PANELEN. Lena Sundqvist, Sanny Lindström, Tomas Ros, Isabel Boltenstern, Dusan Umicevic och Peter Sibner ger oss sina SHL-tips.
Växjö Lakers HC

SHL-PANELEN: De blir SM-finalister, kvallag, poängkung och genombrottsmän

ANNONS

I kväll är det nedsläpp i SHL. Fem månader efter Växjös första SM-guld står vi inför 52 ovissa omgångar. Hockeysverige.se har samlat ihop en panel med sex medieprofiler och lät dem sia om hur säsongen kommer att arta sig. Vilka möts i SM-final? Vilka lag får kvala sig kvar? Vem vinner poängligan? Och vem får årets genombrott?

Lena Sundqvist, C More

Lena Sundqvist.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag har tippat att Skellefteå vinner SM-guld så det är ett av lagen. Sedan skulle det vara roligt om Luleå också gick dit så att vi få en derbyfinal, men jag tror faktiskt mer på att det blir Färjestad.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Det är tråkigt att säga två nykomlingar, men jag tror faktiskt att det blir Karlskrona och Rögle. Dom lagen har inte riktigt den här spetsen. Samtidigt är det alltid något nykomlingslag som brukar överraska så jag kanske har helt fel. Jag tror ändå att över 52 omgångar så är Rögle och Karlskrona lite svagare än etablerade SHL-lagen.

Vem vinner poängligan?
– Luleå ser ut som dom har tänkt att göra mycket mål framåt, men brukar kanske inte alltid göra det. Jacob Micflikier ser ut att ligga bra till då han får bra omgivning omkring sig ytterligare en säsong. Jag tror mer på att han vinner målskytteligan, men gör han många mål kommer han säkert högt upp i poängligan också.

Vem får årets genombrott?
Gustav Forsling, Linköping. Han fick JVM-genombrottet förra säsongen, men jag tror att han kommer etablera sig på en högre nivå i SHL den här säsongen och kliva in lite istället för ”Mange” Johansson och blir nu ensam i den powerplay-rollen.

Sanny Lindström, C More

Sanny Lindström.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Skellefteå mot Växjö. Jag tycker att Skellefteå per idag är det bästa laget när man går in i serien. Sedan tror jag att Växjö kommer att växa ju längre säsongen lider. Jag vet, baserat på tidigare erfarenheter, att Henrik Evertsson har något ess i rockärmen som han kommer slänga in när transferfönstret stänger.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Rögle och Karlskrona. Det är nykomlingar och som dessutom inte fått in spetsen som behövs. Man kan jobba hårt, kämpa och slita men sett över 52 matcher behöver du den här spetsen samtidigt som man gör det hårda jobbet. Utan den här spetsen vinner du inte en mörk oktober eller novemberkväll uppe i Ö-vik med 2-1. Då förlorar du i stället med 1-0.
– Det kommer att bli tufft för både Rögle och Karlskrona, men dom har en långsiktig plan och ska inledningsvis etablera sig i den här ligan.

Vem vinner poängligan?
Marcus Sörensen, Djurgården. Han kommer att spela bra med (Alex) Fällström och (Patrick) Thoresen. Dessutom har man (Linus) Hultström på backen i powerplay. Djurgården har ett väldigt bra lag och jag tror att Sörensen kommer att explodera i det laget den här säsongen.

Vem får årets genombrott?
Artturi Lehkonen, Frölunda. Han hade höga förväntningar på sig redan förra säsongen. Då blandade han och gav lite. Nu har han fått komma in i det svenska systemet och allt det där, så nu tror jag definitivt är den typen av spelare som kan komma att få sitt genombrott den här säsongen.

Peter Sibner hockeysverige.se

Peter Sibner.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag tror att vi kan komma att få se Skellefteå och Växjö där den här säsongen igen. I mina ögon har Skellefteå ett starkare lagbygge den här säsongen. Dessutom kommer man säkert vara otroligt revanschsugna. Sedan tror jag att Växjö kommer fortsätta vara etablerade med en vinnarkultur och väldigt tydlig kravbild. Växjö kommer inte nöja sig med att åka ut i en semifinal. Truppen är inte lika stark som i fjol, men ändå starkare än när serien började då.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Jag har en känsla av att det blir Karlskrona och Rögle. Det är ett ganska tråkigt tips för det här tror ju alla. Karlskrona och Rögle kliver in i en serie där dom kommer att få svårt att hävda sig. Däremot tror jag inte i slutändan att något av lagen åker ut.

Vem vinner poängligan?
Broc Little, Linköping. Han har generellt sett alltid placerat sig bra i poängligan. Han vann skytteligan förra säsongen och det är en offensiv spelare som också får spela otroligt mycket i offensiva situationer. Linköping förlitar sig mycket offensivt på formationen där han ingår.

Vem får årets genombrott?
Ludvig Claesson i Rögle. Jag tror mycket på honom och att han kommer att få en viktig roll i deras backbesättning. Han har visat framfötterna på samma sätt som Hampus Lindholm gjorde när Rögle kvalade sig upp säsongen 2011/12. Det ska bli spännande att se honom den här säsongen.

Dusan Umicevic, SVT

Dusan Umicevic.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag tror definitiv att Skellefteå kommer att vara ett av lagen. Sedan väljer jag mellan Luleå och Frölunda, men jag gillar att se dom här norrländska dusterna eftersom det är så enormt mycket energi i dom matcherna. Det minns jag inte minst från förra säsongen när lagen möttes i CHL. Där hettade det till enormt.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Jag fegar ur lite där och säger Karlskrona och Rögle. Karlskrona är nykomling och gjorde stor succé förra säsongen trots att man tippades sist i Hockeyallsvenskan av många. Att då gå upp är en enorm bedrift. Men tittar man på laget så är det inget lag för slutspel i SHL. Pelle Hånberg har trollat förut så det kan bli så att Karlskrona åtminstone lyckas klara sig kvar.
– Det är för många frågetecken i Rögle. Man kan inte gå in i en säsong med så många oprövade kort. Dessutom har inte dom som är beprövade spelarna levererat. Det enda som kan rädda Rögle är att målvakterna spikar igen, lagets på förhand starkaste kort. Lyckas Anders Eldebrink här så borde han bli ny förbundskapten.

Vem vinner poängligan?
– Patrick Thoresen, Djurgården. Han verkar ha ett jättestort hjärta för Djurgården så han kommer slita hårt i varje byte. Sedan har han spetsegenskaper samtidigt som han kommer få ett enormt förtroende från tränartrion.

Vem får årets genombrott?
– Gustav Forsling, Linköping. Han har ett enormt skott i powerplay, kan styra från blålinjen och är ”leftare” och med det kanske han kan täcka upp lite grann vad det som Magnus Johansson stod för.

Tomas Ros, Aftonbladet

Tomas Ros.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag har redan tippat i vår hockeybibel hur det ska gå. Där har jag tippat Frölunda och Skellefteå så det får jag stå fast vid. Jag är ändå lite osäker på hur bra Skellefteå egentligen är. Frölunda har en bättre målvakt den här säsongen, en spelare som (Artturi) Lehkonen kommer att vara fulltränad och vara ännu bättre den här säsongen. Får Frölunda dessutom tillbaka (Mattias) Janmark från Amerika blir laget ännu vassare.
– Sedan är Skellefteå alltid Skellefteå. Har man inte redan ett kompetent lag 15 februari så kommer man köpa in bra spelare. På forwardssidan är man redan Sveriges bästa lag, men jag är lite osäkrare på backsidan. Skellefteå kommer inte acceptera att inte spela SM-final.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Här är jag jättetråkig och säger att jag tror att Karlskrona och Rögle hamnar där. Jag känner att dom lagens, speciellt Karlskrona, organisationer är långt efter. Sedan blir det aldrig så att nykomlingarna kommer sist och näst sist. Jag kommer antagligen ha ett fel där, men ser man på pappret och lagen så hamnar Karlskrona och Rögle där.

Vem vinner poängligan?
– Jag är övertygad om att Broc Little kommer spela mycket powerplay i Linköping och då kommer att göra mycket poäng där, men jag drar till med Patrick Thoresen. Han kommer att vara poängkung i Djurgården.

Vem får årets genombrott?
– Jag tror mycket på (Artturi) Lehkonen i Frölunda. Han hade problem med skador förra säsongen men har nu fått träna igenom hela sommaren. Man säger från Göteborg att han ser väldigt pigg ut, så jag säger Lehkonen.

Isabel Boltenstern, Eurosport

Isabel Boltenstern.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag tror att det blir Skellefteå och Frölunda. Frölunda är det inte många som tippar misstänker jag, men jag tycker att dom har hållit på med ett långsiktigt arbete som det nu är dags att skörda frukt av. Mycket av tron på Skellefteå ligger i att Jimmie Ericsson är tillbaka efter en säsong i KHL och att det ska innebära ett uppsving igen.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Där tror jag, tyvärr, att Karlskrona och Rögle hamnar. Dels för att dom är nykomlingar och inte har så staka trupper. Nu har man valt att behålla en stor del av trupperna som man hade i Hockeyallsvenskan vilket jag inte tror håller måttet.

Vem vinner poängligan?
– Marcus Sörensen, Djurgården. Vi har sett honom i CHL den här säsongen och han verkar vara på tårna.

Vem får årets genombrott?
Axel Holmström, Skellefteå. Han klev fram i slutspelet och jag kan tänka mig att han att han kommer att fortsätta på inrutad väg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch