Sök
Joren Van Pottelberghe.
SHL

Schweizaren tar vägen om Linköping – med drömmen om NHL

Han valde skola i Sverige framför jobb i Schweiz – för att kunna utvecklas som hockeyspelare. Efter att ha draftats av Detroit i sommar drömmer nu LHC-målvakten Joren Van Pottelberghe om NHL.
– Det var en stor ära att bli draftad av Detroit, säger schweizaren till hockeysverige.se.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Joren Van Pottelberghe, bara namnet gör att man blir intresserad av att veta mer om denne Linköpingsmålvakt. När man dessutom får höra att han är en språkbegåvning utöver det vanliga och draftad av Detroit blir man ännu mer nyfiken.

Van Pottelberghe kommer ursprungligen från Zug i Schweiz. Inför säsongen 2013/14 valde han att lämna hemlandet för spel i Sverige. Ny klubbadress blev då Linköping. Där räknas han idag som SHL-lagets tredjemålvakt bakom David Rautio och Marcus Högberg.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hockeysverige.se stämde träff med Van Pottelberghe i klassiska Stångebro Ishall där han på vägen till hallens café berättar att hans föräldrar följer hans matcher via Live Arena, men att de också är uppe och hälsar på då och då. När vi slår oss ner måste vi givetvis inleda med att fråga om det stämmer att han pratar fem språk flytande.
– Jag pratar tyska eftersom jag är född i Schweiz. Mina föräldrar är från Belgien så jag pratar flamländska. Det är som holländska med en annan accent. Givetvis pratar jag också engelska och lite svenska. Sedan pratar jag också franska, men jag har inte använt franskan på två år så jag har glömt bort mycket av den.
– Franskan har jag pluggat själv. Jag ville lära mig den eftersom i landslaget har vi spelare från den franska delen av Schweiz. Det är alltid kul att kunna göra ett bra intryck på dom spelarna också.

Språk är också något som 18-åringen tycker är ganska kul.
– Ja, jag är väldigt intresserad av det här med olika språk. Även min pappa pratar många språk. När du redan kan många språk är det lätt att lära sig nya eftersom många ord är detsamma.

När vi frågar honom om hur hans svenska är efter två år i ladet skrattar han först innan han berättar:
– Jag tror att den är ganska okej ändå. När Petter, rapparen, var i vår skola och höll ett föredrag förstod jag faktiskt allting, så svenskan kan inte vara så dålig i alla fall.

VALDE SKOLAN I SVERIGE FRAMÖR JOBB I SCHWEIZ

Joren Van Pottelberghe är alltså från hockeystaden Zug i Schweiz. Att han då skulle bli hockeyspelare var ganska naturligt.
– Jag började åka skridskor när jag var tre år. Det var min gudmor som tog med mig ut på en is för att åka skridskor första gången. I början fick jag hålla i mig så jag inte skulle ramla, men redan efter tio eller femton minuter släppte jag taget och försökte åka själv.
– Visserligen föll jag några gånger, men jag tyckte det var kul att åka. Första tre åren var jag utespelare, men på en sommarcamp provade jag på att vara målvakt och sedan dess har jag fortsatt vara målvakt.

Varför valde du att testa på att bli målvakt?
– Jag vet faktiskt inte, utan jag tyckte bara om det. Du är på isen 60 minuter i varje match, du måste ha fokus hela tiden, du måste vara snabb, smidig och stark. Jag gillade hela paketet som det innebär att vara målvakt.

Hade du någon annan målvakt som förebild?
– När jag var yngre tittade jag mycket på Henrik Lundqvist. Jag tror att jag försökte plocka lite av det han gjorde bra och som jag gillade och kunde använda i mitt spel.
– Nu spelar inte jag precis som exempelvis Henrik Lundqvist, Carey Price eller Jonathan Quick, utan jag har min egen spelstil.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Och Martin Gerber?
Givetvis tittade jag en del även på honom när jag var yngre, men det var mer att jag följde Lars Weibel eftersom han spelade i min klubb där hemma.

Inför säsongen 2013/14 flyttade alltså Joren Van Pottelberghe från Zug till Linköping.
– Hela historien om varför jag flyttade hit är ganska lång. Den korta versionen är att du börjar jobba efter att du gått ur nionde klass hemma i Schweiz. Jag kände att när du jobbar måste du ha mycket fokus på jobbet samtidigt som du måste ha fokus på hockeyn.
– Att kombinera det var svårt. Jag valde då att bara ha fokus på hockeyn. I Schweiz är det inte så enkelt att göra så eftersom vi inte har så många olika möjligheter till det. Vi tittade då på Sverige eftersom jag tänkte att det var en bra plats att vara på, speciellt för en målvakt.

Hur var första dagen i Sverige?
– Första gången jag var i Sverige var faktiskt med min gamla klubb, Zug. Vi var med i en turnering i Modo (Örnsköldsvik). Den resan var kul.
– Min första dag här i Linköping började med att Nizze (Landén, målvaktstränare) hämtade upp mig vid flyget i Stockholm. Vi reste ner hit och jag tyckte redan från början att det här kändes väldigt bra.
– Efter att jag kommit hit till Linköping har jag verkligen utvecklats som målvakt. Här spelar jag med riktigt bra spelare, har bra coacher samtidigt som hela staben och skolan hjälper mig så jag verkligen kan ha fokus på hockeyn. Det här har gjort att mitt målvaktsspel utvecklats mycket.
– Jag har inte bara utvecklas på isen utan även vid sidan av eftersom jag måste göra många saker själv nu, laga mat, tvätta och så vidare. Det tror jag har varit bra för mig.

DRAFTADES AV DETROIT

I somras fick han även ett glatt besked då Detroit draftade honom i fjärde rundan.
– Det var helt otroligt, säger Van Pottelberghe med ett stort leende och fortsätter:
– Detroit är ett av dom sex original-lagen i ligan. Det finns så mycket historia i den klubben och det har spelat väldigt många stora spelare i deras lag. Det var verkligen en stor ära att bli draftad av Detroit och få chansen att åka till deras camp i somras.

Campen var också en upplevelse som han sent kommer att glömma.
– Även den var helt otrolig. Det är en helt annan värld där, men det är svårt att beskriva känslorna att få vara med där. Det var fem svenskar med på campen och jag försökte prata svenska med dom, säger han med ett skratt.
– Alla killar som var med på campen var väldigt schyssta. Både dom som varit med innan och vi nya fungerade bra tillsammans. Det var inga problem alls.

När ser vi dig spela i NHL?
– Jag vet inte. Först ska jag se till att fortsätta jobba hårt här i Linköping och ta det steg för steg. Jag ska spela klart den här säsongen och göra det bra. Mitt stora mål den här säsongen är JVM. Efter det får jag börja fundera på vad som händer nästa steg.

Vilka steg måste du ta om du ska ta en plats i SHL redan den här säsongen?
– Det viktigaste är att fortsätta jobba vidare med det jag jobbar på varje dag. Jobba hårt, driva på mig själv varje match och träning, göra bra matcher. Sedan får jag hoppas att coacherna ser hur jag spelar i vårt juniorlag, avslutar den 18-åriga språkbegåvningen.

Den här artikeln handlar om: