Sök
Joel Lassinantti.
SHL

Luleå: Miljonerna skapar ett topplag – men köper inget SM-guld

Minecraft-miljonerna har förändrat spelplanen. Efter att ha varit klubben som ofta tappade spelare till resursstarkare konkurrenter är Luleå nu de som roffar åt sig konkurrenternas stjärnor. Årets satsning bör förvandla Luleå till ett topplag, men förändringarna är för drastiska för att det ska räcka hela vägen redan nu.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Ilari Melart, b, Jugra Chantij-Mansijsk, Craig Schira, b, HPK, Brendan Mikkelson, b, Toronto Marlies, Pontus Själin, b, Leksand, Jacob Lagacé, fw, Asplöven, Anton Hedman, fw, Färjestad, Bill Sweatt, fw, Brynäs, Christopher Mastomäki, fw, Västerås, Jacob Micflikier, fw, Linköping, Toni Rajala, fw, Färjestad.
Förluster: Samuel Ward, mv, Asplöven (lån)Kristian Näkyvä, b, Nashville, Dean Kukan, b, Columbus, Marcus Fagerudd, b, Ilves, Andreas Hjelm, b, AIK, Chad Billins, b, Linköping, Niklas Fogström, fw, Linköping, Lars Bryggman, fw, Leksand, Malte Strömwall, fw, AIK, Lucas Wallmark, fw, Carolina, Per Ledin, fw, klubb ej klar, Cam Abbott, fw, slutat, Chris Abbott, fw, HV71, Daniel Zaar, fw, Columbus.

S9

S1Joel Lassinantti
En av SHL:s bästa målvakter i fjol står inför den tuffa utmaningen att leva upp till de skyhöga förväntningarna. Som vi såg på Oscar Alsenfelt och Linus Ullmark i fjol kan det vara en svår uppgift. Lassinantti ger ett mycket lugnt och atletiskt intryck på isen. Trots att han inte är storväxt har han förmågan att skära av vinklar och begränsa skyttarnas alternativ. Bra vinnarskalle!

S2Brendan Mikkelson
Stabil tvåvägsback som antagligen inte kommer att vräka in poäng, men som ändå har en så pass bred repertoar i sitt spel att han kan bidra i alla spelformer. Kommer säkerligen att logga en hel del tunga minuter för Luleå i vinter. Imponerade stort under sin lockoutsejour i Västerås 2012.

S3Toni Rajala
Kvick, oförutsägbar och kreativ. Toni Rajala är gubben i lådan. Helt plötsligt växlar han upp tempot, lämnar motståndarna bakom sig i ett moln av förvirring och nyper dit pucken bakom en överraskad målvakt. En sevärd ”game changer” som kan avgöra matcher på egen hand.

S4Bill Sweatt
Kan han vara SHL:s snabbaste spelare? Klart är i alla fall att Sweatt har en skridskoåkning som gör honom till ett ständig hot på isen. Tar defensivt ansvar och är en bra skytt. Har varit när att korsa 20-målsplatån de senaste två säsongerna. Tar amerikanen steget nu när han förväntas få en ledande offensiv roll i ett Luleå som kommer att spela mer anfallsglad hockey i år?

S6
Lagets poängkung:
Jacob Micflikier
Han hamnade lite i skuggan av Jeff Taffe i Linköping i fjol, men när det drog ihop sig till slutspel var det Jacob Micflikier och inte Taffe som klev fram för LHC. I Luleå ser kanadensaren ut att bli lagets go-to-guy i offensiven. Slutar gissningsvis topp fem i poängligan i år också.

S5Marcus Oskarsson
De två senaste säsongerna har den välvuxne backen slagits för speltid på Luleås blålinje utan att lyckas etablera sig fullt ut. Att döma av försäsongen kan det här bli året då han tar klivet. Oskarsson har imponerat med ett vårdat, moget och stundtals riktigt kreativt spel. En framtidsman som efter två år på tillväxt visat att han är redo på riktigt.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Förändring kontra kontinuitet. Det är en tunn tråd att balansera på när man ska skapa ett framgångsrikt hockeylag. I Luleås fall hade man i fjol en tuff, fysisk och hårt arbetande trupp som kunde vara jobbig att möta, men som alltför ofta saknade spetskompetensen offensivt. När Jakob Porsers Minecraft-miljoner landade i Lars ”Osten” Bergströms knä var han inte sen att åtgärda bristerna. Micflikier, Rajala, Sweatt och allsvenskans poängkung Lagacé är spelare som ger fjolårets Champions Hockey League-mästare en helt annan dimension i anfallsspelet. Den enda invändningen man kan ha är att det kan vara för mycket nytt på en och samma gång. Klarar det här laget verkligen av att balansera fjolårets defensiv med den friska injektionen av kreativitet? En annan fråga är om Joel Lassinantti kan prestera på samma höga nivå igen. Vi har sett andra målvakter bjuda på fantastiska säsonger för att sedan ha svårt att leva upp till de nya, högre förväntningarna. Ofta som ett resultat av att laget ändrat lite på sin spelidé i hopp om att kunna bli mer offensiva. I vilket fall som helst är laget bättre än i fjol och en utmanare till de topptippade lagen. SM-guld? Tveksamt. Storsatsningen till trots tror jag att Luleå är en säsong eller två från att vara mogna för att ta steget. Det finns fortfarande konkurrenter som ser starkare ut.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Daniel Larsson
34) Joel Lassinantti

BACKAR:
3) Marcus Oskarsson
6) Craig Schira
7) Jan Sandström
8) Per Savilahti Nagander
15) Christian Jaros
27) Brendan Mikkelson
39) Pontus Själin
41) Ilari Melart
56) Jonathan Sigalet

FORWARDS:
9) Johan Forsberg
10) Toni Rajala
11) Jacob Micflikier
17) Bill Sweatt
19) Jacob Lagacé
20) Victor Ekarv
21) Emil Sylvegård
24) Johan Harju ”C”
25) Anton Hedman
26) Peter Cehlárik
31) Jonathan Granström
32) Lennart Petrell
33) Christopher Mastomäki
52) Karl Fabricius

COACH: 
Joakim Fagervall

Den här artikeln handlar om: