Sök
Jan Sandström.
SHL

Trotjänaren inspireras av Luleås guldsatsning: ”Har inte så många chanser kvar”

Jan Sandström har spenderat de senaste 14 säsongerna i Luleå och frågan är om han någonsin haft en större chans på SM-guldet än vad han har kommande vinter? 37-åringen inspireras av den satsning klubben gör och hoppas att man nu ska få slut på guldtorkan – 20 år efter att klubben vann senast.
– Man lär väl inte ha så många chanser kvar, säger veteranen till hockeysverige.se. 

När SM-slutspelet avgörs kommande vår har 20 år passerat sedan Luleå vann sitt senaste och hittills enda guld. Lagom till detta jubileum satsar klubben hårt för att bryta den långa torkan, då man under sommaren plockat in en rad stjärnspelare för att stärka laget. En som verkligen trivs med satsningen är backveteranen Jan Sandström.
– Det känns fantastiskt kul. Laget ser oerhört intressant ut på pappret och nu gäller det bara att få det att fungera på isen också, säger åldermannen till hockeysverige.se.

Foto: Bildbyrån

Sandström har varit Luleå trogen sedan 2001 och har under de 14 säsonger han spelat i klubben endast fått uppleva en SM-final (2013). Det kommer därför knappast som någon överraskning att 37-åringen inspireras av den möjlighet som nu uppdagar sig.
– Det är klart att det känns grymt inspirerande, speciellt då man börjar se slutet på karriären. Man lär väl inte ha så många chanser kvar att få vinna ett SM-guld, konstaterar 37-åringen.

Om man bortser från de juniorer klubben värvat är sju av de åtta nyförvärven från utlandet. Det finns ingen risk för att det blir svårt att få ihop gruppen?
– Det tror jag inte. Oavsett varifrån alla kommer så är vi i slutändan ändå ett gäng grabbar som vill nå samma mål.
– Sedan är scoutingen så pass bra i den här föreningen att det knappast är en särskilt stor risk att spelarna som kommer hit floppar.

”BRA FÖR SVENSK HOCKEY ATT FLERA LAG SATSAR”

Sandström tror inte heller att han, i egenskap av att vara en av få trotjänare som finns kvar i klubben, kommer behöva ta ett större ansvar för att hålla ihop gruppen.
– Vi är ändå några stycken som har varit med ett tag och vet vad som gäller, så jag ser inte att det ska behöva uppstå några problem.
– Jag tycker bara att det ser fantastiskt bra ut och känner inte att det är något som fattas i det här lagbygget. Det kommer dessutom många bra spelare underifrån, så allt ser väldigt ljust ut.

Foto: Bildbyrån

Konkurrensen kommer samtidigt att vara tuff, då även flera andra lag satsar hårt för att stå som svenska mästare framåt vårkanten. Luleå-veteranen vill inte lyfta fram något enskilt lag som det största hotet mot norrbottningarna, utan menar att det är många klubbar som känns ganska jämna.
– Det kommer att bli tufft, helt klart. Många lag har värvat väldigt bra och ser riktigt starka ut på pappret. Samtidigt är det bra för svensk hockey att vi kommer ha många starka klubblag kommande säsong.

Sandström kommer från sin bästa säsong på fem år om man ser till poäng, men något mål om att hålla uppe den produktionen även kommande vinter har han inte satt upp.
– Så speciell skulle jag väl inte säga att den gångna säsongen var. Det är klart att det alltid är kul att göra poäng, men i slutändan är det inte min främsta uppgift.
– Jag hoppas bara kunna spela så bra som möjligt kommande år och hjälpa laget att vinna, sedan är det egentligen skit samma om jag gör några poäng eller inte, avslutar den genomtrevliga Luleå-ikonen.

 

Den här artikeln handlar om: