Jacob Micflikier.
SHL

Värvades för att ta Luleå till guldet – nu hoppas han på vändning: ”Det har varit frustrerande”

ANNONS

Som ett av flera stora nyförvärv var Jacob Micflikier en av spelarna som skulle ta Luleå mot en historisk trippel. Men resultaten har uteblivit för laget, och för kanadensaren som förväntade sig att vara med och slåss om guldmedaljer har säsongen varit tung.
– Mentalt har det varit ganska uttröttande när laget inte har producerat, det har varit frustrerande, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med Minecraft-miljoner i ryggen satsade Luleå stenhårt inför säsongen. Genom att ta in en hög med nyförvärv skulle man ta klubbens andra SM-guld genom tiderna. Men resultaten har uteblivit. Som SHL:s stora besvikelse ligger man på tionde plats i tabellen – sista play in-platsen – och har sju poäng upp till en direktplats till slutspelet.

Flera av nyförvärven i storsatsningen var stjärnor från SHL-konkurrenter. En av dem är Jacob Micflikier som efter en säsong med 47 poäng på 54 matcher i Linköping tog flyttlasset och drog till Norrbotten. Men det har blivit en frustrerande säsong för kanadensaren, som var inställd på betydligt bättre resultat.
– Vi förväntade oss åtminstone att vinna mer än hälften av matcherna, och verkligen vara ett vinnande lag. Mentalt har det varit ganska uttröttande när laget inte har producerat, det har varit frustrerande, säger han till hockeysverige.se.

Klubben har hela tiden varit tydligt med målsättningen för säsongen, och den är minst sagt högt ställd. Målet var att ta hem både grundserie och SM-guld i SHL, och dessutom försvara sin titel i CHL. Micflikier tror i sann nordamerikansk anda inte att det har satt någon extra press på laget.
– Nej, alla lag går in i säsongen och tror samma sak, att de ska vinna. Vi pratade bara om det lite mer, men alla lag har höga förväntningar. Jag tror bara att det här gav de andra lagen ett mål att sikta på, att de skulle slå ned oss lite. Det är en lång säsong, vi har börjat klättra uppåt, och förhoppningsvis är det här en ny riktning för oss.

Ni har vunnit tre av de fyra senaste matcherna nu, tycker du att det känns som att ni är på väg att vända efter den tunga inledningen?
– Ja, vi har satt ihop några bra matcher nu. Det var tufft från match 2 till 14-15 för oss, det gick upp och ned. Men nu har vi haft några bra insatser i rad. Vi gillar riktningen laget är på väg i nu. Vi jobbar hårt och vi gör bra saker på isen.

”TYCKER VI HAR EN BRA GRUPP”

Med så många och stora nyförvärv fanns det innan säsongen de som ifrågasatte om Luleå skulle kunna få ihop gruppen på ett bra sätt. Men Micflikier tror inte att det är gruppdynamiken som har gjort att laget inte har fått ihop det.
– Nej, jag tycker att vi har en bra grupp. Vi började med försäsongen och den första matchen i serien när allting funkade för oss och det gick riktigt bra. Det har varit en anpassning med spelare som har kommit in och ut i laguppställningen, speciellt på sistone med målvakterna som varit skadade. Vi förlorade bland annat (Bill) Sweatt ett tag, så vår laguppställning har förändrats mycket och vi har försökt hitta rätt kemi i kedjorna. Jag skulle vilja göra mer på isen, men vi försöker bara hitta rätt balans som ska göra oss framgångsrika.

Tror du att det kan vara en nackdel att ha många nya spelare i ett lag, även om det på pappret är bra spelare?
– Nej, alla lag kommer att ha någon form av förändringar varje år. Det handlar bara om att hitta rätt dynamik för hur laget ska fungera. Det är en bra grupp, alla är på samma sida i omklädningsrummet, så det handlar bara om att omvandla det till att utföra spelsystemet på rätt sätt.

Känner du någon extra press på dig, som ett av de stora nyförvärven i ett lag som inte presterar?
– Jag sätter alltid press på mig själv att göra bra ifrån mig. Men jag har behövt anpassa mitt spel lite eftersom vi som ett lag inte skapar så mycket chanser. När chanserna kommer så försöker jag ta dem, men samtidigt så försöker jag jobba hårt med att hålla pucken ur vår zon och vara bra över hela isen för att hjälpa laget att vinna. Jag har fått anpassa mig lite och förändra saker, men jag är nöjd med de sakerna jag har gjort. Jag tycker att alla anpassar sig just nu och förhoppningsvis leder det till fler segrar framöver.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL