TILLBAKA DÄR HAN HÖR HEMMA. Magnus Nygrens återkomst är en av anledningarna till att FBK ser ut som en guldkandidat.
SHL

Färjestad: Storsatsningen som dödar alla ursäkter

ANNONS

Vårens fiasko var oacceptabelt. För första gången sedan 1994 missade Färjestad slutspel. Konsekvensen blev en aggressiv sommar på transfermarknaden, där den ena stjärnan efter den andra värvades. På pappret ser laget ut att kunna bli en guldutmanare, men då gäller det att få ihop alla nya spelare till en fungerande enhet. Det kan vara en nog så svår utmaning.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Lars Haugen, mv, Dinamo Minsk, Tomas Skogs, b, Örebro, Mikael Wikstrand, b, Frölunda, Sebastian Erixon, b, Växjö, Magnus Nygren, b, Montréal, Jonas Holös, b, Lokomotiv Jaroslavl, Robbie Earl, fw, Zug, Johan Persson, fw, Timrå, John Persson, fw, N Y Islanders, Mikael Johansson, fw, Rapperswil, Johan Ryno, fw, Leksand.
Förluster: Fredrik Pettersson Wentzel, mv, HV71, Shawn Lalonde, b, Köln, Oliver Kylington, b, Calgary, Anton Grundelm b, Karlskrona, Jesper Jensen, b, Jokerit, Anssi Salmela, b, Brynäs, Per Åslund, fw, Köln, Anton Hedman, fw, Luleå, Joachim Rohdin, fw, Karlskrona, Joakim Hillding, fw, Växjö, Christoffer Forsberg, fw, Malmö, Toni Rajala, fw, Luleå.

S9

S1Lars Haugen
Den rutinerade norrmannen kommer till Sverige efter fyra över lag framgångsrika säsonger i den vitryska KHL-klubben Dinamo Minsk. Ger FBK en sista utpost som går att lita på i alla väder. Förväntningarna är högt ställda – precis som de ska vara.

S2Mikael Wikstrand
En av försäsongens mer överraskande värvningar. I Wikstrand får Färjestad en backstjärna på uppgång. Hade ett suveränt slutspel för Frölunda i våras och känns som en framtida NHL-back. Åker över på Ottawa Senators NHL-camp nu, men kommer sannolikt att vara tillbaka ett par omgångar in i säsongen.

S3Magnus Nygren
Slagskottsmaskinen är tillbaka – och nu med ett C på bröstet. Magnus Nygren är inte bara en nyckel i powerplay för FBK, han är fansens stora favorit, en spelare som har FBK i blodet och presterar sällan bättre hockey än den han spelar inom Karlstads kommungräns- Äktenskapet mellan Nygren och FBK är av gagn för båda parter.

S4Robbie Earl
Det var inte värvningen som fick mest rubriker på förhand, men att döma av försäsongen kan det här vara FBK:s stora fynd. 30-åringen har en imponerande speed och är utrustad med fina händer. Ett ständigt hot när han är på isen.

S6
Lagets poängkung:
Milan Gulas
Tjecken hade otroligt svårt att få pucken i mål i inledningen av förra säsongen. Trots det avslutade han grundserien med 20 mål och 40 poäng. Kan han hitta bra kemi med någon av FBK:s centrar kan den produktionen mycket väl bli ännu större.

S5Joel Eriksson Ek
Den orädde och mångfacetterade centern hade en så pass bra andra halva av förra säsongen att han draftades av Minnesota Wild i första rundan i somras. Konkurrensen om speltid är tuff efter FBK:s aggressiva sommar på transfermarknaden, men är det någon som har vinnarskallen att kunna hantera det är det just Eriksson Ek. Junioren har en Joel Lundqvist-aktig envishet över sig.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

En imponerande handlingskraft. Så kan man sammanfatta Färjestads agerande efter det pinsamma uttåget ur play in-spelet mot Brynäs i våras, Klubbledningen visade fansen att man menade allvar genom att värva ihop vad som till stora delar kan beskrivas som ett stjärnlag. Spelare som Haugen, Wikstrand, Nygren, Holös, Ryno, Earl och Micke Johansson ger FBK en stjärnlyster som fansen i Karlstad inte har sett maken till sedan storhetstiden under 00-talet. Men med den här typen av satsning kommer också förväntningar, enorma förväntningar. FBK har en märklig tradition av att underprestera på hösten. Det har man inte råd med nu. Efter fjolårets fiasko kommer tålamodet att tryta snabbt om inte laget vinner matcher. En sådan här satsning dödar effektivt alla former av ursäkter. Om inte det här laget tar sig till åtminstone en semifinal kommer huvuden att rulla. Jag ser fortfarande Skellefteå och Växjö som större guldfavoriter på grund av att de har haft mer kontinuitet i sina lag och är mer samspelta, men FBK har alla förutsättningar att gå hela vägen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Lars Haugen
49) Justin Pogge

BACKAR:
7) Jonas Holös
32) Magnus Nygren ”C”
40) Niklas Arell
50) Sebastian Erixon
55) Ole-Kristian Tollefsen
61) Daniel Gunnarsson
84) Tomas Skogs

FORWARDS:
8) Johan Olofsson
10) Robbie Earl
11) Joakim Nygård
12) Marius Holtet
13) Linus Persson
15) August Gunnarsson
16) Johan Ryno
19) Victor Ejdsell
20) Joel Eriksson Ek
23) Martin Röymark
27) John Persson
28) Johan Persson
44) Milan Gulas
51) Rickard Wallin
74) Rasmus Asplund
85) Mikael Johansson

COACH: 
Tommy Samuelsson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch