Efter en säsong kantad av skador visade Mikael Tellqvist gammal klass i kvällens match mot Brynäs.
SHL

Äldst mot yngst i målen – då visade Tellqvist var skåpet ska stå

ANNONS

Mikael Tellqvist visade att gammal är äldst – åtminstone för en kväll – när hans Djurgården slog Brynäs med hälften så gamla Felix Sandström i kassen med 4-1. Tellqvist stoppade 28 av 29 skott i vad som bara var hans nionde match under en skadedrabbad säsong.
– Det har varit frustrerande. Jag jobbar varje dag för att försöka må så bra som möjligt och komma redo för att spela varje dag, säger veteranen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var gammal mot ung när Djurgården ställdes mot Brynäs i kväll. Med sina 36 år är Mikael Tellqvist SHL:s äldsta målvakt, och med 18 år är Felix Sandström yngst – bortsett från Filip Gustavsson som fått hoppa in två matcher under Luleås skadekris.

Men ungdomlig entusiasm var inte tillräckligt i målvaktskampen på Hovet. Mikael Tellqvist visade att rutin väger tyngst, och räddade 28 av 29 skott när hans Djurgården vann med 4-1.
– Det kändes stabilt. Jag fick tag i pucken bra och såg pucken bra. Det är viktigt när det blir såna här täta matcher. Brynäs är duktiga, så det gäller att få tag i pucken och inte släppa så mycket returer, säger målvaktsveteranen till hockeysverige.se.

När Tellqvist en gång i tiden blev myndig var Sandström nyss fyllda åtta månader. Djurgårdsmålvakten är imponerad av det han har sett från sin 18 år yngre motpart i år.
– Han är en otrolig talang, otroligt duktig. Han är mogen i sitt spel och har ett lugn som jag gillar, han är inte så fladdrig. Det är kul att se unga svenska målvakter komma upp och få chansen att spela mycket.

För egen del har Tellqvist haft en säsong kantad av skador. I hans frånvaro har Mantas Armalis klivit in och glänst, och belönades för det med ett nytt tvåårskontrakt med Djurgården i dag. Kluvna känslor för 36-åringen som givetvis är besviken över hur säsongen har artat sig för egen del, men samtidigt är stolt över sin kollega.
– Det har varit frustrerande. Jag jobbar varje dag för att försöka må så bra som möjligt och komma redo för att spela varje dag. Lyckligtvis så har jag inte haft så mycket skador genom min karriär, utan det här är egentligen första gången det börjar bli lite grann. Men som tur är så har Mantas varit redo, och jag är verkligen glad för hans skull att han fick skriva på ett nytt kontrakt här.

Har hans fina spel gjort att du har känt en mindre stress över att komma tillbaka fort?
– Definitivt, man känner inte samma press på sig att skynda tillbaka. Plus att när man väl spelar känner man inte det här kravet att man måste vinna varje match, man vet att det finns en till där som hjälper en och backar upp.

”KÖR HÖGAFFELN PÅ MIG TVÅ GÅNGER”

En av matchens mer omtalade situationer inträffade med drygt halva den sista perioden spelad. I power play och med chansen att reducera till 4-2 fick Brynäs en puck i mål, efter att den först såg ut att vara blockerad av Tellqvist. Efter videogranskning gav dock den finske huvuddomaren Aleksi Rantala beskedet att målet blivit bortdömt för spelare i målgården – trots att ingen Brynässpelare på reprisbilderna såg ut att vara där inne.
– Jag får skridskon mot stolpen och pucken rullar in mellan mina ben, och sen kommer (Andreas) Englund som puttar in den längre mellan mina ben. Sen kommer deras kille och kör högaffeln på mig två gånger, säger Tellqvist.

Köper du förklaringen om att det var spelare i målgården?
– Nej, men egentligen ska det ju vara utvisning, slashing eller någonting. Först kör han ju två gånger rejält, och sen lyfter han upp mina ben. Men de vågar väl inte döma utvisning där också, det hade väl blivit för mycket kanske.

I Brynäslägret var man inte särskilt nöjda med det bortdömda målet, som såg ut att vara lagets chans att äta sig in i matchen igen efter 50 tunga minuter.
– Han stod ju inte ens i målgården, det var bara klubban som var innanför. Jag tycker att det kändes som att pucken låg fri hela tiden, och det är ju inte som att han trycker in benskyddet i målet heller. Han som kom med beskedet då sa sen att de i videorummet hade gjort bedömningen att det var goalie interference, men jag vet inte hur man interferar målvakten om man har klubban under benskyddet och pucken inte är blockerad, säger Brynäs assisterande lagkapten Jörgen Sundqvist, som var framme och pratade med domarna efter beskedet.

Känns det som att luften går ur er lite i det läget?
– Ja, vi hade ju fått en chans till där att komma in i matchen, så det var tungt när det blev bortdömt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch