Sök
Nyheter
Ettans främsta målvakter

Det har blivit dags för den årliga sommarrankingen av de främsta målvakterna i Hockeyettan inför kommande säsong.

Ser man det krasst har målvaktsstatusen försvagats en aning från den gångna säsongen till den kommande. Till exempel har de fyra främsta från fjolårets lista lämnat för uppdrag i andra serier. Bland dem den givne ettan och i slutändan också store kvalhjälten Magnus Åkerlund som förde Sundsvall till allsvenskan och kommer kriga vidare där kommande säsong. Samtidigt är inte mindre än tre riktigt starka namn från fjolårslistan (Calle Brattenberger, Pierre Svensson och Martin Pettersson) fortfarande klubblösa. Men samtidigt som de riktiga starka namnen lyser med sin frånvaro står en lång rad unga uppkomlingar redo att ta över så väl förstaspadar som listans tätpositioner.

Det är många riktigt bra målvakter som kommer visa upp sig i Hockeyettan till vintern. Här är de femton främsta enligt mitt tycke.

15. Simon Nordh, Hudiksvall
Hudiksvalls riktigt stora akilleshäl den gångna säsongen var hattande med två målvakter varav ingen egentligen höll måttet för att vakta kassen i ett topplag. Till kommande säsong har man hittat en lösning i Nordh som vände tillbaka till svenska ishockey (och Örnsköldsvik) under pågående säsong i vintras. Hans tidigare insatser i moderklubben och Hockeyettan visar att han är rätt man för jobbet.

14. Oskar Sehlstedt, Nybro
Det skulle vara raka vägen till allsvenskan, men talangfulle Sehlstedt har fastnat i låneträsket och bott i en resväska de senaste säsongerna. Nu får han en roll som uttalad etta i Nybro och måste få ordning på karriären. Det kanske är den tryggheten som blir avgörande för till syvende och sist snackar vi ändå om en kille med grymt mycket potential.

13. Henrik Hjerpe, Västervik
Fram till det att axeln gick sönder var Henrik Hjerpe ett av de riktiga glädjeämnena i Lindlöven säsongen som gick. 20 år ung har Hjerpe naturligtvis fortfarande mycket att lära i Hockeyettan, men Västervik har skaffat sig seriens kanske starkaste målvaktspar i och med signingen av den här stortalangen.

12. Robin Andersson, Skövde
Efter några år på bänken i Vimmerby fick Andersson chansen på allvar i Grästorp den gångna säsongen och växte med det förtroendet. Skövde gav honom chansen efter den starka säsong som han gjorde och kommande vinter kan det mycket väl vara dags för karriären att ta fart uppåt på allvar.

11. Adam Bengtsson, HC Dalen
23-åringen från Nässjö har några säsonger i ettan under bältet nu och gjorde det riktigt bra i HC Dalen-kassen säsongen som gick. Känslan är att det riktiga genombrottet står för dörren och om Jönköpingslaget bara höjer sig en liten aning mot hur de lirade ifjol kan det komma att glimma till även i statistikkolumnen.

10. Joakim Strandberg, Kristianstad
Ifjol hattades det en hel del med målvakterna i Kristianstad, i år blir Strandberg, så tillvida inget oförutsett händer, uttalad etta i Skåne-klubben. Det kommer göra honom gott för under vintern visade han faktiskt vilken stabil kugge han kan vara för KIKs framfart mot finrummet.

9. Arvid Stenmark, Helsingborg
Jag har skrivit om Stenmarks oväntade flytt från Kiruna till Helsingborg tidigare och jag tror att det blir succé. Med tanke på att Helsingborg kommer släppa till mycket lägen finns risken för att statistiken inte blir bländande, men Stenmark kommer utvecklas och förmodligen få den nytändning som behövs. Då är han en ruggigt bra målvakt.

8. Johan Nielsen, Troja
Ifjol klev Nielsen in i Troja som ett lite oskrivet kort. Säsongerna i Helsingborg skämdes inte för sig, men kunde han bära ett topplag på sina axlar? Svaret på den frågan var ett solklart ja. Nielsen gjorde en riktigt bra säsong och får nu stora förväntningar på sig inför fortsättningen i Troja-tröjan även kommande säsong.

7. Ludvig Engsund, Västervik
Västervik är det enda laget som har två målvakter med på den här rankingen och Engsund är den av de två som jag värderar högst (än så länge). Vi var nog ett par stycken som trodde att han skulle slussas vidare till IK Oskarshamn efter den framgångsrika kvalserien, men vi får njuta av att se hans stabila målvaktsspel i Hockeyettan en säsong till. Tack för det.

6. Sammy Gustafsson, Visby
26-åringen står förvisso uppsatt i Karlskronas avancemangstrupp som ordnade spel i SHL, men som tredjekeeper var han knappast delaktig. Det är på Hockeyettan-nivå Gustafsson uträttat sina storverk och det är det som gör att förväntningarna på honom är ruggigt stora inför kommande säsong. På Gotland är man vana vid starka målvakter, en sådan har man landat i Sammy Gustafsson.

5. Alexander Sahlin, Södertälje
Han borde ha varit fast i allsvenskan vid det här laget, Södertälje jublar förmodligen över att han inte är det. Trots solida insatser hos Almtuna har Sahlin inte riktigt lyckats få allsvenskt fäste. För några säsonger sedan var han utlånad till Lindlöven och briljerade då. I Södertälje kommer han bli en viktig pjäs oavsett vem som blir den andre herrn i målvaktslösningen.

4. Tobias Sandberg, Örnsköldsvik
Som en gedigen del i Kalix succésäsong trodde nog många att Sandberg skulle flytta mot större uppgifter. Istället blev det en flytt i sidled (om ens det) till Örnsköldsvik. Att man är eld och lågor i Ö-vik förstår jag för här snackar vi om en av ettans mest solida burväktare.

3. Linus Styrman, Piteå
26-åringen är klar för sin tredje raka säsong i Piteå och har sedan han efter det allsvenska äventyret i Tingsryd återvände till Norrland släppt in färre än två mål per match i seriespel de två senaste säsongerna. Att det sedan ramlat in lite mer puckar i kvalspelet därefter må väl vara hänt, men det är kanske dags för den trygge burväktaren att ändra på det i vår?

2. Johan Berge, Östersund
En allsvenska satsning kräver en riktigt vass målvakt och det har Östersund i Johan Berge som är klar för sin tionde raka säsong i klubben och vars tidigare insatser och statistik talar för sig själv. Han har dessutom den rutin som krävs för att laget ska kunna bli långt och kommer att vara en nyckel pjäs i det ÖIK som bara har ett mål i sikte – allsvenskan.

1. Emil Jidskog, Tranås
Efter framgångsrika säsonger i Huddinge, Nyköping och Tranås stod det allsvenskan skrivet över 24-åringen och han var också på god väg, men någonting sket sig och nu ställer han sig i moderklubbens kasse ytterligare en säsong. Tack och bock säger naturligtvis alla som bänkar sig för att spana Hockeyettan i vinter för här snackar vi om seriens bästa målvakt.

Den här artikeln handlar om: