Sök
Nazem Kadri.
Toronto

Toronto: Har vaknat upp till en ny verklighet

Nio poäng på de avslutande 42 omgångarna förra säsongen blev droppen. Efter flera års misär valde Torontos lagledning att ta det oundvikliga steget och börja om. Utan storstjärnan Phil Kessel vaknar man upp till en ny verklighet och det lär fortfarande dröja många år innan man är redo att konkurrera på allvar.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Martin Marinčin, b, Edmonton, Matt Hunwick, b, NY Rangers, Nick Spaling, fw, Pittsburgh, P.A. Parenteau, fw, Montréal, Mark Arcobello, fw, Arizona, Daniel Winnik, fw, Pittsburgh, Shawn Matthias, fw, Vancouver, Michael Grabner, fw, NY Islanders, Brad Boyes, fw, Florida.
Förluster: Tim Erixon, b, Pittsburgh, Phil Kessel, fw, Pittsburgh, David Booth, fw, klubb ej klar. 

S9

S1Jonathan Bernier
Svarade för ett oerhört starkt debutår i Toronto efter ankomsten från Los Angeles, men hade det betydligt tyngre i fjol. Har en tendens att hamna i djupa svackor emellanåt, men när han är på humör är han en matchvinnare av rang. Är en spektakulär målvaktstyp som måste överträffa sig själv om Maple Leafs ska ha några chanser att hävda sig hyfsat den här säsongen.

S2Dion Phaneuf
Den 30-årige lagkaptenen är kanske inte den spelare han var under sin tid i Calgary, men likväl får han oförtjänt mycket skit emellanåt. Kanadensaren är fortfarande en toppback i den här ligan som har både fysiken, offerviljan och skottet för att göra skillnad. Måste slipa till sin defensiv då han tenderar att gå bort sig i egen zon allt för ofta, men mycket av det beror också på att han inte har en backpartner av tillräcklig kvalitet som kan bidra med lite trygghet. Trejdspekulationerna har länge gått varma kring 30-åringen och det återstår att se om han blir kvar i Maple Leafs hela säsongen ut.

S3Morgan Rielly
Under ett nattsvart fjolår var 21-åringens framsteg en av få ljuspunkter för Toronto. Är på god väg att växa ut till en offensiv back av elitmått i ligan och jämförelserna med Kris Letang som gjordes när kanadensaren draftades känns inte allt för långsökta. Har en fantastisk skridskoåkning och ett spelsinne som gör honom ovärderlig i Maple Leafs speluppbyggnad, men har fortfarande en hel del att jobba på i sitt defensiva spel.

S4Nazem Kadri
Den forna supertalangen hade inget bra fjolår, men besitter fortfarande en stor potential. Visade under lockoutsäsongen 2012-2013 vad han är kapabel till att göra och under årets försäsong har han visat prov på det spelet igen. Hans träningsvärden är enligt nordamerikanska uppgifter bättre än någonsin tidigare och med ett nyskrivet ettårskontrakt är det nu upp till 24-åringen att visa att han är värd att satsas på även längre in i framtiden.

S6
Lagets poängkung: 
James van Riemsdyk
Tvåan i Torontos interna poängliga från de två senaste åren är den som ska leda lagets offensiv nu när Kessel har lämnat för Pittsburgh. Det återstår att se om amerikanen växer med den uppgiften eller ser den som en börda. Under sin tid i hockeymetropolen har i alla fall 26-åringen tagit stora kliv i sin utveckling och han är på god väg att växa ut till den stora stjärna han spåddes att bli när han valdes som andra spelare i draften 2007.

S5Jake Gardiner
Den 25-årige amerikanen har egentligen de flesta färdigheter man i dag önskar sig hos en modern back, men har stundtals haft svårt att få alla pusselbitar på rätt plats. Under sina bästa dagar kan han med sin rörlighet och sitt spelsinne ta över en match, men på dåliga dagar kan han vara av lika avgörande skillnad åt andra hållet. Under försäsongen har han i huvudsak visat upp sin positiva sida och det här kan mycket väl bli säsongen när allt faller på plats.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Sedan lönetakets införande har världens rikaste hockeylag varit ett av de mest misskötta i NHL. Trots upprepade fiaskon i strävan efter en slutspelsplats har Torontos klubbledning gång efter gång försökt sig på en quick fix utan att lära sig av sina misstag. Sedan Brendan Shanahan tog över som klubbens president verkar man nu till sist ha insett allvaret i situationen och att det enda rätta är att börja om från grunden. Efter att laget plockat ihop miserabla nio poäng på de avslutande 42 omgångarna förra säsongen slog Shanahan näven i bordet och rensade i leden. Borta är GM Dave Nonis, coachen Peter Horacheck och storstjärnan Phil Kessel och in har rutinerade rävar som Mike Babcock och Lou Lamoriello kommit. Båda är väl införstådda med att organisationen nu står inför en smärtsam generationsväxling och att det kommer ta tid innan man kommer att vara konkurrenskraftiga igen. Genom sina aktioner det senaste året har Maple Leafs ändå förbättrat sina framtidsutsikter rejält och med unga spelare som Rielly, Nylander och Marner i pipelinen ser framtiden betydligt ljusare ut. De kommande åren är dock en slutspelsplats bara en avlägsen dröm och det är betydligt troligare att man ännu en gång kommer att få välja tidigt i draften.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
34) James Reimer
45) Jonathan Bernier

BACKAR:
2) Matt Hunwick
3) Dion Phaneuf ”C”
12) Stéphane Robidas ”A”
44) Morgan Rielly
46) Roman Polák
51) Jake Gardiner
52) Martin Marinčin

FORWARDS:
15) P.A. Parenteau
16) Nick Spaling
18) Richard Pánik
19) Joffrey Lupul ”A”
21) James van Riemsdyk
23) Shawn Matthias
24) Peter Holland 
26) Daniel Winnik
29) Brad Boyes
33) Mark Arcobello
41) Michael Grabner
42) Tyler Bozak
43) Nazem Kadri
47) Leo Komarov

COACH: 
Mike Babcock (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om: