Sök
Toni Rajala.
SHL

Luleå tror sig hjälpa Färjestad från skattesmäll

Toni Rajala kommer att missa hela Luleås försäsong och anländer till Sverige samma dag som SHL-premiären. Enligt norrbottningarnas sportchef är det för att finländarens förra klubb, Färjestad, ska slippa att åka på en skattesmäll.
–  Det är det som gäller. Vi har valt att göra så med respekt för Färjestad så att klubben inte åker på en skattesmäll, säger Lars ”Osten” Bergström till NSD.

Enligt reglerna så måste en spelare vara ute ur landet i sex månader för att artistskatten ska gälla. I annat fall måste klubbarna betala all skatt för hela kontraktsperioden, jämfört med de 15% som gäller vid ett artistkontrakt. Ska man tro Färjestads sportchef Leif Carlsson är dock inte Luleås agerande riktigt så nobelt som norrbottningarna vill få det att se ut som.
– Det finns en överenskommelse mellan oss och spelaren som han hade äventyrat om han kommit tillbaka före september, säger Carlsson till Värmlands Folkblad.
– Indirekt hade det varit vi som behövt betala extra skatt men det hade blivit han som hade fått stå för det – eller om Luleå tagit kostnaden.

Rajala hade nämligen skrivit på ett avtal som innefattade ett löfte om att han skulle stanna utanför Sverige i sex månader efter avtalets upphörande, vilket gjorde att värmlänningarna inte hade blivit skyldiga att betala om finländaren inte följt överenskommelsen.

24-åringen var en av Karlstad-lagets främsta spelare förra säsongen och svarade för 27 poäng (14+13) på 31 matcher efter att han anlänt i slutet av november. Även om han kommer att missa alla Luleås matcher på svensk mark innan SHL-premiären så kommer han att finnas med i klubbens CHL-matcher mot Lukko Rauma och Fribourg-Gottéron på bortais.

Den här artikeln handlar om: