Sök
Axel Brage.
Nyheter

Vita Hästen: ”En sådan monumental säsong gör man inte om”

Som nykomling tog sig Vita Hästen hela vägen till kvalspel mot SHL sin omtumlande första säsong i Hockeyallsvenskan. Nu står laget inför den tuffa utmaningen att göra om den bedriften.
– En sådan monumental säsong gör klubben inte om igen, säger hockeysverige.ses allsvenska bloggare Mikael Mjörnberg.

Efter en lång rad misslyckade försök lyckades Vita Hästen slutligen ta sig upp i allsvenskan inför förra säsongen säsongen och blev omedelbart uträknade av expertisen. Man kan minst sagt säga att laget gav svar på tal. Efter en extremt succéartad höstsäsong räckte man till slut hela vägen till SHL-kval mot Modo. Nu väntar större förväntningar till kommande säsong.
– Vita Hästen är fortfarande en ny förening på den här nivån och befinner sig alltjämt i etableringsfasen, men att det gick så otroligt bra i fjol gör naturligtvis att förväntningarna blir höga. Plötsligt har man väldigt mycket att leva upp till, säger Mikael Mjörnberg, som bloggar om Hockeyallsvenskan och division 1 för hockeysverige.se.

Mikael Johansson.

Framåt har man ett spännande spelarmaterial där ett gäng Örebro-lån hjälper till att sätta färg på helheten och framför stabile och skicklige Axel Brage i kassen har man byggt om en del på försvarssidan.
– Men där är jag lite tveksam. Simon Löf gjorde ju knappast någon större säsong med Södertälje i fjol och man sätter stor tilltro till Daniel Josefsson vars karriär knappast är på väg uppåt. Det intensiva spelet kommer bli lika viktigt för Vita Hästen i år som ifjol.

Huvudtränaren heter numera Mikael Johansson
– Rockaden att skicka upp Niklas Czarnecki som sportchef och lyfta fram assisterande coachen Mikael Johansson som huvudtränare är spännande, men vi får se hur det fungerar i praktiken. Johansson är en väldigt kunnig gubbe, men det här blir första riktiga testet som huvudansvarig.

Mjörnbergs tre profiler i Vita Hästen:

Axel Brage
– Mer självklart än så här blir det förstås inte. Vita Hästen-supportrarna pratar fortfarande i termer som ”om” med hänsyftning till om Brage hade kunnat stå kvalmatcherna mot Modo. Han är klubbens i särklass viktigaste spelare och en av de skarpaste i allsvenskan.

Marcus Eriksson
– När han är på rätt humör tillhör han seriens absoluta toppskikt och är en av de viktigaste kuggarna i det lag Vita Hästen ställer på benet. Sveriges längsta klubba kommer göra sina poäng även i vinter.

Adam Schmidt
– Av tre nordamerikaner som anslöt till Vita Hästen i fjol var det bara Schmidt som stod hela distansen ut och som nu också stannar för en andra säsong. Oöm, jobbig och kommer till jobbet varje dag. Jag stordiggar den typen av spelare.

Mjörnbergs genombrottsman i Vita Hästen:

Victor Crus Rydberg
– Sportchef Czarnecki tror mycket på ynglingen som kommer hem efter några säsonger på andra sidan Atlanten och jag är av samma uppfattning. Blommar han ut i allsvenskan blir den tekniske forwarden en riktig attraktion.

Så här går det för Vita Hästen enligt Mikael Mjörnberg:
– Som från ingenstans dundrade ett totalt uträknat Vita Hästen som nykomling hela vägen till SHL-kval i våras. Det gör ofrånkomligen att förväntningarna blir onödigt höga i höst. ”Den svåra andra säsongen” är en äcklig klyscha, men exakt så är det i år. Vita Hästen har ett bra lag och får leva med förväntningarna, men mer än en plats någonstans i mitten ska man nog inte räkna med.

Kuriosa:
Bröderna Jimmie, Jonathan och Jesper Ericsson har som bekant Vita Hästen som moderklubb. Pappan är Sven Eriksson. Han kom som ung spelare till Skellefteå från Malå. Säsongen 1978/79 fick han chansen i elitserien och gjorde två mål och totalt tre poäng på 29 matcher. Säsongen efter flyttade Sven till Clemensnäs och när vi bläddrar fram till 1984 kommer han till Vita Hästen. Det blev fem säsonger i Hästen och på 180 matcher svarade han för totalt 198 poäng.

VITA HÄSTEN 2015/16

MÅLVAKTER
30) Linus Söderström
36) Axel Brage

Daniel Josefsson.

BACKAR
6) Morgan Hassel
12) Daniel Josefsson
14) Simon Löf
22) Ludvig Martinsson
27) Albin Lorentzon
50) Gustav Bäckström
51) Marcus Lissäng
Wilhelm Westlund

FORWARDS
10) Jesper Samuelsson
13) Henrik Bankelius ”C”
16) Victor Crus Rydberg
18) Markus Gunnarsson
19) Anton Brehmer
20) Marcus Eriksson
24) Rasmus Fyrpihl
26) Lukas Vopelka
28) Kalle Jellvert
40) Mattias Kalin
54) Adam Schmidt
63) Tobias Liljendahl
66) Erik Olsson
80) Joachim Nermark

COACH
Mikael Johansson

Den här artikeln handlar om: