Gabriel Landeskog.
Nyheter

Colorado: Har hittat balansen som bäddar för succé

ANNONS

De senaste åren har Colorados lagbygge varit rejält framtungt. Det har kryllat av stora namn i offensiven, medan hålen har varit stora i de bakre leden. Efter en sommar där Avalanche lagledning plockat in namn som Francois Beuachemin och Nikita Zadorov har man nu en bättre balans – en balans som kan räcka långt.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Francois Beauchemin, b, Anaheim, Nikita Zadorov, b, Buffalo, Brandon Gormley, b, Arizona, Carl Söderberg, fw, Boston, Michail Grigorenko, fw, Buffalo, Blake Comeau, fw, NY Islanders.
Förluster:  Ryan Wilson, b, Calgary, Stefan Elliott, b, Arizona, Ryan O’Reilly, fw, Buffalo, Jamie McGinn, fw, Buffalo, Jordan Caron, fw, St. Louis, Daniel Brière, fw, pensionerad.

S9

S1Semjon Varlamov
Den ryska målvaktsstjärnan var en av få spelare i Avalanche som motsvarade förväntningarna under fjolårssäsongen. 27-åringen har tagit stora kliv framåt i sin utveckling de två senaste åren och har med sitt lugna, pålitliga spel etablerat sig som en av de absoluta toppmålvakterna i ligan. Känslan är ändå att Varlamov inte är nöjd och det skulle inte förvåna om han var med och utmanade om Vezina Trophy kommande säsong.

S2Tyson Barrie
Var en av Kanadas bästa backar under VM-turneringen i Prag i våras och har under de senaste två åren visat att han hör till elitskiktet bland NHL:s försvarsspelare. Driver upp tempot i spelet med sin härliga skridskoåkning och sina snabba uppspel och passar perfekt in i Patrick Roys spelfilosofi. Går nu in på sista året på sitt avtal och kommer sannolikt göra allt i sin makt för att visa att han förtjänar en riktigt saftig kontraktsförlängning som kickar igång nästa sommar.

S3Matt Duchene
Känns som en veteran trots att han bara är 24 år gammal. Har varit med länge och bevisat gång efter annan att han har det mesta. Upplevde något av ett mellanår i fjol men svarade trots det för 55 poäng, vilket säger en del om hans kapacitet. Har en fantastisk teknik där han klarar av att göra allt i hög fart och är en av ligans mest underhållande spelare när han får alla bitar att falla på plats.

S4Gabriel Landeskog
Bara 22 år och har redan varit Colorados lagkapten i tre år. Det säger en del om den karaktär som stockholmaren besitter. Leder sitt lag kväll efter kväll och bidrar på många olika sätt. Han producerar, tacklar och jobbar hårt i båda ändarna av isen i byte efter byte. Är ett föredöme för sina lagkamrater och sätter standarden för dem genom sitt sätt att vara på isen.

S6
Lagets poängkung:
Nathan MacKinnon
Efter en fenomenal rookiesäsong som mynnade ut i Calder Trophy drabbades kanadensaren av den klassiska andraårsförbannelsen i fjol. 20-åringen hade stundtals rejält med grus i maskineriet och fick inte alls spelet att stämma. Det finns dock inte mycket som tyder på annat än att det var ett högst tillfälligt bakslag. MacKinnon avslutade våren med att briljera för Kanada i VM och det känns som ett klart troligt scenario att hans utveckling mot att bli en av sportens verkliga superstjärnor tar av med raketfart igen kommande vinter.

S5Nikita Zadorov
Den 20-årige ryssen är precis vad Colorado behöver. Det är ingen tillfällighet att Zadorov trejdades mot Ryan O’Reilly, för han har verkligen potentialen att bli en stjärna i den här ligan. Han har storleken, tuffheten och skottet för att vara en tvåvägsback av toppklass och visade prov på det till och från i Buffalo redan den gångna säsongen. Är en stor tillgång i alla spelformer och ger Avalanche ett rejält ansiktslyft i de bakre leden.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det är knappast bristen på offensiva vapen som hindrat Colorado från långa slutspelsresor de senaste åren. Visserligen producerade man inte som förväntat den gångna säsongen, men det handlade snarare om underpresterande stjärnor än avsaknaden av en stark offensiv arsenal. Med spelare som Matt Duchene, Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog i främsta ledet har Avalanche en forwardsgrupp som står sig mycket väl i konkurrensen. Det stora problemet har i stället varit avsaknaden av fler toppbackar, vilket är något man vidtagit åtgärder för under sommaren. Efter att man lyckats locka till sig Beauchemin från Anaheim och bytt till sig en framtida backstjärna som Zadorov ser Avalanche backsida plötsligt riktigt bra ut. Med en förbättrad balans i truppen har det också skapats goda förutsättningar för en snabb resa uppåt efter fjolårsfiaskot och det skulle förvåna oerhört om inte Denver-laget återtar en slutspelsplats den här säsongen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Semjon Varlamov
20) Reto Berra
30) Sami Aittokallio

BACKAR:
2) Nick Holden
4) Tyson Barrie
5) Nate Guenin
6) Erik Johnson
16) Nikita Zadorov
17) Brad Stuart
22) Zach Redmond
32) Francois Beauchemin
xx) Brandon Gormley

FORWARDS:
7) John Mitchell
9) Matt Duchene
12) Jarome Iginla ”A”
14) Blake Comeau
24) Marc-André Cliche
25) Michail Grigorenko
29) Nathan MacKinnon
34) Carl Söderberg
40) Alex Tanguay
45) Dennis Everberg
55) Cody McLeod ”A”
58) Patrick Bordeleau
92) Gabriel Landeskog ”C”

COACH: 
Patrick Roy (sedan 2013)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch