KONKURRENS OCH VÄNSKAP. Mantas Armalis och Mikael Tellqvist gör varandra bättre.
SHL

Vänskap och konkurrens bakom SHL:s bästa målvaktspar: ”Det blir aldrig den där avundsjukan”

ANNONS

Djurgården har imponerat under sin andra säsong efter återkomsten till SHL och firar jul på slutspelsplats efter lördagens seger mot Växjö. En hel del av framgången har att göra med att laget har SHL:s kanske främsta målvaktspar i Mantas Armalis och Mikael Tellqvist. Hockeysverige.se tog sig ett snack med duon om mentorskap, andning – och vänskaplig konkurrens.
– Det som gör det så härligt med att ha det här samarbetet är att man gläds väldigt mycket med den andra målvakten när båda vinner, säger Tellqvist.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
De har kallats ”SHL:s bästa målvaktspar” mer än en gång under de senaste månaderna. Statistiskt sett går det att backa upp påståendet med att peka på att Djurgården är det lag i ligan som har högst räddningsprocent (91,77) av samtliga klubbar. Det finns flera anledningar till att så har blivit fallet. Mantas Armalis och Mikael Tellqvists karriär har korsats vid exakt rätt tillfälle. En ung och hungrig målvakt på väg uppåt som har funnit en mentor i en äldre välmeriterad keeper som har mer erfarenhet än någon annan keeper i hela ligan. Utöver det en bra personkemi som inte ska underskattas i sådana här sammanhang.
– Mycket har att göra med att vi är öppna och raka mot varandra. Vi går alltid igenom matchen tillsammans innan målvaktstränaren kommer in och säger till om det är något vi tyckte att vi kunde ha gjort bättre. Det spelar ingen roll att han är yngre och jag är äldre, vi försöker hjälpa varandra så mycket som möjligt, säger Tellqvist när hockeysverige.se träffar de båda målvakterna tillsammans.

Blir ni som varsin extra målvaktstränare åt varandra, Mantas?
– Ja, det kan man säga. Vi hjälper varandra på lite olika sätt. ”Tellan” är starkare i det rutinmässiga och även det ledarskapsmässiga, där jag har mycket att lära, medan jag är mer skolad som målvakt och kan ge tips på hur man kan jobba i ”sms”…

Skratt utbryter och Tellqvist ursäktar sig med att det är ”internt”. ”Sms” är målvakternas kodord för ”skridsko mot stolpe” och en förhållandevis modern företeelse inom målvaktstekniken. För en veteranmålvakt som Tellqvist har det varit en omställning att ändra sitt spel i takt med att den föredragna stilen har förändrats, men med Armalis hjälp har det gått allt bättre.
– Det har nästan blivit tvärtom, att jag gör mer ”sms” än Mantas gör nu faktiskt. Vi brukar skämta om det, att han har blivit mer som jag var förut, skrattar Tellqvist.
– Vi lär av varandra, inflikar Armalis med ett brett leende.

”JAG ÄR JU LITE VIMSIG SOM MÅLVAKT”

Hur stor del i de framgångar du har haft den här säsongen skulle du säga att ”Tellan” har haft, Mantas?
Nytt garv innan Tellqvist tar till orda:
– Det är ju allt. Han kunde ingenting inför säsongen, det är helt sjukt. Hade jag inte funnits här hade det gått åt helvete.
Armalis kippar efter andan efter allt skrattande och svarar på ursprungsfrågan:
– Väldigt mycket, det får man ändå säga. Jag är ju lite vimsig som målvakt i spelstilen…

Är han vimsig?
– Om du tittar på matcher i fjol jämfört med i år så ser du en jätteskillnad på hur han spelar. Förra året var det mycket mer fladdrigt, han hamnade utanför position och sådana där grejer. I år är det totalkontroll, säger Mikael Tellqvist innan Mantas Armalis utvecklar resonemanget:
– Det är mycket det jag har fått lära mig av ”Tellan”, att hålla sig lugn i alla situationer. Samtidigt som det var första säsongen i SHL i fjol så var det lite annorlunda. Man fick inte spela så mycket så då blev det nästan motsatt effekt och då ville man lite för mycket när chansen kom.

När du kom in i Djurgården tidigt i karriären fanns en rutinerad målvakt i Tommy Söderström här. Kan du se likheter mellan den situationen du befann dig i då och den som existerar mellan dig och Mantas i dag?
– Definitivt. Tommy var på sätt och vis mentor för mig också. Han spelade en äldre stil och jag kom upp i A-laget och spelade med en annan stil. Det var samma sak där och det var mycket som jag lärde mig av honom. Han är lugn som människa och det sprider ett lugn genom laget och det tycker jag är viktigt för en målvakt att man sprider ett lugn i laget. Att man inte är för mycket upp och ned.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

LÄRDE KOLLEGAN ATT ANDAS: ”HJÄLPT MIG JÄTTEMYCKET”

När Djurgårdens tekniske sportchef Thomas Johansson besökte hockeysverige.ses och Svenska Fans webb-tv-program PowerPlay härom veckan pratade han bland annat om att Tellqvist hade hjälpt Armalis med andningen. Det vill säga att man med hjälp av rätt andning och syresättning kan fokusera och prestera bättre under press.
– Det är någonting som jag har snappat upp genom att jobba med (mentale coachen) Andy Swärd. Det har med det Mantas pratade om tidigare, att hålla sig lugn hela tiden och visa pondus. Jag tycker aldrig att man ska se på en målvakt om han spelar bra eller dåligt, det ska se likadant ut som det står 5-1 eller 0-0. Det sänder bra signaler till resten av grabbarna att ”fan, jag är här”.

Har det här med andningen hjälpt dig, Mantas?
– Absolut, det får en att koppla bort det som egentligen pågår på isen och allt runt om. Man funderar bara på sin egen grej, det man själv ska ha fokus på. Det har hjälpt mig jättemycket, svarar Armalis.
Tellqvist:
– Mantas är ju inte samma person som jag heller, så det gäller att läsa av vad man är för typ av person och anpassa sig efter det. Men det här funkar rätt bra. Det får pulsen att gå ned, helt enkelt. Det kan vara vad som helst, att man släpper in ett dåligt mål eller hamnar i en dålig situation. Det handlar om att försöka uppnå ett tillstånd av lugn igen.

Målvaktspar befinner sig i högre grad än utespelare i en intern konkurrenssituation där balansen mellan samarbete och konkurrens kan vara hårfin, speciellt i ett lag som Djurgården där det inte finns en uttalad förstamålvakt. Mantas Armalis säger att det aldrig varit ett problem.
– Jag tror att den har kommit naturligt för oss. Både var vi kanske befinner oss i våra karriärer och även hur vi är som personer. Vi ger allt varje träning och det har fallit sig naturligt och blivit bra.
Tellqvist:
– Vi kör tillsammans på träningarna och vi kör tillsammans i gymmet, trycker på och försöker göra varandra bättre hela tiden. Det som gör det så härligt med att ha det här samarbetet är att man gläds väldigt mycket med den andra målvakten när båda vinner. Det blir aldrig den där avundsjukan. Det är bara in med huvudet och så får man jobba lite hårdare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL