Jordan Smotherman
SHL

Rögle: Givet bottenlag – med goda förutsättningar att etablera sig i SHL

ANNONS

Rögle är den välskötta föreningen som har åkt hiss fram och tillbaka mellan SHL och Hockeyallsvenskan under flera års tid. När man nu är tillbaka i finrummet kan det mycket väl vara för att stanna – även om årets säsong högst sannolikt blir en smärtsam upplevelse.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Oscar Dansk, mv, Columbus (lån), Emil Kristensen, b, Oskarshamn, Dominik Granak, b, Gottéron, Ivan Baranka, b, Slovan Bratislava, Kevin Marshall, b, Toronto Marlies, Jesper Williamsson, b, HV71, David Åslin, fw, Leksand, Patrick Cehlin, fw, Leksand, Alex Aleardi, fw, Charlotte Checkers, Robin Kovávcs, fw, AIK, Alexander Nylander, fw, AIK, Sebastian Wännström, fw, Chicago Wolves. 
Förluster: Stefan Ridderwall, mv, Rödovre, Mike Vernace, b, klubblös, Niklas Hansson, b, HV71, Andreas Lilja, b, klubblös, André Deveaux, fw, klubblös, Jakob Lilja, fw, Linköping, Sebastian Stålberg, fw, Frölunda, Peter Leblanc, fw, HPK, Robin Kovács, fw, AIK (lån), Alexander Nylander, fw, Mississauga Steelheads (lån).

S9

S1Dominik Granak
Han floppade i Linköping i fjol efter att ha gått axelskadad innan han anlände till Sverige. Granak har dock svarat för tre riktigt fina SHL-säsonger med Färjestad och Rögle tidigare. Han har dessutom gjort ett gäng starka KHL-säsonger och får ändå räknas som ska leda ett i övrigt ganska ungt försvar. Slovaken kommer att få ett stort ansvar i vinter.

S2Ivan Baranka
Är i likhet med Granak tungt meriterad med 334 KHL-matcher, två OS- och fyra VM-turneringar. Inte lika kreativ i spelet som sin landsman, men ändå duglig pucktransportör med bra förstapass och stabilt tvåvägsspel.

S3Christopher Liljewall
Liljewall personifierar den spirande Rögleandan. Vid 25 års ålder har han redan gjort 170 matcher i allsvenskan och 110 i SHL för moderklubben – och nu blivit utsedd till kapten. En storvuxen, kraftfull och viljestark forward som är stark längs sargerna och bra på att skapa yta åt sina lagkamrater.

S4Jesper Jensen
Smart center som har vuxit enormt sedan han kom till Sverige från Tyskland och förstärkte Karlskrona i Hockeyallsvenskan 2012. Har sett SHL-mogen ut de två senaste säsongerna och det är inte osannolikt att han får axla ansvaret som förstacenter direkt.

S6
Lagets poängkung:
Jordan Smotherman
Kraftknippe som kom in och gjorde stor målsuccé i Rögletröjan under förra säsongen. Den NHL-meriterade amerikanen sköt tio mål på tolv allsvenska matcher och ytterligare sex mål på tio matcher i kvalet. Är oöm, fysisk och hårdför. Gillar att trängas och stångas i ytan framför mål. Kommer säkert att peta i en hel del skitmål även i SHL. Lär få nyckelroll även i år.

S5Ludvig Elvenes
Efternamnet förpliktigar. Pappa heter Stefan Elvenes och farbröderna Roger och Tord. Ludvig Elvenes är en av många spännande juniorer som fortsätter att poppa upp i plantskolan från Ängelholm. Smart spelare som snittade en poäng per match i J20 SuperElit i fjol och har visat fina takter på försäsongen.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Nye C More-experten Mike Helber, tidigare klubbdirektör i Linköping, har kallat Rögle för ”Sveriges mest välskötta föreningen”. Anledningen till den hyllningen var att klubben trots sina ständiga förflyttningar mellan SHL och Hockeyallsvenskan aldrig har tappat fotfästet som andra föreningar i samma sits har gjort. Man har en förmåga att anpassa sig till omständigheterna på ett sätt som andra klubbar borde studera och ta lärdom av. Dessutom har man en fin juniorverksamhet som har spottat ut en hel del fina talanger på senare år, även om få av dem har blivit klubben trogen. Det Rögle som kliver in i årets SHL-säsong är ett ganska tunt budgetbygge, förvisso med en hel del talang, men alldeles för tunt för att kunna mäta sig med de etablerade SHL-lagen över 52 omgångar. Allt annat än en av placeringarna i tabellens bottenskikt skulle överraska mig väldeliga. Samtidigt tror jag att Rögle har bättre möjligheter än någonsin tidigare att etablera sig i SHL och bygga något riktigt bra på sikt. Det påståendet baserar jag på att klubben känns harmonisk och trygg. Får man bara växa i sin takt, bygga med kontinuitet och omsorg under nye coachen Anders Eldebrinks ledning tror jag att Rögle har en permanent framtid i högsta ligan. Att man kommer att tvingas kvala till våren behöver inte vara någon katastrof. Det finns ju knappast ett mer pålitligt kvallag i hela Sverige.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Lars Volden
35) Oscar Dansk

BACKAR:
2) Jens Hellgren
3) Almen Bibic
4) Ludvig Claesson
5) Alen Bibic
8) Jesper Williamsson
15) Dominik Granak
27) Rasmus Bengtsson
28) Emil Kristensen
37) Ivan Baranka
46) Kevin Marshall

FORWARDS:
7) Patrick Cehlin
10) Viktor Lindgren
11) David Åslin
12) Jack Connolly
14) Jordan Smotherman
16) Christopher Liljewall ”C”
17) Taylor Matson
22) Sebastian Wännström
23) Daniel Sylwander
24) Alex Aleardi
25) Ludvig Elvenes
29) Ludvig Rensfeldt
36) Filip Karlsson
40) Jesper Jensen
90) Kelsey Tessier

COACH:
Anders Eldebrink

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL