Sök
Jonathan Dahlén
Timrå IK

Hoppas kunna gå i pappas NHL-fotspår: ”Vore häftigt att hamna i Dallas Stars”

Pappa Ulf spelade närmare tusen NHL-matcher under sin karriär. Sonen Jonathan Dahlén, till vardags forward i Timrå, hoppas bli draftad till sommaren. Och gärna då till den klubb där Ulf Dahlén var aktiv som både spelare och coach.
– Det vore häftigt att hamna i Dallas Stars eftersom vi har bott där, säger Dahlén till hockeysverige.se.

Ulf Dahlén draftades av New York Rangers i första rundan 1985. Han kom sedan att bli en av dom allra största svenska spelarna som spelat i NHL. 301 mål och totalt 655 poäng på 966 matcher talar sitt tydliga språk.

I sommar talar det mesta för att hans son, Jonathan Dahlén, kommer att NHL-draftas. Som 17-åring har han den här säsongen tagit klivet in på allvar som ordinarie i Hockeyallsvenskan för Timrå. Men resan dit har inte varit spikrak. För två säsonger sedan lämnade han nämligen HV71:s juniorverksamhet, trots att han där hade klivit fram och blivit en juniorlandslagsspelare.
– Jag hade det hur bra som helst i HV71 hela vägen fram till J20-året med Anders Olsson som coach. Anders är säkert en bra coach, men han var inte min typ av ledare. Jag gillar inte när man hoppar på spelare i omklädningsrum och sådana saker, säger Jonathan Dahlén till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag mådde inte så bra i början av J20-året i HV71. När jag sedan kom till Timrå så var det där på samma sätt som jag hade haft det under min J16- och U18-tid i HV71. Det var verkligen skitbra och det var hur kul som helst med hockey.

Valde du själv att lämna HV71?
– Det var helt och hållet mitt beslut. Klubben visste om under två veckor att jag var på väg att lämna. Dom visste också om när jag åkte för att träffa Timrå så allt gick till på rätt sätt.

Jonathan Dahlén blev landslagsspelare i HV71 och utvecklingen som hockeyspelare fortsätter sedan då han kommer till Timrå. Redan under sin första säsong i sin nya klubb blir han uttagen att spela U18-VM. Där svarade han för två mål och totalt fem poäng på lika många matcher.
– Ivan Hlinka-turneringen var riktigt kul. Det var min andra turnering i landslaget. Första turneringen jag var med i fick jag spela med (Linus) Ölund och (Jens) Lööke och dom gjorde det lätt för mig.
– Jag tog chansen lite grann där och fick sedan vara med och spela i Hlinka med dom två igen. Även då gick det riktigt bra och det var väldigt kul.

Givetvis utvecklade landslagsspelet Dahlén mycket vilket inte minst märktes då han kom hem och spelade med Timrås J20. På 40 matcher i SuperElit svarade 17-åringen för 25 mål och totalt 50 poäng.
– När man får tävla med bästa spelarna i världen sin ålder blir man ju bättre. Första turneringen var lite chock eftersom det var ett högre tempo än vad jag var van vid. När man sedan väl kommer in i det så blir det att man utvecklas och då också lär sig spela i ett högre tempo och ta snabbare beslut.

Märkte du mycket av det här när du sedan skulle spela i J20.
– Första turneringen var under min tid i HV71. När jag sedan kom till Timrå och hade spelat i landslaget hade jag utvecklats enormt. Då gick det också bra i J20 och det hade nog blivit ett självförtroende lyft när jag hade fått spela med landslaget.


Foto: Bildbyrån/Pär Olert

”JAG HAR VÄL FÅTT LITE GRATIS I BLODET”

När man pratar med Timråforwarden är det förstås oundvikligt att fråga honom om Ulf Dahlén, och hur det har påverkat honom som spelare att ha en pappa som varit framgångsrik på den högsta nivån.
– Jag har väl fått lite grattis i blodet, skrattar Jonathan Dahlén och fortsätter:
– Skämt åsido så får jag bra tips av honom. Givetvis har det hjälpt mig hockeymässigt att ha honom som pappa eftersom han vet vad som krävs för att bli bra. Pappa har hjälpt mig otroligt mycket och jag ser det enbart som något positivt.

Någon större press på sig för att leva upp till namnet Dahlén känner han inte heller.
– Nej, det gör jag inte. Jag tycker bara att det är kul att spela hockey.

Ulf Dahlén bor numera i Sundsvall och givetvis följer han sin sons framfart i Timrå, men bara från läktaren trots att det är en av hans bästa vänner, Roger Forsberg, som tränar sonen.
– Jag tror att han har missat två matcher den här säsongen. Han var till och med ner till Malmö och kollade när vi mötte Pantern borta. Så man kan väl säga att han är lite överallt och kollar på mig, skrattar Jonathan Dahlén.

Lägger han sig i mycket?
– Nej… eller rättare sagt, när han ser att han behöver lägga sig i så göra han det, men det är bara för att hjälpa mig.
– Han är aldrig med nere på isen med oss. Sedan tror jag att Roger bollar lite idéer med honom då och då.

Minns du själv tiden i Washington och Dallas när pappa spelade där?
– Nej, men tiden då han var tränare i Dallas (2006-2008) minns jag eftersom jag var lite äldre då. Jag var nio och tio år då och spelade själv i ett ungdomslag, Dallas Stars Select, som vi hette. Jag kommer egentligen inte ihåg så mycket av hur det var att spela där, men det var häftigt att få dra på sig en NHL-tröja i den åldern och spela hockey.

I sommar talar alltså det mesta för att Jonathan Dahlén kommer draftas, men det är ingenting som han lägger några större tankar på ännu.
– Det är ju scouter på läktaren och jag har väl pratat med en del klubbar. Annars försöker jag inte tänka så mycket på det eftersom det är onödigt att lägga energi på det eftersom jag inte kan påverka det där annat än att spela bra.

Kommer du åka över till draften?
– Det beror väl på hur snacket kommer att gå inför och när man tror att jag i så fall skulle gå i draften. Jag vet samtidigt inte heller om jag blir inbjuden eftersom jag faktiskt inte heller har någon agent.

Det är väl ganska ovanligt för en juniorlandslagsspelare?
– Ja, men samtidigt har jag inte än så länge känt att jag behövt den hjälpen. Jag har ju pappa…

Nu kommer alla agenter ringa dig efter den här intervjun.
– (Skratt) Det blir pappa som får ta dom samtalen också.

Hur mycket följer du NHL?
– Jag går in och kollar på highlightsen varje morgon när jag vaknat för att se om det har hänt något, vilka som har gjort mål och poäng. Jag tycker att det är häftigt när svenskarna gör poäng.

Har du någon favoritklubb som du helst vill hamna i om det blir NHL-spel?
– Jag tycker att det vore häftigt att hamna i Dallas Stars eftersom vi har bott där och jag kommer ihåg när han var tränare där.

Den här artikeln handlar om: