Sök
LETAR ETT LYFT. Oscar Dansk har kommit hem till Sverige för att komma närmare spel i NHL.
SHL

Lämnar Nordamerika – för att komma närmare NHL: ”Ser det inte som ett bakslag”

Han utsågs till JVM:s bästa målvakt så sent som 2014. Efter en första seniorsäsong i Columbus Blue Jackets organisation i Nordamerika tar Oscar Dansk steget tillbaka hem till Sverige – för att komma närmare NHL.
– Jag ser det inte som något bakslag att åka hem. Varken jag eller Columbus ser det som något negativt, säger Rögles nye målvakt till hockeysverige.se.

Under draften i Pittsburgh 2012 tangerade Oscar Dansk Jacob Markströms målvaktsrekord för en svensk när han valdes som 31:a spelare av Columbus Blue Jackets. Sedan dess har 21-åringen från Upplands Väsby tillbringat två säsonger i juniorlaget Erie Otters i OHL innan han inför fjolårssäsongen skrev NHL-kontrakt med Blue Jackets och kastades in i den nordamerikanska seniorcirkusen.

Dansk, som ledde Juniorkronorna till JVM-final i Malmö förra året, fick en rätt tuff resa under sin första säsong i AHL. Efter 21 matcher med farmarlaget Springfield Falcons hade han en räddningsprocent på 88,0 och under elva matcher med Kalamazoo Wings i ECHL stoppade han 88,9 procent av skotten.

När han kom hem från USA efter säsongen tog Rögle samtidigt klivet upp i SHL. I samma veva fick Dansk en förfrågan om han ville spela SHL-hockey med nykomlingen kommande säsong. Efter ett besök i Ängelholm och samtal med Columbus Blue Jackets klubbledning nappade han.
– Förra året fick jag inte några bra resultat därborta samtidigt som det skulle bli rätt många målvakter i organisationen med (Sergej) Bobrovskij, (Curtis) McElhinney, Anton Forsberg och Joonas Korpisalo som de hämtat över från Finland, säger Oscar Dansk till hockeysverige.se.
– Det var bättre för mig att komma över hit och få chansen att spela i SHL än att ta risken att hamna i ECHL, där det inte var så jäkla kul att spela.

”GLAD ATT JAG BLIVIT DEN ERFARENHETEN RIKARE”

Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

Oscar Dansk menar att ett steg tillbaka till Sverige faktiskt kan ta honom närmare spel i NHL i slutändan.
– Jag ser inte det här som något bakslag. Varken jag eller Columbus ser det här som något negativt. Det ger mig mer tid att jobba på mina grejer, konstaterar Dansk som tror att tiden i Rögle kommer att ge honom större möjligheter att träna bra och utvecklas.
– Det blir mer tid till att gnugga detaljer. Framför allt får jag en bra målvaktstränare (Magnus Wennström) att bolla med och det blir en trygghet att veta att jag kommer att vara på ett och samma ställe hela säsongen.
– Förra säsongen åkte jag mycket upp och ned mellan olika lag och ligor. Det blev så att jag tänkte lite mycket på det och därför blir det skönt med den här stabiliteten.

Du sa tidigare att du inte fick bra resultat förra säsongen. Varför blev det så?
– Bra fråga. Många gånger lirade jag bra och hade en bra känsla i matcherna, men det är så hårfint mellan att få bra resultat och att inte få det. Ibland är det svårt att förklara. Jag har inget bra svar på den frågan, men jag är glad att jag blivit den här erfarenheten rikare och att jag kan bygga vidare på den i år.

Hans målvaktskollega i Rögle blir den norske landslagskeepern Lars Volden, som imponerade stort när Rögle kvalade sig till SHL i våras.
– En riktigt bra målvakt som jag har byggt en bra relation med och umgåtts en hel del med. Konkurrens blir det alltid på den här nivån. Det är bara att köra järnet.

Vad kan man förvänta sig av nykomlingen Rögle den här säsongen?
– Att vi kommer till spel varje kväll och att vi är otroligt taggade. Vi ska vara ett svårt lag att spela mot. Det tror jag att vi kommer att bli tack vare vår ungdomlighet och den energi som finns i laget. Det kommer att bli en rolig hockey för åskådarna att titta på.

I morgon kväll inleder Rögle träningsmatchandet inför återkomsten till SHL med att möta allsvenska IK Oskarshamn i Helsingborg. Då återfinns Oscar Dansk mellan stolparna.

LÄS ÄVEN:
Gjorde sex säsonger i Malmö – nu ska han leda Rögle: ”Har starka traditioner”

Den här artikeln handlar om: