Sök
HADE INTE STUDSARNA MED SIG. Samuel Ward klappas om av lagkamraterna efter den snöpliga SHL-debuten.
SHL

Motstudsarnas debut för Luleåkeepern: ”Vill inte stå och skylla på det”

När första-, andra- och tredjemålvakten var skadade fick Samuel Ward chansen att göra SHL-debut med Luleå. I en svängig match med gott om mål lyckades norrbottningarna inte knipa poäng i Göteborg. Men målvaktsdebutanten var nöjd ändå.
– Det är roligt att ha det gjort, säger Samuel Ward till Hockeysverige.se efter 3-4-förlusten mot Frölunda.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Frölunda tog emot Luleå i Scandinavium under tisdagskvällen var mötet det första av fyra under de kommande 19 dagarna. Förutom två SHL-matcher ska lagen mötas i kvartsfinal i CHL under början av december.

Luleå kom till Göteborg med en rad av skadade målvakter i truppen. När Joel Lassinanti, Daniel Larsson och den unge talangen Filip Gustavsson inte var hela och friska nog att kunna spela fick 20-årige Samuel Ward ett tillfälle att spela sin första SHL-match efter att ha varit utlånad till Asplöven i Hockeyallsvenskan de två senaste säsongerna.

Målvakten från Nyköping erkänner att han var lite pirrig timmarna innan matchen. Men han var också förväntansfull. Ward säger att det är svårt att veta vad skillnaden mellan allsvenskan och SHL är innan man har testat. Men nu vet han.
– Det är lite mer kvalitet och allting går lite fortare, säger målvakten.

Han släppte in fyra mål under tisdagens match, varav de två första kom efter olyckliga studsar på Luleåspelare.
– Det är klart att man har haft matcher där puckarna studsat åt roligare håll. Men jag vill inte stå och skylla på det heller. I en perfekt värld kan man alltid göra någonting annorlunda för att förebygga att det blir sådana där mål, säger målvaktsdebutanten och tillägger:
– Det går fort i hockey. Man får vara beredd på allt egentligen.

”VISADE ETT LUGNT OCH STABILT AGERANDE”

Samuel Ward kände sig lite ”flängig” i första perioden och han tyckte den var jobbig. Sedan kände han att han kunde slappna av och spela lite mer energisnålt i den andra och tredje perioden.

Är det bra eller dåligt att göra en debut mot SHL:s just nu bästa lag?
– Jag tror att om man på sikt ska spela fler matcher framöver så är det mest utvecklande att ställas emot tuffast tänkbara motstånd. Framför allt nu när jag inte spelat på ett tag, att jag fick känna att jag räckte till.

Luleås tränare Joakim Fagervall var nöjd med debutanten och trots förlusten menar han att Samuel Ward gjorde bra ifrån sig mot serieledarna.
– Jag tycker han gör en riktigt bra insats. Det är ju egentligen vi själva som ställer till det för honom. En skridsko in – sånt händer. Det ska inte Samuel behöva ta på sig överhuvudtaget. Han visade ett stabilt och lugnt agerande.

Under hela förra säsongen och i inledningen av årets säsong har Samuel Ward varit utlånad till Asplöven. Han har spelat åtta matcher i år och har som mål att ta över förstaspaden. Men han har svårt att hitta kontinuitet när han fått snålt med speltid. Och snart går kontraktet med Luleå ut.

Känner du någon press?
 
Det är klart att det är frustrerande när jag suttit så pass mycket på bänken som jag gjort uppe i Asplöven. Jag vill ta över förstaspaden, det jobbar jag för varje dag. Det är klart jag vill bevisa något inför framtiden, så är det ju. Men det är en lång säsong och mycket kan hända.

Den här artikeln handlar om: