Sök
John Tavares.
Nyheter

New York Islanders: Med nytt hem mot en gyllene framtid

Med den bästa hockey klubben bjudit på sedan det gyllene 80-talet tog New York Islanders sig tillbaka till slutspelet förra säsongen – och man är där för att stanna. De fyrfaldiga Stanley Cup-mästarna har ett nytt hem i Brooklyn och det finns mycket som talar för att de första åren i nya arenan kommer att fyllas med framgångar.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Thomas Greiss, mv, Pittsburgh, Marek Židlický, b, Detroit, Steve Bernier, fw, New Jersey, Taylor Beck, fw, Toronto.
Förluster: Michal Neuvirth, mv, Philadelphia, Griffin Reinhart, b, Edmonton, Matt Donovan, b, Buffalo, Ľubomír Višňovský, b, Chicago, Tyler Kennedy, fw, New Jersey, Michael Grabner, fw, Toronto.

S9

S1Jaroslav Halák
Är fortfarande mest känd för sitt fantastiska slutspel med Montréal 2010, men har faktiskt fått oförtjänt lite positiv feedback sett till hans spel sedan dess. Visst kan slovaken bjuda på en del enkla mål emellanåt, men han är också en matchvinnare av rang när han är på humör. Hade några mindre bra år i St. Louis, men fick en nytändning efter ankomsten till Isles och var stundtals fantastisk mot Washington i slutspelet i våras.

S2Johnny Boychuk
En av de bästa trejderna på hela förra sommaren var när Garth Snow hämtade in kanadensaren från Boston i utbyte för draftval. 31-åringens ankomst var ett rejält lyft för hela klubbens blålinje. Med sin kanon till skott och sitt starka defensiva spel växte Stanley Cup-mästaren från 2011 ut till den ledargestalt Islanders så väl behövde i sina bakre led. Skrev på en sjuårig kontraktsförlängning värd hela 42 miljoner dollar i somras och förväntas nu fortsätta glänsa för New York-klubben under många år framöver.

S3Kyle Okposo
Efter att han floppade rejält och endast svarade för fyra mål under lockout-säsongen 2012-2013 har 27-åringen kommit tillbaka som en helt ny spelare de senaste två åren. Hade en del problem med skador i fjol, men när han väl spelade visade han att han nu etablerat sig som en elitforward i den här ligan. Har ett driv och en styrka som kombinerat med hans fina spelskicklighet gör honom oerhört svårstoppad. Har helt klart verktygen för att snitta en poäng per match om han får spela vid sidan av Tavares.

S4Frans Nielsen
I diskussionen om vem som är hela ligans mest underskattade spelare kommer danskens namn alltid upp som ett av de hetaste på listan. Har nämnts som en möjlig Selke-kandidat de senaste åren till följd av hans vassa defensiva egenskaper, men vinsterna i att ha veterancentern i laget slutar inte där. 31-åringen är också en skicklig passningsspelare som är duktig i powerplay och som svarat för över 40 poäng under de fyra senaste hela NHL-säsongerna, när man bortser från lockout-året.

S6
Lagets poängkung:
John Tavares

Det är inget som helst snack om att Islanders superstjärna är en av världens bästa spelare. Kanadensaren gör alltid sina lagkamrater bättre och det är ingen slump att de som får äran att spela i samma kedja som honom alltid verkar prestera sin bästa hockey i karriären. Har varit med och nosat uppe i toppen av hela NHL:s poängliga under flera år nu och det skulle knappast betraktas som någon sensation om 25-åringen plockar hem sin första Art Ross Trophy den här säsongen.

S5Michael Dal Colle
Plockades som femte spelare i draften förra sommaren och har sedan dess stärkt sina aktier ytterligare. Ledde sitt Oshawa Generals till OHL- och Memorial Cup-titeln den gångna säsongen och blev dessutom uttagen i den sistnämnda turneringens All Star-lag. Har storleken, tvåvägsspelet och händerna för att göra avtryck i NHL redan nu, även om det är tuff konkurrens på forwardssidan i Islanders. I nuläget tyder det mesta på att Snow och Capuano dragit en riktig vinstlott med Dal Colle, som har alla förutsättningar för att bli en stjärna även i världens bästa liga.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Efter en tung säsong 2013-2014 steg New York Islanders som en raket i tabellen under fjolåret. Man var länge med och slogs om toppositionerna i den östra konferensen och kvalificerade sig för slutspelet med god marginal. Väl där blev Washington för svåra i en tuff sjumatchersserie, men Islanders-fansen bör knappast misströsta. De flesta spelarna i lagets stomme är en bra bit under 30 år och kommer sannolikt bara att bli bättre och bättre de kommande åren – Islanders är därför tillbaka i slutspelet för att stanna. Nytt för årets säsong är att man lämnar slitna Nassau Coliseum och Long Island för fräscha Barclays Center i Brooklyn, vilket knappast kommer att minska spelarnas trivsel. Visst var stämningen på Long Island i slutspelstider något utöver det vanliga, men med det namnstarka lag Isles kan matcha i år borde fansen ganska snart ha hittat till Brooklyn också. Känslan är att laget redan nu har de flesta komponenter som behövs för att vara med och utmana långt fram till våren. Man har spelskicklighet, fart och tyngd nog att mäta sig de bästa i öst och prickar Halák formen lagom till slutspelet kan det bära långt.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Thomas Greiss
41) Jaroslav Halák

BACKAR:
2) Nick Leddy
3) Travis Hamonic
14) Thomas Hickey
28) Marek Židlický
37) Brian Strait
44) Calvin de Haan
55) Johnny Boychuk

FORWARDS:
12) Josh Bailey
15) Cal Clutterbuck ”A”
16) Steve Bernier
17) Matt Martin
18) Ryan Strome
21) Kyle Okposo ”A”
27) Anders Lee
29) Brock Nelson
36) Eric Boulton
51) Frans Nielsen ”A”
53) Casey Cizikas
56) Taylor Beck
84) Michail Grabovskij
86) Nikolaj Kuljomin
91) John Tavares ”C”

COACH: 
Jack Capuano (sedan 2010)

Den här artikeln handlar om: