Tommy Jonsson.
Nyheter

Vad är det för fel på Björklöven?

ANNONS

Tippade att vara ett av de absoluta topplagen, men med en placering långt därifrån efter mer än halva grundserien. Vad är det egentligen för fel på årets upplaga av Björklöven? Hockeysverige.se bollade vidare frågan till hockeyprofilen Leif Strömberg.
– I min värld har Björklöven sett mer ut att fundera över vad dom ska göra än att göra det, säger ”Strumpan”.

Björklövens framfart i årets Hockeyallsvenskan är lite av en gåta. Många tippade att laget skulle ligga med i toppen av serien med tanke på det spelarmaterial man förfogar över, men även eftersom laget fått Tommy Jonsson som coach. Men med 29 matcher spelade för Umeå-laget ligger man på en tolfte plats i tabellen med ett oförutsägbart Asplöven närmast flåsande i ryggen.

Varför har inte Björklöven lyckats så här långt? Hockeysverige.se skickade den frågan vidare till Leif Strömberg som varit tränare i Hockeyallsvenskan men även följt serien på nära håll under flera säsonger som expert.
– Varför Björklöven inte lyckats är en fråga jag också har ställt mig några gånger. Jag har sett dom en hel del och jag tycker att man har ett jättebra lag. Man har en bra målvakt, en skön blandning på backsidan med (Jonas) Emmerdahl, Stefan Andersson som är hårdskjutande, den unga backen Lucas Ekeståhl Jonsson och Rasmus Edström.
– Min åsikt är att Björklöven också har en otroligt bra mix i laget. Man har spelare som Lucas Sandström som jobbar väldigt hårt. Dessutom har man fått in (Brock) Trotter som är en kanonbra spelare. Dessutom är Kim Karlsson en otroligt bra spelare, en Linus Omark light.
– Sedan har Björklöven Jon Palmebjörk som jag tycker är en av ligans vassaste spelare, men som inte ens får spela vad det verkar. Jag vet inte bakgrunden till det och har heller inte forskat kring det.


Kevin Lindskoug. Foto: Bildbyrån/Johan Löf

Med tanke på alla bra spelare du radar upp varför ligger då Björklöven så pass långt ner i tabellen?
– Det här är bara min åsikt, men jag tycker att det är otroligt viktigt att man är konsekvent i sin spelidé, men det får inte bli att man blir reagerande istället för agerande för då blir man stillastående.
– I min värld har Björklöven sett mer ut att fundera över vad dom ska göra än att göra det. Nu är det min personliga åsikt och säkert är det så att dom skiter i vad jag tycker.
– I alla fall är jag förvånad över att Björklöven är där nere. Det här med att alla lag är svåra att möta och att serien är jämn tycker jag bara är bla bla bla…
– Nu vet jag inte om just Björklöven har sagt så, men alla matcher har sin svårighetsgrad. Det ska gudarna veta. Trots det trodde jag att Björklöven skulle ha gjort ett bättre resultat så här långt. Vi är ju ändå ganska långt in i serien.

Hur ser du då på Tommy Jonssons ledarinsats så här långt?
– Oavsett om det är Tommy Jonsson som är coach eller om det är jag, Roger Melin eller Kalle Anka så är huvudtränaren ansvarig för det som händer ute på isen, så är det bara. Det är ett rent faktum. Det vet jag om någon som varit med i elitvärlden under många år.
– Det är tränaren som ansvarar för spelet och det är tränaren som ansvarar för att inspirera spelarna till vad dom ska göra. Det här är inget konstigt utan det är vad tränaren är anställd för. Oavsett om du har backtränare, forwardstränare, målvaktstränare och fystränare så är det head coach som har helikopterperspektivet och har ansvar för handlingarna.

Med tanke på tabelläget och det du säger, hur tänker du då kring det jobb Tommy Jonsson gjort i Björklöven?
– Ingenting. I SHL, Hockeyallsvenskan och hos hårt satsande lag som Troja-Ljungby och dom här lagen så är det resultatinriktad verksamhet. Det stora ”mission” är att hinna utveckla individerna samtidigt som man helst ska vinna varje dag.

Finns det potential i dagens Björklöven för att börja klättra i tabellen?
– Klart att det finns. Som jag sa så tycker jag att Björklöven har ett otroligt bra lag. Det finns många spännande lag i Hockeyallsvenskan. Jag var själv i Uppsala i söndags och såg ett otroligt talangfullt Almtuna.
– Just Björklöven är också ett lag som har just väldigt mycket talang. Oftast har man också en enorm hemmapublik i ryggen. Lite blir det då att man funderar kring varför Björklöven är så passiva på hemmabanan när dom här stödet.
– Man är van att komma upp dit och sedan drar dom i Nordstans-tutan och sedan kör man bara. Det är inte mycket av den varan just nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL