Sök
Nyheter

Hagelins oväntade trejdbesked: ”Det blev lite som en chock”

Efter att ha tillbringat hela sin NHL-karriär i New York Rangers får Carl Hagelin byta ut Frihetsgudinnan mot badbrallorna. Trejden till Anaheim Ducks var inte väntad för någon. Inte ens för Hagelin själv.
– Jag trodde inte det här var året jag skulle bli trejdad, säger speedkulan till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)

Carl Hagelin, 26, var kanske den spelare som utvecklades snabbast i New York Rangers under förra säsongen. På 82 matcher svarade han för 17 mål och totalt 35 poäng. Dessutom var det många Rangers-fans som såg honom som en given spelare i laget till nästa säsong, men i slutet av förra månaden kom ett oväntat besked – Carl Hagelin var trejdad till Anaheim Ducks i Soliga Kalifornien.
– Tankarna precis då det här hände var lite att det blev lite som en chock, helt klart. Att jag skulle bli trejdad var ingenting som jag satt och tänkte på under draftdagarna. Samtidigt vet man som hockeyspelare att man nog inte spelar i samma organisation under hela sin karriär. Det vill säga om du inte är en superstjärna, då finns chansen. Jag trodde inte det här var året som jag skulle bli trejdad, säger Carl Hagelin till hockeysverige.se när vi träffar honom för en pratstund på CCM-campen i Segeltorpshallen.
– Det ringde en massa folk och klart att det var besviket just då, men samtidigt sa jag ärligt till alla att var det något lag som jag ville bli trejdad till så var det Anaheim. Jag tror att jag kan passa bra där. Anaheim har ett otroligt bra lag och det är ett bra ställe att vara på. Dessutom har man många stora spelare så jag tror att jag kommer att kunna använda min fart mycket där på västkusten.

Du säger att Anaheim är den klubb du kunde tänka dig att bli trejdad till, menar du då att tanken att få chansen att spela där funnits tidigare?
– Nej det kan jag inte säga, men ibland sitter man och tänker att om man någon gång skulle bli trejdad vilka lag som man vill vara i och vilka ställen som är roliga att spela på. Det är sådant man pratar med grabbarna i laget om, inte hela tiden men många kompisar som kommer över gillar att ställa den frågan. Då har Anaheim alltid varit i toppen av den listan.

Upplevde du först en besvikelse över att inte få vara kvar i Rangers?
– Ja, men samtidigt tror jag att då man blir trejdad känner någon sorts besvikelse. Glen Sather (President och tidigare legendarisk General Manager i Rangers) ringde och sa att det var en tråkig dag för Rangers. Han kände att han var tvungen att trejda mig för man inte skulle ha råd med min lön. Han sa att det var vad trejden handlade om och han är en ärlig person och man får lite på det han säger.

hagelin

Carl Hagelin var inte den första i familjen som fick beskedet att han var trejdad till Anaheim.
– Min agent ringde och min brorsa (Bobbie Hagelin), som är scout för Calgary, messade mig. Han hörde det före mig eftersom han var på draften.
– Sedan började det smattra till på Twitter. Där får man reda på det nästan snabbare än med ett mobilsamtal.

Många av samtalen just efter att det blivit känt att Hegelin trejdas kom från lagkamraterna i Rangers.
– (Mats) Zuccarello hörde av sig direkt. Han hade just köpt en lägenhet i byggnaden där jag hyrde lägenhet så han lät lite nere. Vi åkte jämt tillsammans till alla träningar och matcher ihop. Jag fick även samtal från Henke (Lundqvist) den kvällen och han frågade vad som händer.
– Klart att kompisarna stöttade mig hårt, men samtidigt sa man att jag kunde passa bra på beachen med ett par surfarbrallor och en surfarfrilla, säger Carl Hagelin med ett leende.

Än så länge har inte Carl Hagelin varit nere och hälsat på i Anaheim.
– Nej, det har jag inte. Jag har bara varit där en gång tidigare då vi spelade mot dom. Första säsongen i NHL blev jag uppkallad efter matchen mot Anaheim. Säsongen efter var ett lockout-år. Tredje säsongen var jag skadad under tio första matcherna och då mötte vi Anaheim, så förra säsongen var första och hittills enda gången jag varit där.

Vad vet du om organisationen?
– Jag vet deras två toppcentrar är några av dom bästa i NHL (Ryan Getzlaf och Ryan Kesler). Det är
mycket från den positionen du bygger ett lag i NHL, stora centrar som är jobbiga att möta.
– Sedan vet jag att Anaheim alltid har en stor chans att vara med och slåss om att vinna Stanley Cup.

Har du pratat med Jakob Silfverberg efter att trejden blev känd?
– Jag har messat med honom lite, men jag ska slå honom en signal nu i dagarna och höra vad han tycker och tänker om Anaheim.

7

Jakob Silfverberg.

Sedan tidigare spelar alltså Jakob Silfverberg, precis som Rickard Rakell och Hampus Lindholm, i Anaheim.
– Jakob lärde jag känna under OS. Jag tycker att han var en väldigt trevlig och ödmjuk kille. Nu var det här bara under två veckor så jag kan inte säga att jag känner honom jättebra.
– Rakell tränade jag här i Segeltorpshallen förra sommaren. Han är lite yngre än jag, men verkar mogen för sin ålder och en bra kille.
– Hampus känner jag inte, men han har skrivit till mig att det var kul att ha mig i laget och är det några frågor så är det bara att säga till. Han är sex år yngre än jag så det var lite kul att få ett sådant meddelande från honom.
– Det är säkert hur många bra grabbar som helst i laget och många av oss hockeykillar är ganska lika.

Socialt byter du Manhattan mot Kalifornien, hur tror du det kommer att bli?
– Det kommer att bli en ny upplevelse. Om New York är på ena sidan av spektrumet så är Anaheim på andra. Inte bara kartmässigt utan även i livsstilen. New York är otroligt intensivt, det händer saker hela tiden, höghus och det är ingen som äter hemma. Det är väldigt amerikanskt, men i New York ärdet ännu mer extremt.
– Nu kommer man istället till Newport Beach eller O C där allt är mycket lugnare. Det blir kanske mer att man kör någon strandpromenad vid havet. Jag ser fram emot det här bytet och jag är en person som mår bra i solen och då jag ser strand och hav. Det kan gynna mig och min energi.

Kan du surfa?
– Nej, men det får man lära sig haha…

Hur låter din sammanfattning av din senaste säsong?
– Det var en säsong som började så där. Det var riktigt bra mitt i, men sedan fick vi inte den avslutning som vi ville. Att kunna vinna Presidents Trophy (flest poäng i grundserien) är få förunnat. Att spela så pass bra när vi hade medioker start var starkt.
– Så var det även för mig. Jag hade en medioker start, men sedan kändes det bättre och bättre och efter jul kändes det riktigt bra, men om du inte vinner så känns det ändå inte så bra efteråt.

DSC_0961

Personligen utvecklades Carl Hagelin mycket som spelare under förra säsongen och det tror han själv handlade om att han fick ta ett större ansvar.
– Det var min fjärde säsong och då kanske man vågar ta för sig lite mer. Samtidigt hade jag en bra kemi med Kevin Hayes. Att få spela med en rookie gjorde att jag fick ta lite mer ansvar mot tidigare då jag fått spela med stjärncentrar, om man säger så.
– Nu fick jag lite mer puckar och kände att jag kunde hålla i mer. Jag var oftast äldst i kedjan så det var mig som folk såg upp till och lyssnade på, litegrand. Det här tror jag utvecklade mig både som spelare som person. Det handlar om en blandning mellan erfarenhet och det mentala.

7

Svensken efter övertidsmålet mot Pittsburgh.

Vad är höjdpunkten på din till i Rangers?
– Det måste vara Stanley Cup-finalen mot Los Angeles. Visserligen vann vi inte, men bara att få vara med och känna på hur allting höjdes ett snäpp. Slutspel är hur kul som helst och det coolaste jag upplevde med Rangers.
– Sedan är det klart att man kommer ihåg första målet och första matchen. När jag gjorde
övertidsmålet mot Pittsburgh den här säsongen som avslutade den matchserien är nog det största målet jag gjort i min karriär.

Vilka är dina personliga förväntningar på nästa säsong?
– Jag har höga förväntningar. Jag tror att jag kan även den här säsongen ta ytterligare ett steg och slå mig in bland topp sex-forwards i Anaheim. Som jag sa så har dom ett bra lag och jag ska göra allt för att slå mig in där och få bra med istid, men istid är något du måste förtjäna och visa att du är värd den. Mitt mål är att spela mer än jag gjorde förra säsongen.
– Som lag är målet att vinna Stanley Cup! Man var förra säsongen en match ifrån att slå ut Chicago och då hade kunnat bli en titel. Nu har man dessutom sajnat många bra spelare på slutet så det ser stabilt ut.

Den här artikeln handlar om: