Sök
PANELEN. Lena Sundqvist, Sanny Lindström, Tomas Ros, Isabel Boltenstern, Dusan Umicevic och Peter Sibner ger oss sina SHL-tips.
Växjö Lakers HC

SHL-PANELEN: De blir SM-finalister, kvallag, poängkung och genombrottsmän

I kväll är det nedsläpp i SHL. Fem månader efter Växjös första SM-guld står vi inför 52 ovissa omgångar. Hockeysverige.se har samlat ihop en panel med sex medieprofiler och lät dem sia om hur säsongen kommer att arta sig. Vilka möts i SM-final? Vilka lag får kvala sig kvar? Vem vinner poängligan? Och vem får årets genombrott?

Lena Sundqvist, C More

Lena Sundqvist.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag har tippat att Skellefteå vinner SM-guld så det är ett av lagen. Sedan skulle det vara roligt om Luleå också gick dit så att vi få en derbyfinal, men jag tror faktiskt mer på att det blir Färjestad.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Det är tråkigt att säga två nykomlingar, men jag tror faktiskt att det blir Karlskrona och Rögle. Dom lagen har inte riktigt den här spetsen. Samtidigt är det alltid något nykomlingslag som brukar överraska så jag kanske har helt fel. Jag tror ändå att över 52 omgångar så är Rögle och Karlskrona lite svagare än etablerade SHL-lagen.

Vem vinner poängligan?
– Luleå ser ut som dom har tänkt att göra mycket mål framåt, men brukar kanske inte alltid göra det. Jacob Micflikier ser ut att ligga bra till då han får bra omgivning omkring sig ytterligare en säsong. Jag tror mer på att han vinner målskytteligan, men gör han många mål kommer han säkert högt upp i poängligan också.

Vem får årets genombrott?
Gustav Forsling, Linköping. Han fick JVM-genombrottet förra säsongen, men jag tror att han kommer etablera sig på en högre nivå i SHL den här säsongen och kliva in lite istället för ”Mange” Johansson och blir nu ensam i den powerplay-rollen.

Sanny Lindström, C More

Sanny Lindström.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Skellefteå mot Växjö. Jag tycker att Skellefteå per idag är det bästa laget när man går in i serien. Sedan tror jag att Växjö kommer att växa ju längre säsongen lider. Jag vet, baserat på tidigare erfarenheter, att Henrik Evertsson har något ess i rockärmen som han kommer slänga in när transferfönstret stänger.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Rögle och Karlskrona. Det är nykomlingar och som dessutom inte fått in spetsen som behövs. Man kan jobba hårt, kämpa och slita men sett över 52 matcher behöver du den här spetsen samtidigt som man gör det hårda jobbet. Utan den här spetsen vinner du inte en mörk oktober eller novemberkväll uppe i Ö-vik med 2-1. Då förlorar du i stället med 1-0.
– Det kommer att bli tufft för både Rögle och Karlskrona, men dom har en långsiktig plan och ska inledningsvis etablera sig i den här ligan.

Vem vinner poängligan?
Marcus Sörensen, Djurgården. Han kommer att spela bra med (Alex) Fällström och (Patrick) Thoresen. Dessutom har man (Linus) Hultström på backen i powerplay. Djurgården har ett väldigt bra lag och jag tror att Sörensen kommer att explodera i det laget den här säsongen.

Vem får årets genombrott?
Artturi Lehkonen, Frölunda. Han hade höga förväntningar på sig redan förra säsongen. Då blandade han och gav lite. Nu har han fått komma in i det svenska systemet och allt det där, så nu tror jag definitivt är den typen av spelare som kan komma att få sitt genombrott den här säsongen.

Peter Sibner hockeysverige.se

Peter Sibner.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag tror att vi kan komma att få se Skellefteå och Växjö där den här säsongen igen. I mina ögon har Skellefteå ett starkare lagbygge den här säsongen. Dessutom kommer man säkert vara otroligt revanschsugna. Sedan tror jag att Växjö kommer fortsätta vara etablerade med en vinnarkultur och väldigt tydlig kravbild. Växjö kommer inte nöja sig med att åka ut i en semifinal. Truppen är inte lika stark som i fjol, men ändå starkare än när serien började då.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Jag har en känsla av att det blir Karlskrona och Rögle. Det är ett ganska tråkigt tips för det här tror ju alla. Karlskrona och Rögle kliver in i en serie där dom kommer att få svårt att hävda sig. Däremot tror jag inte i slutändan att något av lagen åker ut.

Vem vinner poängligan?
Broc Little, Linköping. Han har generellt sett alltid placerat sig bra i poängligan. Han vann skytteligan förra säsongen och det är en offensiv spelare som också får spela otroligt mycket i offensiva situationer. Linköping förlitar sig mycket offensivt på formationen där han ingår.

Vem får årets genombrott?
Ludvig Claesson i Rögle. Jag tror mycket på honom och att han kommer att få en viktig roll i deras backbesättning. Han har visat framfötterna på samma sätt som Hampus Lindholm gjorde när Rögle kvalade sig upp säsongen 2011/12. Det ska bli spännande att se honom den här säsongen.

Dusan Umicevic, SVT

Dusan Umicevic.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag tror definitiv att Skellefteå kommer att vara ett av lagen. Sedan väljer jag mellan Luleå och Frölunda, men jag gillar att se dom här norrländska dusterna eftersom det är så enormt mycket energi i dom matcherna. Det minns jag inte minst från förra säsongen när lagen möttes i CHL. Där hettade det till enormt.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Jag fegar ur lite där och säger Karlskrona och Rögle. Karlskrona är nykomling och gjorde stor succé förra säsongen trots att man tippades sist i Hockeyallsvenskan av många. Att då gå upp är en enorm bedrift. Men tittar man på laget så är det inget lag för slutspel i SHL. Pelle Hånberg har trollat förut så det kan bli så att Karlskrona åtminstone lyckas klara sig kvar.
– Det är för många frågetecken i Rögle. Man kan inte gå in i en säsong med så många oprövade kort. Dessutom har inte dom som är beprövade spelarna levererat. Det enda som kan rädda Rögle är att målvakterna spikar igen, lagets på förhand starkaste kort. Lyckas Anders Eldebrink här så borde han bli ny förbundskapten.

Vem vinner poängligan?
– Patrick Thoresen, Djurgården. Han verkar ha ett jättestort hjärta för Djurgården så han kommer slita hårt i varje byte. Sedan har han spetsegenskaper samtidigt som han kommer få ett enormt förtroende från tränartrion.

Vem får årets genombrott?
– Gustav Forsling, Linköping. Han har ett enormt skott i powerplay, kan styra från blålinjen och är ”leftare” och med det kanske han kan täcka upp lite grann vad det som Magnus Johansson stod för.

Tomas Ros, Aftonbladet

Tomas Ros.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag har redan tippat i vår hockeybibel hur det ska gå. Där har jag tippat Frölunda och Skellefteå så det får jag stå fast vid. Jag är ändå lite osäker på hur bra Skellefteå egentligen är. Frölunda har en bättre målvakt den här säsongen, en spelare som (Artturi) Lehkonen kommer att vara fulltränad och vara ännu bättre den här säsongen. Får Frölunda dessutom tillbaka (Mattias) Janmark från Amerika blir laget ännu vassare.
– Sedan är Skellefteå alltid Skellefteå. Har man inte redan ett kompetent lag 15 februari så kommer man köpa in bra spelare. På forwardssidan är man redan Sveriges bästa lag, men jag är lite osäkrare på backsidan. Skellefteå kommer inte acceptera att inte spela SM-final.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Här är jag jättetråkig och säger att jag tror att Karlskrona och Rögle hamnar där. Jag känner att dom lagens, speciellt Karlskrona, organisationer är långt efter. Sedan blir det aldrig så att nykomlingarna kommer sist och näst sist. Jag kommer antagligen ha ett fel där, men ser man på pappret och lagen så hamnar Karlskrona och Rögle där.

Vem vinner poängligan?
– Jag är övertygad om att Broc Little kommer spela mycket powerplay i Linköping och då kommer att göra mycket poäng där, men jag drar till med Patrick Thoresen. Han kommer att vara poängkung i Djurgården.

Vem får årets genombrott?
– Jag tror mycket på (Artturi) Lehkonen i Frölunda. Han hade problem med skador förra säsongen men har nu fått träna igenom hela sommaren. Man säger från Göteborg att han ser väldigt pigg ut, så jag säger Lehkonen.

Isabel Boltenstern, Eurosport

Isabel Boltenstern.

Vilka två lag spelar SM-final den här säsongen?
– Jag tror att det blir Skellefteå och Frölunda. Frölunda är det inte många som tippar misstänker jag, men jag tycker att dom har hållit på med ett långsiktigt arbete som det nu är dags att skörda frukt av. Mycket av tron på Skellefteå ligger i att Jimmie Ericsson är tillbaka efter en säsong i KHL och att det ska innebära ett uppsving igen.

Vilka två lag slutar på 13:e och 14:e plats i SHL?
– Där tror jag, tyvärr, att Karlskrona och Rögle hamnar. Dels för att dom är nykomlingar och inte har så staka trupper. Nu har man valt att behålla en stor del av trupperna som man hade i Hockeyallsvenskan vilket jag inte tror håller måttet.

Vem vinner poängligan?
– Marcus Sörensen, Djurgården. Vi har sett honom i CHL den här säsongen och han verkar vara på tårna.

Vem får årets genombrott?
Axel Holmström, Skellefteå. Han klev fram i slutspelet och jag kan tänka mig att han att han kommer att fortsätta på inrutad väg.

Torsdag 19:00
Brynäs IF - IK Oskarshamn
1 4.65
X 1.69
2 4.55
Torsdag 19:00
Djurgårdens IF - Skellefteå AIK
1 4.15
X 2.05
2 3.25
Torsdag 19:00
Frölunda Indians - Växjö Lakers HC
1 4.45
X 1.77
2 4.10
Torsdag 19:00
Linköping HC - Örebro HK
1 4.10
X 2.30
2 2.85
Torsdag 19:00
Luleå HF - Leksands IF
1 4.80
X 1.54
2 5.75
Torsdag 19:00
IF Malmö Redhawks - HV 71
1 -1.00
X -1.00
2 -1.00
Torsdag 19:00
Färjestads BK - Rögle BK
1 4.15
X 2.10
2 3.20
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten