Sök
Linnéa och Vendela Jonsson.
Nyheter

Damhockeyns svar på Henke och Joel Lundqvist: ”Alltid sett upp till Henke”

De är tvillingar och spelar hockey. Den ena är målvakt och den andra är forward. Just därför får de talangfulla syskonen Vendela och Linnéa Jonsson ofta höra att det är damhockeyns svar på Henrik och Joel Lundqvist. 
– Vissa brukar ta upp det och säga att vi är som Lundqvist-bröderna, säger målvakten Vendela Jonsson till hockeysverige.se.

Förra säsongen blev tvillingsystrarna Vendela och Linnéa Jonsson svenska mästare med Linköping. Vendela Jonsson som backup åt Kim Martin Hasson i målet och Linnéa som talangfull forward.

Efter säsongen valde dock tvillingsystrarna att lämna Linköping och Sverige för att spela hockey och plugga på Endicott College. Efter sex matcher är laget fortfarande obesegrade och har den imponerande målskillnaden 18-1.
– Det har alltid varit en dröm för oss båda att få spela collegehockey. Speciellt för oss tjejer är det här man kan spela den bästa hockeyn som tjej, säger Vendela Jonsson till hockeysverige.se.
– Mycket av det var också anledningen till att vi valde collegehockey. Men en annan anledning var för att testa på något nytt och lära sig kulturen som är här borta, men framför allt att göra någonting nytt helt enkelt.

Endicott, som systrarna Jonsson valde, är en stad som ligger nordost om Boston. Skolan som dom båda går på grundades redan 1939.
– Vi var i kontakt med en rådgivare som introducerades oss för Endicott. Sedan åkte vi hit för att hälsa på och se hur det såg ut. Det kändes bra från början och det var också därför vi valde Endicott.
– Första tiden här har varit jättebra. Vi trivs bra med laget och alla som är här, alltså både hockey- och studiemässigt. Man ska inte glömma bort att studierna är viktiga här borta.
– Vi tränar varje dag utom söndagar. Rättare sagt så tränar vi måndag till torsdag och sedan har vi matcher fredag och lördag. Under dagarna, jag börjar ungefär klockan elva varje dag. Sedan har jag lektioner till klockan två eller tre. Eftersom det inte är så mycket lektioner blir det en hel del studerande efter lektionstidens slut. Det är mer studerande än vad det var på gymnasiet och man måste verkligen planera tiden. I alla fall så ångrar jag inte att jag åkte.

Spelmässigt har säsongen varit en stor succé för 19-åringen från Mjölby.
– Det har gått bra. Just nu har vi sex raka vinster och jag har fyra nollor i rad. För syrran har det också gått väldigt bra. I helgen slog hon bland annat en straff som hon gjorde mål på.

Fyra nollor i rad, vad känner du själv att du utvecklat under säsongen?
– Vissa matcher har inte varit så svåra att stå, men i andra matcher har jag i alla fall fått lite att göra. Än så länge har vi inte haft så väldigt svårt motstånd. Nu i helgen ska vi spela mot det bästa laget i ligan (Stevenson). Vi får se hur det går.
– Det är såklart svårt att stå matcher där man inte får så mycket skott på sig. Då blir det mer att man mentalt hela tiden måste tänka på att vara med i matchen.

Vad betyder det för dig att ha dins syster på plats i samma skola?
– Det är ett stöd att ha henne och skönt att ha en lite del av familjen kvar här. Även om föräldrarna var med och lämnade oss här så betyder det en del att ha syrran kvar här som lite ”comfort”.


Foto: Endicott College

FÖREBILDERNA – HENKE OCH KIM

Vendela Jonsson är målvakt och Linnéa Jonsson forward, men från början var inte uppdelningen mellan tvillingsystrarna likadan.
– Till att börja med var det faktiskt så att båda var målvakter. Sedan var det så att pappa fick bestämma: ”Nej, vi kan inte ha två målvakter i familjen”. Linnéa var lite bättre än jag som utespelare så hon valde det i stället. Jag tror inte att hon har ångrat sig.

Linnéa Jonsson var runt elva eller tolv år när hon sadlade om till att bli utespelare och det finns ett tvillingpar på herrsidan där också den ena är målvakt och den andra är forward. Givetvis tänker vi då på Henrik och Joel Lundqvist.
– Ja, det finns ju det, skrattar Vendela Jonsson och fortsätter:
– Vissa brukar ta upp det och säga att vi är som Lundqvist-bröderna. Eftersom vi är tvillingar så säger man även att vi är som bröderna Sedin. Nu är ju dom två utespelare så det blir lite annat.

Har bröderna Lundqvist varit förebilder er?
– Jag som målvakt har alltid sett upp till Henrik Lundqvist. Kim (Martin) som jag spelade med förra säsongen i Linköping är också en förebild. Att jag fick spela med henne är stort för mig i min karriär, men visst är båda Lundqvist-bröderna är duktiga hockeyspelare och bra förebilder för många.

Vad har Kim Martin Hasson betytt för dig som målvakt?
Oj… Jättemycket. Jag minns att jag tyckte att det var jätteskönt när hon skulle komma och spela i Linköping. Hon är känd och många vet vem hon är. Att få spela med henne under tre säsonger betydde att jag fick lära mig mycket både på och vid sidan av isen. Kim är en underbar människa även utanför isen.

Vad har du som målvakt plockat med dig från hennes målvaktsspel och personlighet?
– Det här lugnet. Att veta om man släpper in ett mål så kan man ändå ta sig tillbaka in i matchen och spela bra. Hon var lugn i målet och mycket av det har jag försökt ta efter och lära mig av.

I bakvattnet av att Kim Martin Hasson och Valentina Lizana Wallner har slutat så lotsar förbundskaptenen Leif Boork in nya landslagsmålvakter bakom dagens etta Sara Grahn. Givetvis lockar landslagsspel även för Vendela Jonsson, men hon har inte hört något från ”Boorken” den här säsongen.
– Just nu fokuserar jag mest på att spela bra här och för laget. Sedan skulle det vara kul om jag blev kontaktad och skulle få chansen att spela eftersom jag hela tiden vill utvecklas och bli bättre.

Har Leif Boork varit i kontakt med dig?
– Jag har pratat med honom då han var i hallen i Linköping så han vet vem jag är, men vi har inte haft någon större kontakt. Han har inte varit här borta, inte vad jag vet i alla fall, avslutar Vendela Jonsson med ett skratt.

Den här artikeln handlar om: