad
Kommentar: Fantastisk säsong bakom sig där han framför allt under våren gjorde ett kraftigt avtryck. Stor och stark i sin spelstil med ett riktigt vasst skott som främsta vapnet. Har potentialen att kunna bli en topp sex-spelare, framför allt ser jag honom i rollen som center i en andrakedja.
Tippad placering: 1:a rundan, 15-19

2. Jacob Larsson, B, Frölunda
Kommentar: Stabil tvåvägs-back med utvecklingspotential både defensivt och offensivt. Har visat att han är redo för större utmaningar i SHL genom smart och moget spel. En blivande topp fyra-back i NHL med ansvar i båda riktningarna – likt Alexander Edler.
Tippad draft-placering: 1:a rundan, 27-30

3. Jakob Forsbacka-Karlsson, F, Omaha Lancers
Kommentar:
Smart tvåvägs-spelare med en lutning åt det defensiva spelet. Står skriven som LW inför draften men kan lika väl spela center. Ser honom som en tredjecenter eller defensiv ytter i ett framtida NHL-lag – ungefär som en Jere Lehtinen.
Tippad placering: 2:a rundan, 45-49

4. Gabriel Carlsson, B, Linköping
Kommentar:
Stor och lång back med defensiva kvalitéer. Hans räckvidd gör honom svårpasserad och tillsammans med hans spelsinne och förstapass blir han en väldigt dynamisk defensiv back. Potential att spela som en topp fyra-back.
Tippad draft-placering: 2:a rundan, 40-45

5. Rasmus Andersson, B, Barrie Colts
Kommentar: Skulle axla Aaron Ekblads roll i Colts och gjorde det med bravur – 64 poäng på 67 matcher imponerar rejält. Spelskicklig back starka offensiva kvalitéer i framför allt skott och puckkontroll. Har potentialen att bli en nyttig poängplockande back i ett andra backpar.
Tippad placering: 2:a rundan, 57-61

6. Robin Kovacs, F, AIK
Kommentar: Säsongen kanske största utropstecken i Sverige. Ledande spelare i ett AIK som var en stor besvikelse. Snabbskrinnare med en naturlig näsa för mål. Har potentialen att kunna bli en topp sex-forward skulle möjligtvis kunna klara sig i en tredjekedja med en offensiv roll. Påminner om Carl Hagelin.
Tippad draft-placering: 3:e rundan, 62-66

7. Jesper Lindgren, B, Modo
Kommentar: Smart spelskicklig back med en fäbless för det offensiva spelet. Har väldigt bra spelsinne och rörlighet vilket tillsammans med sin kreativitet gör honom till ett offensivt hot på blålinjen. Har potential för en ledande backroll om han fortsätter att utvecklas i samma takt – dock lite av en chansning.
Tippad draft-placering: 5:e rundan, 144-148

8. Sebastian Aho, B, Skellefteå
Kommentar: Var otroligt förvånad att inga tog en chansning på Aho förra året. Levererade en ny stark säsong i Skellefteå. Hans stora spelsinne och spelskicklighet tar i mina ögon ut hans ringa storlek. Liknande spelare som Tobias Enström. Draftas han inte i år införskaffar jag en god man till alla NHL-scouter.
Tippad draftplacering: 4:e rundan 108-112

9. Filip Ahl, F, HV71
Kommentar: Storväxt forward med väldigt bra händer och rörlighet med tanke på sin storlek. Har ett bra spelsinne och har visat att han klarar av spel på högre nivå än J20. Har potentialen för en topp sex-roll om han kan börja utnyttja sin stora kropp på rätt sätt.
Tippad draft-placering: 3:e rundan, 79-83

10. Oliver Kylington, B, AIK
Kommentar: Gick från supersäsong till dålig säsong. Har fantastisk skridskoåkning och ett okej skott och kan på så sätt leverera offensivt. Finns i allra högsta grad potential men är inte högre upp på listan på grund av osäkerheten kring spelförståelse och attityd.
Tippad draft-placering: 2:a rundan, placering 33-35.

11. Gustav Bouramman, B, Sault Ste. Marie Greyhounds
Kommentar:
Klev in OHL och gjorde otroligt bra som rookie med 44 poäng på 67 matcher. Otroligt fin skridskoåkning och kan genom ett bra spelsinne komma ur svårare situationer förhållandevis enkelt. Tänkbar spelförande back i andra backpar.

12. Felix Sandström, Mv, Brynäs
Kommentar:
Högst rankad av de svenska målvakterna och var en av få spelare som kom ifrån J18-VM med godkänt. Starkt psyke, snabb och teknisk och har en bra kroppshydda. Har stor potential och ser väldigt intressant ut men att slå sig in som målvakt i NHL är svårt.

13. Jens Lööke, F, Brynäs
Kommentar:
Hårt jobbade forward med målkänsla. Visade prov på vilken sorts NHL-spelare han kan bli i JVM. Hade sedan en tuff vår och ett tufft J18-VM. Påminner om Patrik Hörnqvist i spelstilen och ska kanske titta lite extra på hans väg till NHL.

14. Lukas Vejdemo, F, Djurgården
Kommentar:
I mina ögon J20:s bästa spelare i år. Stor, kraftig – trots skador och sjukdomar – och bra teknik för sin storlek. Lever framför allt på sitt goda spelsinne och bra defensiv. En tänkbar tredjecenter.

15. Dmytro Timashov, F, Quebec Remparts
Kommentar:
Fantastiskt spelsinne och klubbteknik vilket det nya svenska poängrekordet i CHL vittnar om. Hans storlek ligger dock honom i fatet men spelmässigt en topp 6-forward.

16. Kevin Stenlund, F, HV71
Kommentar:
Kreativ, storväxt spelare men fina händer. Tyvärr skadebenägen vilket har hämmat hans utveckling. Betyder dock att det betydligt mer att hämta om han kan hålla sig kry.

17. Petter Hansson, B, Linköping
Kommentar: Lugn, säker tvåvägs-back som kan leverera offensivt, mycket tack vare sin tajmning i skotten. Påminner om och har stått i skuggan av lagkamraten Forsling.

18. Olle Alsing, B, Almtuna
Kommentar:
Otroligt spelskicklig och rörlig back med potentialen att bli en spelfördelande topp 4-back. Lite liten för tillfället men orkar och vågar man ge honom tid kan det bli bra.

19. Lucas Bengtsson, B, Frölunda
Kommentar:
Visat att han kan producera på seniornivå redan nu. Visserligen äldre men en bra talang att plocka upp för att låta utvecklas 1-2 år till i SHL.

20. Jonathan Davidsson, F, Djurgården
Kommentar:
Snabb ytterforward som är stark i en mot en-situationer. Otroligt fin skridskoåkning och väl fungerande teknik. Har potential för en tredjekedja, möjligtvis andra.

21. John Dahlström, F, Frölunda

22. Adam Werner, Mv, Färjestad

23. Daniel Bernhardt, F, Djurgården

24. Marcus Hardegård, B, Timrå

25. Fredrik Forsberg, F, Leksand

Den här artikeln handlar om: