Sök
Uffe Bodin
Verklighetens ”Happy Gilmore” spelade i Huddinge

Jag avskyr de flesta av Adam Sandlers filmer. Mest på grund av Adam Sandler själv. Han är lika irriterande och ettrig som den där myggan som surrar i ditt öra när du ska försöka somna en sen sommarkväll. Samtidigt måste jag som hockeyintresserad vara tacksam för att han en gång i tiden skapade ”Happy Gilmore”, en av de mer minnesvärda hockeyrelaterade (nåväl) filmerna som går att tolerera. För sanningen att säga har det inte dykt upp alltför många sådana av klass genom åren.

Ett signerat idolkort på McDonough tillhörande kollega Ronnie Rönnkvist.

Det var först härom dagen, när jag slösurfade på olika hockeysajter som jag informerades om att karaktären Happy Gilmore, ni vet den hårdskjutande med mediokra hockeyspelaren som av en slump blir golfspelare, faktiskt bygger på en riktig hockeyspelare. Nämligen Adam Sandlers nära vän Kyle McDonough.

Sandler och McDonough växte upp tillsammans i Manchester, New Hampshire, samma stad som Los Angeles Kings tidigare farmarlag, de regerande Calder Cup-mästarna Manchester Monarchs, haft som sitt hem innan de förvandlades till en ECHL-klubb inför den här säsongen. De blev och är än i dag nära vänner – enligt uppgifter på det så pålitliga internet har de en tradition att besöka Super Bowl-finalerna tillsammans.

Kyle McDonough var hur som helst en rätt okej hockeyspelare som upplevde en produktiv collegekarriär på University of Vermont innan han fortsatte karriären i Europa, där han faktiskt spelade för Huddinge säsongen 1995/96 och var lagets näst bästa poängplockare efter legendaren Tomas ”Mini” Berg med 24 mål och 40 poäng på 36 matcher. Detta i ett lag som innehöll blivande elitserieprofiler som Ronnie Pettersson, Peter Nylander samt två juniorer vid namn Jonas Soling och Josef Boumedienne.

Ännu mer känd är McDonough i norska hockeykretsar. Totalt spelade han 313 ligamatcher för Viking, Stjernen och framför allt Frisk Asker, där han var aktiv mellan 1996 och 2002. I en omröstning som norska tidningen Aftenposten presenterade 2008 utnämndes amerikanen till den bästa importen i norsk hockey någonsin. Inte så konstigt med tanke på att han vann poängligan inte mindre än vid fyra tillfällen, gjorde 597 poäng och hade närmare 700 utvisningsminuter under sin tid i vårt västra grannland.

Hur kom det sig då att Kyle McDonough, en med hockeymått mätt liten kille på 175 centimeter, gav inspiration till den temperamentsfulle och inte helt balanserade Happy Gilmore? I en intervju med den skotska klubben Edinburgh Capitals medlemstidningen besvarar han gåtan enligt följande:
– Happy Gilmore är löst baserad på mig. Adams pappa brukade ta med oss till golfbanan och där kunde jag slå bollen längre än någon av dem, så de trodde att det hade något med mitt hockeyspelande att göra. Det var hans pappas idé om att det fanns något kul i det där och Adam bara spann vidare på det.

I dag jobbar Kyle McDonough som historielärare hemma i Manchester, New Hampshire. Om han fortfarande lever rövare på golfbanan och bjuder på feta utslag från tee förtäljer inte historien.

Den här artikeln handlar om: