Sök
Mora-spelarna firar under en period då de får betalt.
Nyheter

Åttamånaderskontrakt – allsvenska klubbars sätt att rädda ekonomin

Flera av de allsvenska lagen skriver kontrakt med sina spelare först från augusti och åtta månader framåt. Spelarna tvingas därför jobba med annat eller gå på a-kassa under sommaren, medan klubbarna då förbättrar sin ekonomi genom att slippa betala lön.
– Nog förekommer det att någon stämplar, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.

Många allsvenska klubbar är hårt pressade ekonomiskt. Ett sätt för att komma undan från de värsta ekonomiska bekymren har varit att skriva åttamånaderskontrakt med i många fall alla och i andra fall vissa spelare i laget. Någon gemensam försäsongsträning är således inte att tala om.
–  I en perfekt värld hade vi haft tolvmånaderskontrakt och hela laget på plats inklusive två träningspass per dag i sommar. Men det finns inte ekonomiskt utrymme för det, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson till Dalarnas Tidningar.

Medan klubbarna sparar pengar under sommaren, då spelarkontrakten börjar gälla först från augusti och framåt, tvingas spelarna stå till arbetsmarknadens förfogande.
– Många av spelarna jobbar på sommaren. Jag har inte koll på om de stämplar. De är inte under kontrakt hos oss så vi kan inte tvinga någon att vara här och träna. De får ett program av oss så de får träna på kvällar, säger Hermodsson och konstaterar:
– Nog förekommer det att någon stämplar.

”KLUBBARNA UTNYTTJAR DET”

Hockeyallsvenskans VD, Stefan Bengtsson, säger till viasatsport.se att han förstår att en situation likt detta kan göra att vissa spelare i stället får problem att få ekonomin att gå ihop.
– Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att få plus och minus att gå ihop så länge man inte har kontrakt, men spelarna är då fria att göra vad som helst. Det är ett utslag av den jobbiga ekonomiska situationen. Alla skulle vilja ha tolvmånaderskontrakt i grunden. Det här är nödlösningar som beror på de ekonomiska svårigheter som finns, säger Bengtsson.

Förre Timrå-ordföranden Tommy Andersson är kritisk till klubbarnas agerande, men säger att det är en vanligt förekommande lösning för att få ekonomin att gå ihop.
– Jag vet att det är så i Timrå också, att man pratar om att gå ner i spelarkostnader. Det är ett sätt att spara pengar under en tid då kassaflödet är väldigt begränsat. Jag vet att Sundsvall Hockey gjorde så här förra året även om jag inte kan alla detaljer. Det är klart klubbarna utnyttjar det, säger Andersson.

Almtuna, AIK, Timrå och Oskarshamn hade alla stora svårigheter med ekonomin den gångna säsongen, men att det är betydligt fler allsvenska klubbar som har det ekonomiskt knapert är ingen hemlighet.

 

Den här artikeln handlar om: