Juniorkronorna
Nyheter

Juniorkronorna öppnade säsongen med seger mot USA

För trettonde året i rad är Juniorkronorna i USA och spelar sina första landskamper för säsongen. Man slog USA Blue i sin inledningsmatch i Lake Placid på söndagsnatten med 5-2 efter mål av Henrik Törnqvist, Gustav Bouramman och Fredrik Olofsson.

Sedan Torgny Bendelin tog över Juniorkronorna efter Peo Larsson 2003 har Juniorkronorna dragit igång sin säsong med matcher på amerikansk mark där man spelat mot USA och Finland i augusti. Bortsett från säsongen 04/05, då man spelade i Grand Forks i North Dakota har turneringen spelats i den tidigare OS-staden Lake Placid.

Så även i år, där Juniorkronorna drog igång sina förberedelser inför JVM på allvar på söndagskvällen när man mötte USA Blue och vann med 5-2.
De svenska målen gjordes av Henrik Törnqvist, Gustav Bouramman, Fredrik Olofsson, Rasmus Asplund och Carl Grundström (tom kasse). Olofsson, fortfarande en doldis för den stora massan och collegespelare i USA från och med den nya säsongen, spelade dessutom ganska läckert fram till backen Bourammans 2-1-mål, ett mål ni kan se i klippet längst ner.

Båda de amerikanska målen i matchen kom i spel i svenska numerära överlägen där Jordan Greenway skrinnade sig fri och gjorde 1-0 tidigt i matchen och Erik Foley gjorde detsamma när han reducerade till 2-3 i mitten av andra perioden.

Blixtsnabb spelvändning stängde matchen

Asplund punkterade matchen med sex minuter kvar att spela när man spelvände blixtsnabbt när Jacob Larsson hittade Adrian Kempe med ett uppspel och Kempe frispelade Asplund som inte gjorde något misstag mot Brandon Halverson. Ett mål som också finns att se längst ner.
Det svenska målet faktades av Felix Sandström, som stoppade 21 av 23 skott.

Det blåa amerikanska laget var utan tunga namn som Auston Matthews, Nick Schmaltz, Sonny Milano och Dylan Larkin, som alla spelar med USA White, men hade å andra sidan Noah Hanifin, Kyle Connor, Colin White och Alex Tuch. Den senare skapade känslor i det svenska laget under den första perioden där William Lagesson till slut fick nog och gick en mindre fajt med den amerikanske talangen.
Sverige å sin sida är utan 96:ornas stora stjärna William Nylander, som avstått Team 20-lägret för att träna på egen hand.

Juniorkronorna möter USA White imorgon kväll och spelar sedan mot de bästa spelarna från de två amerikanska lagen på torsdag innan man avslutar med match mot Finland på fredag.