Sök
Martin Thörnberg.
SHL

HV71: Efter spelarrevolten mot ”AJ” – nu är det upp till bevis

Spelarna fick sin vilja igenom och blev av med Andreas Johansson. Efter en stormig vår och sommar är det nu upp till spelarna att bevisa att det var ”AJ” och inte dem själva som var problemet. Det finns nämligen många i HV71:s trupp som har en hel del att leva upp till.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Fredrik Pettersson Wentzel, mv, Färjestad, Niklas Hansson, b, Rögle, Ryan O’Byrne, b, Ambri-Piotta, Simon Önerud, fw, Modo, Chris Abbott, fw, Luleå, Martin Thörnberg, fw, Lokomotiv Jaroslavl, Oscar Sundh, fw, Linköping.
Förluster:  Gustaf Wesslau, mv, Köln, Viktor Kokman, mv, Borlänge, David Petrasek, b, klubblös, Mattias Karlsson, b, Severstal Tjerepovets, Jesper Williamsson, b, Rögle, Patrik Carlsson, fw, Frölunda, Riley Holzapfel, fw, Karlskrona, Calle Ridderwall, fw, Sibir Novosibirsk, Andreas Jämtin, fw, Medvescak Zagreb.

S9

S1Jere Karalahti
Försvarsgeneralen har hunnit bli 40 år, men har fortfarande en imponerande fysik. Var stundtals riktigt bra sedan han anlände till Jönköping förra säsongen och med den disciplin han uppvisar när det gäller att ta hand om sin kropp kommer han säkerligen att göra ytterligare en bra säsong för HV71. En spelare som står ut på en blålinje som i övrigt lämnar en hel del att önska.

S2Martin Thörnberg
HV71-fansens stora drömvärvning blev verklighet. Efter fyra produktiva KHL-säsonger, där det blev 75 mål, är Martin Thörnberg tillbaka i hemstaden. 32 år gammal har han fortfarande en hel del att erbjuda. Får han vara hel kommer han att skjuta minst 20 mål. Kemin som uppstått med Erik Christensen antyder att det kan bli ännu fler.

S3Ted Brithén
Lagkaptenen är bara 25 år gammal, men har fortfarande utrymme att utvecklas och bli en landslagsspelare. Tvåvägsforward som kan nå 40-poängsplatån om han, Christensen och Thörnberg får till det.

S4Chris Abbott
Karaktärsstark tvåvägscenter med en enorm vinnarskalle. Lämnade överraskande Luleå efter sex säsonger i klubben, varav tre som lagkapten. Ger HV71 välbehövlig tuffhet och arbetsmoral. Förhoppningsvis en spelare som kan sätta blåslampa i ändan på några av spelarna som såg så slöa ut förra säsongen.

S6
Lagets poängkung:
Erik Christensen
Tveklöst en av SHL.s allra bästa spelare. Erik Christensen var stundtals magisk förra säsongen, inte minst då i några av slutspelsmatcherna mot Linköping. Enda minuset är att han titt som tätt går skadad. Nu är det oklart om han över huvud taget kommer att finnas tillgänglig i premiären nästa vecka.

S5Kevin Stenlund
Stor och gänglig center med en majestätisk spelstil som ger lite Mats Sundin-vibbar. Stenlund slog sig in i A-laget förra säsongen efter att ha brottats med knäskador under flera år och gjorde så bra ifrån sig att Columbus draftade honom i andra rundan i somras. Det är hård konkurrens om speltid på forwardssidan, men jag räknar kallt med att Stenlund etablerar sig på allvar i HV och blir en spelare som kan slå sig in i Rikard Grönborgs JVM-lag.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Kaos har påståtts vara granne med Gud. Om man vill ge Jönköping benämningen Sveriges Jerusalem har det aldrig varit mer sant än under 2015. Aldrig tidigare har det stormat lika mycket kring stadens hockeystolthet som i våras. För varje dag sipprade det ut nya rykten i vad som beskrivits som en infekterad konflikt mellan tränaren Andreas Johansson och delar av spelartruppen. Efter många vitt skilda besked – och det ena mer förvirrande pressmeddelandet än det andra – kom slutligen beskedet att Johansson skulle lämna föreningen. Därmed fick den klick av spelarna som hade ropat efter tränarens avgång sin vilja igenom. Huruvida Johansson använde omänskliga metoder gentemot spelarna eller om det var vissa av spelarna själva som var för bekväma av sig, därom tvista de lärde än i dag. Sanningen ligger sannolikt någonstans mittemellan. Klart är i alla fall att en hel del av HV71:s tilltänkta stjärnspelare går in i den här säsongen med mycket att bevisa. Exempelvis var Mattias Tedenby, Teemu Laine och Björn Melin tre av förra säsongens största besvikelser i SHL. Under nye tränaren Johan Lindboms ledning får de möjlighet att göra om och göra rätt. Lindbom känns som ett fräscht och spännande tränarnamn, men hana förutsättningar inför säsongen känns allt annat än optimala. Till en följd av soppan kring Andreas Johansson kom han in i ett oförsvarbart sent skede och har hittills bara fått in en assisterande tränare (Tim Brithén). Spelartruppen ser för andra säsongen i följd framtung ut. En imponerande samling forwards kontra en tunn backsida som saknar en offensiv spjutspets. Målvaktsparet är också ett frågetecken. Kan Fredrik Pettersson Wentzel hitta tillbaka tillbaka till storformen efter mellanåret i fjol? Det är frågetecken som gör HV oerhört svåranalyserade. Jag ser dem som ett mittenlag, men med ett par justeringar och lite arbetsro finns det mer att hämta i den här truppen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
40) Erik Ersberg
53) Fredrik Pettersson Wentzel

BACKAR:
2) Kristofer Berglund
8) Jere Karalahti
17) Emil Johansson
20) Lawrence Pilut
33) Niklas Hansson
41) Chris Campoli
42) Simon Karlsson
44) Ryan O’Byrne
49) Axel Eidstedt

FORWARDS:
9) Björn Melin
10) Martin Thörnberg
11) Simon Önerud
13) Oscar Sundh
16) Filip Sandberg
19) Erik Andersson
21) Mattias Tedenby
24) Erik Christensen
28) Anton Bengtsson
29) Chris Abbott
67) Christoffer Törngren
81) Filip Ahl
82) Kevin Stenlund
90) Ted Brithén ”C”
92) Teemu Laine

COACH:
Johan Lindbom

Den här artikeln handlar om: